Je energierekening, wat een rekensom soms! Ik ben het gaan ontcijferen toen ik een hoog bedrag zag staan. Ik wist niet waar het vandaan kwam. Dat hoge bedrag op mijn energierekening moet ergens vandaan komen.

Op welk moment komt dat hoge bedrag?

Het was nog in de tijd van het hoog- en daltarief. Ik zag een piek, wist niet waar het vandaag kwam. Toen ging er bij mij een lampje branden. Ik ben gaan bellen. Mijn energieleverancier vroeg zich af wanneer ik de was deed. Dat deed ik overdag en dat was veel duurder dan ‘s nachts!

Sindsdien is er wel weer een en ander veranderd met die vorm van prijzen. Voor het tarief van de stroom geldt dat je een enkele of een dubbele meter kan hebben. Bij een enkele meter betaal je altijd hetzelfde tarief. Het moment waarop je de stroom verbruikt, maakt hierbij niet uit. Een dubbele meter werkt daarentegen met ‘dal-‘ en ‘piekuren’. Voor de ‘daluren’ wordt de stroom geleverd tegen een ‘laagtarief’ en voor de ‘piekuren’ betaal je een ‘normaaltarief’.

TIP: Zodra je twee verschillende bedragen ziet staan voor stroom, dan weet je dus dat je een dubbele meter hebt.

Meer tips? Kom naar een gratis workshop ‘Zo lees je je energierekening’

Heb je zonnepanelen liggen? Dan is overdag misschien ook de beste tijd voor jou, zodat je de stroom die je opwekt meteen gebruikt! Terug leveren kan, maar levert je minder op.

Online zien waar dat hoge bedrag vandaan komt

Ook nu zie ik pieken in mijn gebruik! Wanneer ik heb gedoucht, bijvoorbeeld, kijk ik wel eens op de website van mijn energieleverancier. Dan zie ik de piek van het douchen staan. Het houdt me niet tegen om te douchen, maar misschien wel wat korter! Je ziet het verschil meteen.

Meten is weten waar dat hoge bedrag vandaan komt

Ik heb het namelijk ook wel eens gehad dat ik niet wist wat de bron was. Waar ik eerder woonde had ik het idee dat ik me duurzaam genoeg gedroeg en toch zag ik een hoog bedrag. Omdat ik geen pieken kon ontdekken ben ik gaan kijken naar de apparaten die altijd aanstaan.

Met een energiemeter ben ik gaan kijken en het bleek de (te oude) diepvries te zijn. Wat vrat die een berg energie zeg. Gelukkig kon ik op dat moment een nieuwe betalen.  Van droger tot Senseo, ik ben het gaan onderzoeken. Ik gebruik mijn Senseo dus niet meer. Filterkoffie en een thermoskan, werkt voor mij.

De andere bedragen op de energierekening

Ik ben eigenlijk weinig overgestapt van leverancier. Want ik vroeg me af, ben ik echt beter af met een ander. De energierekening bestaat namelijk uit veel meer dan jouw eigen gebruik. Wat bieden de leveranciers nu eigenlijk? Ik zit nu bijvoorbeeld in een variabel contract. Ik heb eerder aanbiedingen gekregen om langer bij eenzelfde leverancier te blijven, dan kreeg ik weer korting op de vaste kosten. Wat betekent dat? Een hele rekensom

Meer over het lezen van je energierekening, o.a. ‘Dit staat er op je rekening en in apps/websites’