Challenge augustus 2020

Organiseer een EnergyParty en win een partypakket én een droogmolen

Wat moet je doen?

Je bespaart veel energie door je was buiten te drogen. Maar er is natuurlijk veel meer mogelijk om energie te besparen. Waarom vraag je niet aan je buren hoe zij dat doen? Dat levert misschien wel nieuwe inzichten op. Het wordt nóg gezelliger als je méér buren uitnodigt. Doe dat tijdens een EnergyParty en sla twee vliegen in één klap: krijg informatie over energie besparen én maak er samen gezellig een feestje van.

De challenge van deze maand? Meld je nu aan als gastheer of gastvrouw (host) voor een leerzame EnergyParty. Nodig de buren uit (maximaal 7) en ontdek hoe jullie kunnen verduurzamen. Tijdens de EnergyParty, een initiatief van onze duurzame partner Buurkracht, zal een ervaren gespreksleider jullie begeleiden.

Informatie

Van je was ophangen, naar de slingers ophangen

Je hebt een droger, en die gebruik je misschien best vaak. Maar wist je dat wasdrogers energieslurpers zijn? Dus daar zou je iets aan kunnen veranderen als je meer energie wil besparen. Daar komt bij dat buiten drogen ook beter voor je kleding, het milieu én de portemonnee is. Zet jezelf op drogerdieet! Want als je je was buiten hangt….

1. …ruikt het lekker fris en wordt het zacht

Geen wasverzachter meer nodig. Door de wind wordt de was vanzelf zacht en krijgt een lekkere frisse geur. Wist je trouwens dat de zon een antibacteriële werking heeft? Ook dat zorgt voor dat frisse geurtje.

2. …droogt je was sneller

Je was droogt buiten vaak sneller dan in de wasdroger. Het hoeft ninet eens warm of zonnig te zijn. Met genoeg wind is je was zo droog. En is er wél veel zon? Dan is je was zelfs binnen ongeveer drie kwartier droog. Daar kan jouw wasdroger niet tegen op!

3. …blijft je kleding langer mooi

Kleding blijft langer mooi als je het niet in de wasdroger droogt: minder slijtage, minder ‘pillen’. En de kans dat je lievelingstrui er twee maten kleiner uitkomt, wordt ook een stuk kleiner als deze aan de waslijn hangt.

4. …bleken vlekken door de zon

De zon heeft een blekende werking. Witte was mag in direct zonlicht, wordt er alleen maar witter van. De zon is dan ook een prima vlekverwijderaar. Bijvoorbeeld bloedvlekken: als je die vlekken er in de was niet goed uit krijgt, probeer dan de waslijn buiten. Houd wel rekening met gekleurde was, die in te felle zon óók bleekt. Hang je wasgoed in dat geval bij voorkeur op in indirect licht. Lukt dat niet? Hang de was dan binnenstebuiten op.

5. …krijg je minder kreukels

Zelfs met het anti-kreukprogramma komt je wasgoed vaak enorm gekreukt uit de wasdroger. Wanneer je het aan de waslijn droog laat wapperen, kreukt het veel minder. Eerst even de kledingstukken een paar keer stevig uitslaan voordat je ze ophangt, helpt ook.

6. …is dat beter voor het milieu

Een gemiddeld huishouden is jaarlijks bijna 400 kWh elektriciteit kwijt aan de wasdroger. En dat alleen maar om je was drogen te drogen! Best een flink verbruik. Bij het opwekken van elektriciteit (uit fossiele grondstoffen) komen vervuilende stoffen en broeikasgassen vrij, die schadelijk zijn voor het milieu.

Tips om zelf aan de slag te gaan

Buiten drogen, hoe dan?

1. Het juiste materiaal

Je kunt in je tuin heel eenvoudig een waslijn spannen. van voor naar achter, van links naar rechts. Houd er wel rekening mee dat volle waslijnen – ook al ziet het er gezellig uit – een goede doorloop of spelen niet bevorderen. Een slim alternatief is dan de droogmolen, waar je héél véél wasgoed aan kwijt kan. Soms wel drie ladingen! Kun je geen droogmolen kwijt, of heb je geen tuin? Denk dan aan het bekende wasrek. Ook makkelijk op te pakken en naar binnen te verplaatsen, mocht er spontaan een regenbuitje overtrekken.

2. De juiste weersomstandigheden

Het gaat bij drogen niet om de temperatuur. Zolang het buiten droog is, kan je de was buiten drogen. Dus check eerst even Buienradar. Hoe meer wind er is, hoe sneller je was droog is. Waarom dat zo is? Sla de natuurkundeboeken er nog maar eens op na.

3. Onderste boven

Omdat niet de temperatuur, maar vooral de wind zo belangrijk is wanneer je je was buiten hangt, raden we je aan de lastig te drogen stukken ‘los’ en op de kop te hangen. Een spijkerbroek hang je dus aan de pijpen.

 

Financieringsmogelijkheden

Wil je je woning verduurzamen en energie besparen, maar heb je niet voldoende financiën? Of benieuwd of er mogelijkheden zijn je investering later terug te betalen? De landelijke en lokale overheid bieden verschillende mogelijkheden (subsidies – zie rechts – en fondsen met duurzaamheidsleningen).

Tosca met duim omhoog

Wij dagen jou uit!
#OssSchakeltDoor

Subsidie

Meer informatie vind je bij het energieloket van de gemeente Oss: https://brabantwoontslim.nl/financiering-subsidies/ .