Er waren zo’n 40-50 bezoekers bij de bijeenkomst ‘Zo lees je je energierekening’. En natuurlijk was ik daar ook bij. Ik, als bespaarveteraan, ik betaal geen cent teveel. Dus… ik pakte de kans om mogelijk nieuwe tips te krijgen om energie te besparen. Nog meer dan ik al doe.

In februari nog mogelijk hier lees je de data en locaties

Zeker nu op zoek naar energiebesparing

Zeker nu met deze energieprijzen. Het is goed om te weten hoe het zit met je energieverbruik. Wanneer je je energierekening kan lezen weet je ook of je gebruik te hoog is. En zo ja, hoe je gebruik naar beneden kan. Kortom: ik was er om duidelijke redenen bij.

Veel verschillende mensen die zoeken

Het viel me op dat er veel verschillende mensen waren. Zowel mannen als vrouwen, woningeigenaren en huurders, besparen is voor iedereen interessant! Het viel me wel op dat er weinig jongeren waren. Maar iedereen zoekt en vindt informatie op zijn eigen manier. Ik kan me vorstellen dat zij direct met een van de energieloketten van de gemeente contact opnemen.

Ga naar energieloketten voor wonen, VvE’s en zakelijk in gemeente Oss

Welke informatie over energie besparen zoek jij?

Het lezen van de energierekening. De energiebelasting. Het prijsplafond. Alles kwam aan bod. Ook de salderingsregeling, kwam ter sprake. En of je nou beter de CV, een infra rood kacheltje, convector kachel of de airco aan kan zetten. Er was een heldere uitleg, met ruimte om vragen te stellen. Al vrij snel kwamen er al vragen, waar uitgebreid op in werd gegaan.

Deel met een ander

Wat ik het leukste vond is dat er in het publiek onderling allemaal tips gedeeld werden. Wat ik ook doe in dit blog natuurlijk. Zo helpen we elkaar toch weer verder om op jaarbasis energie te besparen. Een van de tips die ik niet kende: ‘Je kan op vloerverwarming besparen door er een schakelklok tussen te plaatsen’. Iedereen kan van elkaar leren.

Voor iedereen anders

Zeker nu met dat ingewikkelde prijsplafond zijn de besparingen voor iedereen anders. Zegt jouw energierekening dat je (te) veel gas gebruikt, dan moet je kijken naar, bijvoorbeeld, je verwarming. Staat er te veel kWh op je energierekening? Je kunt veel besparen door sluipverbruik te beperken. Dus ja, zo veel mogelijk stekkerdozen met aan-en-uitknop gebruiken.

Koop en huur kunnen besparen

Het is ook per persoon en huishouden heel erg verschillend hoe je energie kunt besparen. Het begint al met je huis zelf. Heb je een koophuis of een huurhuis met een A-label of D-label? In een koophuis kun je heel andere investeringen doen die in een huurhuis niet gaat doen. Bij een koophuis praat je over de aanschaf van zonnepanelen, vloerverwarming of warmtepomp, isolatie enzovoort.

Maar dat je DUS in een huurhuis niets kunt doen, of dat je er de kosten niet uithaalt, is grote onzin. Denk aan radiatorfolie, isoleren met bijvoorbeeld (later afneembare) piepschuim-/tempexplaten of isolerende raamfolie, tochtstrippen, enzovoort.

Je weet het, ik ben een koukleum, dus ik zet graag af en toe wel de verwarming aan. Tegen de tocht en kou plak ik raamfolie op het raam. Ik hang een gordijn voor de trap. En zet een kast voor de koude muur. Door alle bezuinigingen die ik toepas, bespaar ik op mijn energierekening. En zo is mijn cirkeltje weer rond en kan ik het ook financieel weer rondbreien. Maar dat is mijn manier.

Voor iedereen zinvol

Mijn eindconclusie is dat het eigenlijk voor iedereen heel erg zinvol is om bewust met je energiegebruik om te gaan. En je bewust te zijn waarmee je energie verbruikt. Het heeft voor iedereen nut om zich te verdiepen in waar je op kan besparen. Maar voor iedereen is de situatie anders. Iedereen heeft een ander budget. En iedereen gaat er op een eigen manier mee om. En dat is prima.

Waar haal jij je informatie?

  1. Wel of niet naar een informatieavond gaan is dus ook persoonlijk en voor iedereen verschillend. Voor mij was het interessant. In februari zijn er nog meer…
  2. Een energieloket is natuurlijk ideaal: je kunt direct jouw vraag stellen. Woon of werk je in gemeente Oss? Ga naar een van de loketten (wonen, VvE’s en zakelijk)
  3. Deel je tips en ideeën met je buren of mensen om je heen. Zodat jij en je portemonnee er uiteindelijk beter van worden.

Dus… 3, 2, 1 Start! met energie besparen! 

Ga naar het energieloket wat bij jou past (wonen, VvE en zakelijk in gemeente Oss)