Warm in de zomer? Ik woonde eens in een huisje met een plat dak. Dat was letterlijk en figuurlijk als wonen in een oven. Toen ik dat eenmaal doorhad, ben ik het ook gaan behandelen als een oven.
Wat doet een oven?
- Een oven wordt warm wanneer ik van binnenuit verwarm
- Een oven blijft warm wanneer ik de warmte binnenhoud.
- Een oven koelt af wanneer er koudere lucht de warmte mengt.
Dus ik wist hoe ik het koel moest houden
- Zorgen dat ik niet van binnenuit verwarm.
- Zorgen dat er zo min mogelijk warmte binnenkomt.
- Zorgen dat ik de warmte die binnen was gekomen er weer uit krijg.
Kijk, je kunt de schuld wel bij de zon leggen dat je huis zo warm is, maar wat doe jij binnen? Je hebt apparaten aanstaan, er branden misschien wel (gloei?)lampen, je gaat koken…
- Hou de lampen uit. Of vervang je gloeilampen voor LED lampen en je bent van het probleem van gloeiend hete lampen verlost!
- Probeer buiten te koken. Zodoende hoef je geen extra hitte te creëren in huis. Geen zin om de barbecue aan te steken? Overweeg een pizzarette of steengrillen of maak een verkoelende salade.
- Elektronische apparaten genereren veel hitte. Zo bouwt een computer behoorlijk wat warmte op als hij de hele dag aanstaat. Stofzuigen, de vaatwasser en wasmachine niet aan te zetten en de droger is de echte absolute afrader. Zet je ’s avonds de vaatwasser aan? Gebruik dan een kort programma of de eco-stand.
- Dat verfrissende gevoel als je tijdens een snikhete dag de koelkast of vriezer opentrekt? Heerlijk! Maar helaas: deze apparaten zijn alleen maar zo koud omdat aan de achter- of bovenkant warme lucht wordt afgevoerd. Hoe harder je koelkast en vriezer moeten werken, hoe meer warme lucht ze jouw keuken in blazen.
Hou de warmte buiten
Om de warmte buiten te houden kan ik wel zeggen hou alles dicht, dat is nu eenmaal de beste oplossing. Het is niet voor niets dat ze in warme landen kleine ramen hebben in huizen. Wij hebben mooie doorzonwoningen, maar juist bij de ramen en deuren komt de warmte binnen.
En we leven ook in ons huis. Kinderen rennen van binnen naar buiten. Je wit ook genieten van het mooie weer en op een lekker(schaduw)plekje gaan zitten. En de boodschappen moeten ook gewoon gedaan worden. die deuren blijven echt niet dicht.
Dus mijn regels om het dan zo koel mogelijk te houden:
- De beste zonwering zit buiten voor het raam. Zonwering, rolluik, schaduwdoek, zonnescherm. Je kunt ook bomen en struiken op strategische plekken rondom je huis plaatsen om schaduw te creëren.
- Heb je geen zonwering buiten? Verduisterende gordijnen of jaloezieën en doe ze dicht. Een (nat) laken of doek buiten voor het raam, zet een parasol buiten voor het raam. Ik heb zelfs wel eens een plak karton van een doos buiten voor mijn zolderraam gezet!
Mijn tip! Start met koel houden zodra het 25 graden is buiten. Ik heb gemerkt dat dat mijn ‘lekker leven’ grens is.
Deel jouw tip en maak kans op een schaduwdoek!
“Buiten warmer dan binnen of is de temperatuur stijgende? Ramen en deuren dicht!“
“Buiten koeler dan binnen en is de temperatuur dalende? Zet ramen en deuren tegen elkaar open!“
Marion
Bereid je voor
Maar het gaat vast weer warmen worden dan 25 graden. En het lukte mij ook niet altijd om het koel te houden in mijn huis. Net als bij mijn oven moet ik dus weten hoe ik die ook weer laat afkoelen. En daar kun je je op voorbereiden.
Als het buiten warmer is dan binnen en je ramen en deuren openstaan, komt de warmte naar binnen. Dus wanneer het buiten koeler is dan binnen, zet dan pas je ramen en deuren open. De avond, nacht en ochtend zijn hier perfect voor. Parasols weg, handdoeken van de ramen, rolluik of zonwering omhoog!
De belangrijkste voorbereiding zit ‘m in het creëren van luchtstromen.
Ik woonde ooit in een huis met een kelder. Die bleef altijd koel. En dat is lekker wanneer het warm is. Wat was het verleidelijk om de deur van de kelder overdag open te zetten om te verkoelen. Maar dan wordt het daar natuurlijk ook warm. En het heeft weinig effect.
In een ander huis had ik een gang op het noorden, het koelste plekje in huis. Ieder huis heeft wel een koelste plekje. Die koele plekken in huis zijn het beste om in de avond in te zetten. Die koelere lucht gaat dan mee in de luchtstromen die je gaat creëren. Zoek die plekken dus in jouw huis!
- Avonds als de temperatuur buiten zakt, laat je ruimtes doorluchten. Dan gebruik je de lucht in de koelste ruimtes juist om het huis ‘van binnenuit’ wat verkoeling te geven.
- Zet ramen tegenover elkaar open om ‘tocht’ te creëren.
- Kijk ook vanaf welke kant de wind waait en houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Stel het waait aan de voorkant van het huis. Zet dan bijvoorbeeld beneden de ramen aan de voorkant open en boven de ramen juist aan de achterkant.
- Zorg ervoor dat binnendeuren niet dichtwaaien en de lucht optimaal kan doorstromen.
- Zet draaikiepramen helemaal open (dus niet in kiepstand), dan kan er veel meer lucht circuleren.
- Zet ook de afzuigkap, badkamerventilator en indien aanwezig de mechanische ventilatie van je woning vol aan als je je huis probeert te koelen. Hoe meer warme lucht er afgezogen wordt, hoe beter.
- Doe de gordijnen niet dicht als de ramen openstaan. Met name verduisterende gordijnen kunnen de koude luchtstroom tegenhouden.
- Zet een ventilator aan met de achterkant naar het raam en de voorkant richting de kamer. Zo blaas je koelere lucht van buiten via de ventilator de kamer in.
- Heb je meerdere ventilatoren? Helemaal super! Bekijk dan eerst hoe de wind staat. Aan de kant waar koude lucht naar binnen waait, zet je de ventilator met de achterkant naar het raam zoals hierboven beschreven. De andere ventilator zet je juist met de waairichting naar het raam (naar buiten) toe. Op die manier wordt warme lucht extra snel naar buiten geblazen en wordt koude lucht efficiënt aangevoerd om je huis te koelen.
Ook al is hij elektrisch, de ventilator kun je overdag inzetten als ‘airco’.
Maak ijsklontjes van water met zout, pak icepacks of vul flesjes met water en zout. Plaats de flesjes of een (liefst metalen) bak met de ijsblokjes of met ice packs. Zet deze dan direct voor een ventilator zodat de luchtstroom over de ijsemmer wordt heen geblazen. Het resultaat is een heerlijke, verkoelende bries. Dit werkt vooral bij wat kleinere kamers, zoals een slaapkamer.
Let op!
Laat je ‘s nachts de ramen ook openstaan… pas uiteraard wel op voor inbrekers.
Vergeet de zolder niet te koelen, warmte stijgt op. Door de zolder te koelen beweegt de warmte op andere plaatsen in huis zich gemakkelijker naar boven, waardoor het beneden in huis koeler wordt.
Zet buiten een thermometer in de schaduw en check ook binnen de temperatuur. Omdat er buiten vaak wat wind staat, kan het buiten ‘lekkerder’ aanvoelen terwijl het qua temperatuur toch warmer is. Op zo’n moment zal je huis niet minder warm worden als je ramen en deuren openzet.
Douchen tijdens warm weer is dubbel nadelig. Het maakt je badkamer namelijk niet alleen warm, maar ook nog eens vochtig. Dit is een zeer vervelende combinatie als het warm is. Probeer daarom kort te douchen en zo koud mogelijk.
Houd ook je hoofd koel, letterlijk en figuurlijk. Klagen over de hitte heeft geen zin, daar gaat hij echt niet van weg. En probeer je op warme dagen zo min mogelijk fysiek in te spannen. Stofzuigen of de ramen lappen kun je beter een dagje uitstellen. Kun je wel wat verfrissing gebruiken? Begin dan met het afkoelen van je handen, voeten en nek.