Bij de enquête over ventilatie werd het opmerkingenveld gebruikt om nog andere vragen te stellen. Die beantwoorden we hier:

Kan er een simpele vuistregel opgesteld en kenbaar worden waaraan mensen zelf al kunnen zien of zij voldoende doen aan ventilatie?

Wil je weten of de lucht in jouw huis gezond is? Koop of leen dan een CO2-meter en zet die een tijdje in de woonkamer en slaapkamers. Je ziet dan hoe gezond of ongezond de lucht is als je alleen of met meer mensen bent, en als je naar bed gaat en wakker word.

De hoeveelheid CO2 mag niet hoger zijn dan 1200 ppm (deeltjes per milioen). Tot 750 ppm is de luchtkwaliteit goed, tussen 750 en 1200 ppm kan het beter. Is het CO2-gehalte steeds of vaak te hoog, dan is de ventilatie onvoldoende. Sommige CO2-meters kunnen ook vocht meten: handig voor in de badkamer. Een vochtpercentage van 40 tot 70 procent is goed. Een CO2 meter kost tussen de 80 en 300 euro, een simpele vochtmeter (hygrometer) heb je al voor een tientje.

Heb je regelmatig schimmel of in huis, of ruikt het vaak muf? Dat is een teken dat de ventilatie niet goed is. Klachten die kunnen wijzen op slechte ventilatie zijn: hoofdpijn, dufheid, droge, zere of juist tranende ogen, benauwdheid en veel niezen.

Er bestaan ook steeds advertenties voor verkoop van tochtborstels onder BINNENdeuren. Deze tochtborstels zijn toch zeer schadelijk voor de doorstroming van BINNENlucht?

Dit kun je het verschil tussen tocht en ventilatie noemen. Onder de deuren door kun je niet controleren. Met goede ventilatie kun je in iedere ruimte de frisse lucht regelen. Dat regelt dus ook de stroming van de binnenlucht. Dan ‘zit je niet op de tocht’.

Hoe denken jullie dat deelnemers aan deze enquête verder gaan met ventilatie?

We hopen dat mensen nadenken over ventilatie. Dat frisse lucht belangrijk is. Zeker nu er steeds meer geïsoleerd wordt is het belangrijk om ventilatie meteen mee te nemen.

Kunnen jullie dit op een of andere manier meten?

Wil je weten of de lucht in jouw huis gezond is? Koop of leen dan een CO2-meter en zet die een tijdje in de woonkamer en slaapkamers. Kijk wat er gebeurt als er veel mensen in de kamer zijn, of hoe schoon de lucht is als je ’s ochtends wakker wordt. Als de hoeveelheid CO2 onder de 750 ppm ligt, is de ventilatie goed. Tussen de 750 en 1200 ppm kan het beter en boven de 1200 ppm is de lucht ongezond. Zit er steeds of vaak te veel CO2 in de lucht? Doe dan iets aan de ventilatie.

Sommige CO2-meters kunnen ook vocht meten: handig voor in de badkamer. Een luchtvochtigheid van 30 tot 70 procent is goed. Een CO2-meter kost tussen de 70 en 300 euro, een simpele vochtmeter (hygrometer) heb je al voor een tientje. Bron: milieucentraal

Er was een opmerking dat je iedere dag een kwartier je raam open moest zetten. Dan zou het ventilatieprobleem opgelost zijn. Lijkt me niet.

Zoals je hebt gelezen is ventilatie inderdaad de continue stroom van aanvoer van frisse lucht en afvoer van ‘vieze’ lucht. Dus luchten werkt wel, maar ventilatie is beter.

Kost het meer dan het oplevert?

Nee. Als je kijkt naar warmteverlies in een gemiddeld huis. Bij geen isolatie: 30% bij het dak, 20% bij je muren, 10% door je vloer, 5% bij koudebruggen en 15% door je ramen. 20% van je warmteverlies komt door ventilatie. Isoleer je de rest dus, dan blijft er weinig over voor het warmteverlies door ventilatie. En de voordelen van comfort en frisse lucht zijn vele malen groter dan de kosten.