Leren van monumenten

Tijdens Open Monumentendag leren we over èn van monumenten. Daarom past het thema duurzaamheid er zo goed bij! 10 en 11 september is het Open Monumentendag, ook in gemeente Oss. Wedden dat jij er iets van kan leren? Bekijk waar je langs kunt gaan op www.openmonumentendagoss.nl

Klaar voor de toekomst

Wil je, als monument, met de huidige gemakken en eisen meegaan kan het moeilijk worden. Er was eerst geen gasaansluiting, en nu moeten we er weer vanaf? Dak op het zuiden; mag ik zonnepanelen plaatsen?  Een monument is van een eigenaar. Maar erfgoed is van de gemeenschap. Dus er zijn gewoon meer regels. Maar als een monument het kan… kun jij het ook!

’t Oude Raadhuis in Ravenstein is klaar voor de toekomst

De Pastorie in Deursen is klaar voor de toekomst

 

 

 

Blijf op de hoogte van energiebesparing in Oss

Meer leren over energiebesparing? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Oss Schakelt Door. 1 september ontvang je dan het programma van Open Monumentendag Oss.

Meld je je aan voor september 2022? Dan maak je kans op een historisch fotoboek van Leo van den Bergh.

En… je ontvangt iedere maand het laatste nieuws op het gebied van energiebesparing in gemeente Oss.

 

Monumenten energiezuinig?

Met het thema duurzaamheid denk je misschien niet meteen aan een monument. De oude krakkemikkige gebouwen die tochten? Toch kunnen we veel leren van monumenten.

Wat dacht je van de manieren van energiegebruik? Waar we nu grote ramen in onze  doorzonwoningen hebben, hebben monumenten vaak kleine ramen. Energiebesparend. Waar we nu koelkasten hebben, gebruiken monumenten nog steeds hun kelder. Energiebesparend.

 

Wonen in een oud huis

Een oud huis hoeft geen monument te zijn, wat kun jij doen om energie te besparen in een oud huis? Dit is wat Marion deed. Lees haar blog van deze maand.

bespaarveteraan Marion