Doe mee aan de challenge!

Isoleren? Wat zijn de mogelijkheden? Wat levert het op? Wat kost het? Het begint met het inwinnen van deskundig advies:

Wat houdt het in?

Een energiecoach komt langs (online is ook mogelijk) om te bespreken hoe jij jouw huis kunt verduurzamen. Met daarbij deze maand in het bijzonder aandacht voor isoleren.

Winnaar maken we eind september bekend
Uit alle aanmeldingen maken we eind september een winnaar bekend. Deze wint een bouwmarktvoucher.

Besparen is voor iedereen
De tips die wij geven, zijn gericht op  woningeigenaren én huurders. Want besparen, is iets wat we allemaal kunnen doen. Voor nu én voor onze toekomst.

Blijf online op de hoogte
Op de hoogte blijven? Volg dan @OssSchakeltDoor op Instagram en/of OssSchakeltDoor op Facebook.

Informatie

Manieren van isoleren

Een lagere energierekening én meer wooncomfort? Begin dan met isoleren. Op die manier houd je ’s winters de warmte en hoef je minder te stoken. Wist je dat je met isoleren gemiddeld 17% warmte/aardgas kunt besparen? Trouwens, je houd niet alleen warmte binnen, maar ’s zomers houd je ook de warmte buiten. Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren:

 • Dakisolatie
  Via een slecht of niet-geïsoleerd dak verdwijnt veel warmte uit huis. Door te isoleren kun je honderden euro’s besparen op de energierekening. Heb je een schuin dak of plat dak, dan is de binnenzijde (laten) isoleren het makkelijkst. Het dak aan de buitenkant isoleren is ingewikkelder, omdat je dan bijvoorbeeld de dakranden moet verhogen. In plaats van het dak te isoleren, kun je de zoldervloer isoleren. Dit heeft alleen zin als de zolder onverwarmd blijft en geen open verbinding heeft met de verdieping eronder. Volgens Milieu Centraal scheelt dakisolatie tussen de € 400 (schuin dak, onverwarmde zolder) en € 750 (schuin dak, verwarmde zolder) per jaar. Isoleer je de zoldervloer, dan bespaar je per jaar ongeveer € 400 mee.
 • Gevelisolatie
  Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, kies dan voor gevelisolatie. Dit kan aan de binnen- of buitenzijde. Milieu Centraal berekende hoeveel je met gevelisolatie bespaart. Met de binnenzijde van de gevel bespaar je per vierkante meter, per jaar, € 7,80. Isoleer je de buitenzijde dan bespaar je per jaar voor een tussenwoning ongeveer € 350,-, voor een hoekwoning ongeveer € 900,- en voor een vrijstaand huis tussen de € 1.100 en € 1.700,-.
 • Spouwmuurisolatie
  De spouw is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur en voorkomt dat vocht je huis binnendringt. De meeste woningen van na 1920 hebben een spouw. Vanaf begin jaren zeventig werden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouw. Een niet-geïsoleerde spouw isoleert al een beetje. Isoleren kan door de spouw te vullen met glas- of steenwol, schuim of piepschuimbolletjes. 
 • Vloerisolatie en bodemisolatie
  De onderzijde van de vloer op de begane grond isoleren is het efficiëntst. Je kunt dit (laten) doen met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten. Je kunt ook de bodem van de kruipruimte isoleren. Heb je geen kruipruimte of wanneer deze niet bereikbaar is, kun je de bovenzijde van de vloer isoleren. Bijvoorbeeld met voldoende drukvast isolatiemateriaal. Volgens Milieu Centraal scheelt vloerisolatie tussen de € 170 (tussenwoning) en € 330 (vrijstaande woning) op de jaarlijkse energierekening!
 • Glasisolatie
  Glas vervangen doe je vooral voor meer comfort in huis. Heb je nog enkelglas, dan kun je flink besparen door je ruiten te
  vervangen door hoogrendementsglas (hr++ of hr+++). De kosten van hr-glas zijn van veel factoren afhankelijk. Misschien moet je de kozijnen aanpassen en het schilderwerk bijwerken bijvoorbeeld. oor het vervangen van glas kun je mogelijk (tijdelijk) subsidie krijgen of een lening afsluiten.
 • Sedumdak
  Een groen dak (sedum) vangt water op, biedt voedsel voor insecten en werkt ook isolerend: ’s zomers werkt het namelijk verkoelend. Een groen dak draagt daarnaast bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. 
 • Radiatorfolie
  Een radiator straalt fijn warmte uit en maakt het behaaglijk in huis. Toch straalt een radiator niet alleen warmte de kamer in, maar ook naar buiten via de muur erachter. Met radiatorfolie kun je energie besparen; een slimme en relatief goedkope oplossing.
 • Isoleren van leidingen
  Met leidingisolatie voorkom je onnodige warmteafgifte van CV- en warmwaterleidingen. Scheelt veel stookkosten. Het is alleen zinvol om dit te doen in onverwarmde ruimtes. Verwarmde ruimtes worden vaak intensiever gebruikt, waardoor het rendement te laag is.
 • Tochtstrips
  Tochtstrips zijn een simpele oplossing voor tocht en vocht in huis. In oude huizen zitten veel kieren en naden. Die kun je eenvoudig dichten.
 • Deurdranger
  Met open deuren en ramen ontstaat tocht en ontstaat onnodig warmteverlies. Een praktische maatregel is het bevestigen van een deurdranger. Dit kan een besparing tot 10% opleveren én een flink meer comfort.
 • Brievenbusborstel
  Met een brievenbusborstel houd je tocht tegen, waardoor je de warmte in huis niet verliest. Bijkomend voordeel: de klep met borstel voorkomt dat er stof en geluid je woning binnendringt.

Vragen? Alvast aan de slag? Ga in gesprek

Wil je nu alvast aan de slag? Ga dan in gesprek over de mogelijkheden om jouw huis (verder) te verduurzamen. We hebben de gratis mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

Keukentafelgesprek

 • Aanbieder:
  Brabant Woont Slim, het energieloket van de gemeente Oss
 • Wat is het?
  Een energiecoach komt bij jou thuis kijken hoe jij jouw woning kunt verduurzamen. Na afloop krijg je een adviesrapport.
 • Wanneer?
  Keukentafelgesprekken beginnen vanaf september 2020
 • Aanmelden:
  Je kunt je nu al aanmelden. Wees er op tijd bij!

Warmtewandeling

 • Aanbieder:
  Brabant Woont Slim, het energieloket van de gemeente Oss.
 • Wat is het?
  Ga samen met je buren en een warmtecoach op stap in je buurt en bekijk met een infraroodcamera waar warmte weglekt uit jouw huis en dat van je buren. Na afloop krijgen jullie een adviesrapport.
 • Wanneer:
  Warmtewandelingen vinden plaatsen bij 5 graden of kouder, van ca. najaar 2020 – winter 2021.
 • Aanmelden:
  Verzekerd zijn van een plekje? Meld je nu alvast aan!

EnergyParty

 • Aanbieder:
  Buurkracht
 • Wat is het?
  Wil je op een gezellige manier – samen met de je buren – je energieverbruik flink verminderen? Geef een EnergyParty! Kost je niks en levert grote besparingen op.
 • Wanneer:
  Vanaf september 2020
 • Aanmelden:
  Verzekerd zijn van een feestje? Schrijf je nu alvast in!

Duurzaam wonen spreekuur

 • Aanbieder:
  Brabant Woont Slim, het energieloket van de gemeente Oss.
 • Wat is het?
  Tijdens een gesprek van 30 minuten kun je jouw vragen stellen aan de adviseur van Brabant Woon Slim.
 • Wanneer?
  Iedere eerste donderdag van de maand.
 • Aanmelden:
  Je kunt zelf een online consult inplannen. Zit de datum van jouw voorkeur vol? Of wil je op een ander moment? Dan kun je ook een online videospreekuur boeken.

 

pictogram isoleren bereid je goed voor

Hoe ga ik dat betalen?
Financieringsmogelijkheden en subsidies

Wil je je woning graag verduurzamen en energie besparen, maar heb je niet voldoende financiële middelen? Of ben je benieuwd in hoeverre er mogelijkheden bestaan je investering later terug te betalen? Door de landelijke en lokale overheid worden er verschillende subsidies verstrekt. Ook zijn er allerlei fondsen met duurzaamheidsleningen.

Meer weten?

Kijk dan op: https://brabantwoontslim.nl/financiering-subsidies/ en zoek op het onderwerp waar jij financiële hulp bij nodig hebt. Elke maand belichten we de belangrijkste financieringsmogelijkheden op Oss Schakelt Door.

Subsidie

Wist je dat woningeigenaren die vanaf 15 augustus 2019 minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen hebben laten uitvoeren in aanmerking komen voor een tijdelijke subsidie? Dus ben je dit nog van plan? Wees er dan op tijd bij en vraag de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan. Dit doe je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Let op: de subsidiebedragen zijn tijdelijk verhoogd. Je komt voor deze tijdelijke verhoogde subsidiebedragen in aanmerking als minstens één van de minimaal 2 isolatiemaatregelen (spouw, dak, gevel, vloer of glas) ná 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald. Het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020. De overige voorwaarden voor de SEEH-subsidie blijven ongewijzigd.