Bij mij tegenover zitten bedrijfspanden. Bijna iedere dag zie ik daar, als iedereen al naar huis is, nog veel lampen branden. Ik vraag me af waarom. Wanneer je thuis gaat slapen (je dag afsluiten) doe je toch ook de lampen uit? Thuis gaat de verwarming lager wanneer je gaat slapen. Op het werk ook?

Hoe bouwen we kastelen?

Mijn ouders hadden de oorlog meegemaakt en thuis was de slogan: zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen. Dat zijn de (ouderwetse?) waarden: hard werken en zuinig zijn. Dan kom je ergens.

Hoe passen die waarden nog in de huidige tijd? Thuis ontspan je na een dag werken en ben je zuinig met energie. Maar ook thuis werk je nog hard. Een gezin runnen, je huishouden en nog veel meer. Toch probeer je overal zuinig te zijn met energie.

  • Doe je dat ook waar je werkt?

Als ik dan in het donker, na sluitingstijd, de lampen bij de bedrijven tegenover mij zie branden dan zie ik in gedachten nog pc’s aan staan, deuren open, de verwarming nog aan, koffiezetapparaat nog aan, kopieerapparaat nog aan, vaatwasser nog aan.

“Mijn vader nooit kasteelheer geworden.”

Eerlijkheidshalve moet ik dit wel zeggen.

Weten wat jij als bedrijf kunt doen?

Zien wat kan om energie te besparen

Ik weet het, ik kan van de buitenkant niet zien wat een bedrijf wel doet. En ik snap het ook. Als overal alle stekkers uit moeten, kun je daar uren mee bezig zijn. En er zijn zeker wel bedrijven die bewust met energie om gaan.

Er is veel wat we van buitenaf niet meteen zien, maar wel al over nagedacht is. Schakelklokken, airco’s die kunnen koelen en verwarmen en sensors voor de lampen op plekken waar je niet zo vaak komt. Deurdrangers zodat de deur vanzelf weer dicht gaat, of op elke verwarming een temperatuurknop. De vaatwasser gaan ’s nachts aan op het eco-programma en met het omhalen van een knop gaan alle lampen uit. Bovendien maakt men gebruik van led verlichting. Op tochtige plekken hangt een luchtgordijn. Winkels die steeds meer tijdens openingstijden de deur dicht doen. Dat doe je met je eigen voordeur ook toch?

Waar ik vroeger werkte stond de verwarming hoog aan in de winter en werd niet uitgezet anders koelde het gebouw in de nacht teveel af.

  • Zou het nu anders zijn met isolatie? Weet jij of het bij jouw bedrijf nodig is? Heb je de rekensom wel eens gedaan?

Kan op het werk hetzelfde als thuis?

Ik vraag me af, wat doe ik thuis dat een bedrijf ook kan doen. Ik werk met gordijnen. Kan een bedrijf gordijnen voor de ramen of voor tochtgaten hangen? Kunnen er tochtstrips geplaatst worden op de kozijnen en onder alle deuren? Net als bij huizen zal dat voor ieder bedrijf ook anders zijn. Ik moest in ieder huis zoeken naar wat paste bij mijn situatie op dat moment. Dat zal voor bedrijven niet anders zijn. Laat vooral even weten wat je thuis en op het werk kunt doen om energie te besparen. Ik hoor het graag!

Onderzoek zakelijk energie besparen gemeente Oss

Gemeente Oss heeft pasgeleden een onderzoek gedaan onder bedrijven oer energiebesparing. Uit dat onderzoek blijkt dat veel bedrijven investeren in het pand, de isolatie en waar mogelijk zonnepanelen.

Wil jij het onderzoek zakelijk energie besparen binnenkort ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief Oss Schakelt Door zakelijk.

Link opent in Mailcamp