Als je aan mij vraagt hoe ik bij mijn ideeën kom om energie te besparen, heb ik twee antwoorden:
–> Mijn gezonde verstand en praten.

Wat wil ik?

Ik begin met nadenken. Over wat ik nou eigenlijk wil. Wil ik een lagere energierekening? Tocht het op een bepaalde plek? Blijf ik hier nog lang wonen? Wil ik minder gas gebruiken om het milieu te sparen?

Wat wil ik niet, maar ook.. wat wil ik wel. Jullie kennen mijn motto: Ik heb het altijd koud, ik wil het niet koud hebben en ik wil me er niet blauw voor betalen. Ik wil het dus ook lekker warm hebben in de ruimtes waar ik ben. En ik wil geen hoge energierekening. En is jouw wens een lagere* energierekening, maar wel lang douchen? Dan moet je kijken naar waar je ergens anders kunt besparen.

* Misschien moet ik inmiddels zeggen minder hoge energierekening, want geld besparen kan ik natuurlijk niet zeggen wanneer je wel energie bespaart, maar de prijs omhoog gaat…

Wat willen wij
Ben je samen? Bekijk samen naar wat jullie willen. Wij hebben een paar keer gehad dat we twijfelden of we ergens wilden blijven wonen. Is het de investering dan waard? Het is toch vaak een meerjarenplan. Los ik een ‘nu-probleem’ op met gordijnen, of wil ik echt gaan kijken naar geïsoleerde ramen zodat ik echt langer lekker kan wonen hier?

Energie Bespaar Beurs Oss

Wil je een gesprek voeren over energiebesparing en weten wat bij jou past? op 29 en 30 oktober is de Energie Bespaar Beurs bij de Rusheuvel. www.energiebespaarbeurs.nl

Wat kan ik?

En dan dus ook kijken naar wat kan. Hoeveel geld heb ik? Wat heeft mijn huis al wat ik misschien beter in kan zetten? Maar natuurlijk ook, wat is er nu beschikbaar? En zijn er mensen die het kunnen installeren voor me?

Ik denk dan altijd maar: “Wat kan ik nu? Wat kan ik inplannen voor later?”  

Wat je kunt hangt dus vaak samen met wat je nu hebt en nu wilt bereiken. Maar ook met wat je later hebt en wat je later wilt bereiken.

Wat weet ik?

Wat heeft de buurman gedaan? En los ik daarmee mijn probleem op? Want als hij veel meer geld heeft, kan ik het misschien wel niet doen. Of wanneer ik mijn tochtprobleem wil oplossen, dan hoef ik niet te kijken naar elektrisch koken. Maar als ik minder gas wil verbruiken en mijn buurman heeft een airco gekocht waarmee hij elektrisch verwarmt, dan ga ik wel door met informatie vragen. Of meer kennis zoeken. Of misschien wel testen.

Wat weten anderen
Ik weet veel van anderen door te praten. En ik deel veel met anderen. Mond-tot-mond werkt bij mij. Persoonlijk contact zorgt ervoor dat ik een vraag stel, maar ook vragen terug kan krijgen. Het is een gesprek. Niet alleen antwoord op je vragen.

Wat doe ik?

Twijfel je ergens over? Of twijfel je tussen twee dingen? Hoe komt het dat je twijfelt? Ga dan terug naar wat je wilt. Wat werkt het beste daarbij? Ga dan naar wat je kunt, je budget bijvoorbeeld. En dan weet je wel wat het beste bij jou past om te doen.

En wat mij helpt is dat wat ik doe bewust doe. Ik heb er goed over nagedacht en ieder voordeel heeft misschien wel een nadeel. Dat neem ik dan voor lief. Ik heb de beste keuze voor mij gemaakt.

Deze stappen helpen mij altijd om mijn beslissing te nemen.