Challenge juli 2020
Test je kennis over water (besparen) en win een slimme watermeter voor op je tuinslang
Wat moet je doen?
Ga vanaf 15 juli naar de Waterbespaarcheck van drinkwaterbedrijf Brabant Water en test jouw kennis over water en water besparen. De check is gratis, vrijblijvend en objectief.
Na afloop van de check krijg je jouw waterscore en weet je of je een waterbesparingsprofessional bent óf dat er bij jou thuis nog wel wat te verbeteren valt. Verder krijg je ook nog een paar slimme tips te lezen, zodat je thuis snel en praktisch (verder) aan de slag kan met water besparen.
Heb je de Waterbespaarcheck gedaan? Dan heb je nog meer inzicht gekregen over water besparen. Wat is jouw ultieme waterbesparingstip? Deel het via onze social media kanalen (zie hieronder) of laat het weten via info@ossschakeltdoor.nl. Je maakt dan kans op het winnen van een gratis watermeter voor op je tuinslang! Deze mooie, maar vooral slimme prijs wordt beschikbaar gesteld door Brabant Water.
De tips die wij samen met Brabant Water geven, zijn gericht op woningeigenaren én huurders. Want besparen, ook van water, is iets wat we allemaal kunnen doen, voor nu én voor onze toekomst.
Blijf op de hoogte en volg @OssSchakeltDoor op Instagram en/of OssSchakeltDoor op Facebook.
Informatie
Water besparen voor maatschappij en portemonnee
Je hebt er vast over gelezen: het klimaat verandert. Dat is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden met die warme, droge zomers. Ook de bevolkingsgroei en onze welvaart zorgen voor meer (drink)watergebruik. Daardoor komt de drinkwatervoorziening in de toekomst onder druk te staan. Reden te meer om, in en om je huis, mee te helpen water te besparen. En als je dat goed doet, help je daarmee het drinkwaterbedrijf én dat scheelt je uiteindelijk ook nog eens in je portemonnee. Bekijk hieronder de waterbesparende tips.
Hoeveel water gebruik je?
Wist je dat we elke dag zo’n 120 liter drinkwater per persoon gebruiken? Een paar gebruiksgetallen:
- Douchen: 39,7 liter
- Wastafel: 5,1 liter
- Toiletspoeling: 36,2 liter
- Handen wassen: 2,1 liter
- Wassen (machine): 12,9 liter
- Eten voorbereiden: 1,7 liter
Verhalen over water
Water besparen is een vrij eenvoudige stap om mee te beginnen als je energie wilt besparen in en om je huis, en voor je omgeving. Benieuwd hoe anderen dat doen? Houd deze maand onze verhalen, Instagram, Facebook en vlogs in de gaten.
Vragen? Of alvast aan de slag? Ga in gesprek
Wil je nu alvast aan de slag? Ga dan in gesprek over de mogelijkheden om jouw huis (verder) te verduurzamen. We hebben de gratis mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:
Energiespreekuur
- Aanmelden:
Je kunt zelf een online consult inplannen. Zit de datum van jouw voorkeur vol? Of wil je op een ander moment? Dan kun je ook een online videospreekuur boeken.
Keukentafelgesprek
- Aanmelden:
Je kunt je nu al aanmelden. Wees er op tijd bij!
Tips om zelf aan de slag te gaan
Ga nu aan de slag met water besparen in en om je huis. Er zijn heel veel manieren te bedenken. Wij geven je alvast een kick-start met deze vijf tips.
1. Douche een minuut korter
Een gemiddelde douchebeurt duurt 8,3 minuten. Je verbruikt dan 70 liter drinkwater. Een minuutje korter douchen bespaart dan zo’n 2.200 liter per jaar. En met een waterbesparende douchekop wordt het nóg beter: je bespaart dan 8.500 liter per jaar!
2. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen
Zonde van al dat drinkwater dat wegloopt als je de kraan tijdens het tandenpoetsen laat lopen. Wanneer je twee minuten poetst, kost
dat namelijk 40 liter water! Gewoon de kraan dichtdraaien, kleine moeite.
3. Vervang lekkende en druppelende kranen
Niet alleen is een druppelende kraan kei irritant, het kost soms wel duizenden liters per jaar! Vervang dus oude kranen of rubbertjes. Je
zou ook kunnen kiezen voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.
4. Een tuin? Gebruik ’t hele jaar water uit een regenton
Wist je dat een kwartier de tuin sproeien zo’n 100 liter drinkwater kost? Regenwater is gratis en daar kun je prima de plantjes mee water geven, de ramen lappen of de auto wassen.
5. Gebruik de spoelstoep op het toilet
We gebruiken dagelijks 20 liter water om het toilet door te spoelen. Als je de spoelstop gebruikt (ja, die kleine), dan bespaar je de helft! Het vervangen van een oude toilet scheelt trouwens ook veel water, want nieuwe modellen hebben een kleiner reservoir.
6. Gebruik kookvocht voor de plantjes
Vaak blijft er best wat water achter na het koken (kookvocht) of na het zetten van een kop thee. Dat water kun je prima gebruiken voor je planten in plaats van het door de gootsteen spoelen.
7. Gebruik waterzuinige apparatuur
Structureel water besparen doe je door te investeren in waterzuinige apparatuur. Nieuwe kranen of apparaten nodig? Het is slim hier goed op te selecteren. De meeste waterbesparing bereik je door het bewust omgaan met de vaatwasser en wasmachine. Stel de temperatuur van een wasprogramma lager in, dan wordt het waterverbruik ook lager. En laad de vaatwasser vol en spoel de vaat niet eerst met de hand voor (wel etensresten afvegen).
Wij dagen jou uit!
#OssSchakeltDoor
8. Vang water op
Warm water uit de kraan nodig? Dan moet je vaak even wachten. Terwijl je wacht loopt het water ongebruikt het gootje in. Vang dat water op in een pan of waterkoker, zodat je het later kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om pasta te koken of thee te zetten. En blijft er nog over? Geef de planten dan water.
9. Koud water drinken? Zet het koud
Drink je graag koud water? Dan weet je dat je het water vaak even moet laten lopen, voordat het echt koud is. Vooral tijdens warme dagen. Slimmer is het om voor het slapen gaan een kan kraamwater in de koelkast te zetten. Zo heb je de dag erop heerlijk koel kraanwater.
Hoe ga ik dat betalen?
Financieringsmogelijkheden en subsidies
Wil je je woning graag verduurzamen en energie besparen, maar heb je niet voldoende financiële middelen? Of ben je benieuwd in hoeverre er mogelijkheden bestaan je investering later terug te betalen? Door de landelijke en lokale overheid worden er verschillende subsidies verstrekt. Ook zijn er allerlei fondsen met duurzaamheidsleningen.
Meer weten?
Kijk dan op: https://brabantwoontslim.nl/financiering-subsidies/ en zoek op het onderwerp waar jij financiële hulp bij nodig hebt. Elke maand belichten we de belangrijkste financieringsmogelijkheden op Oss Schakelt Door.