Er zijn een aantal soorten ventilatie. Toevoer van afvoer van frisse lucht kan mechanisch en natuurlijk.
Isolatie en ventilatie
In oude huizen is er vaak natuurlijke ventilatie door roosters en kiepramen. Ook wanneer lucht door en naden en kieren binnenkomt zorgt voor natuurlijke ventilatie. Wanneer u uw huis goed isoleert is dit niet meer vanzelfsprekend. Dit betekent dat er niet altijd voldoende geventileerd wordt voor een gezond binnenklimaat. Daarom is een ventilatie belangrijke stap bij het isoleren van een woning.
Soorten ventilatie
Ventilatie, afvoer van ‘vieze’ lucht en aanvoer van verse lucht, kan op dit moment op 5 manieren, A t/m E.
- Type A Natuurlijke afvoer en natuurlijke toevoer
- Type B Mechanische toevoer en natuurlijk afvoer
- Type C Natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
- Type D Mechanische toevoer en mechanische afvoer
- Type E Decentrale ventilatie
Type B komt bijna niet voor, deze wordt voornamelijk gebruikt in gebieden met veel geluidsoverlast (bijvoorbeeld Volkel i.v.m. de vliegbasis). Type A vind je vooral bij oude woningen. Type C zit het meest in huizen gebouwd vanaf de jaren 80. Type D/E worden eigenlijk pas echt gebruikt bij woningen van de laatste 10-15 jaar. Bron: Groene Groei
Mechanische ventilatie
Met mechanische ventilatie zorgt u ervoor dat er voortdurend ‘schone’ lucht in de woning aanwezig is. Het ventilatiesysteem zuigt continu de ‘vuile’ lucht uit de woning weg. Tegelijkertijd komt schone lucht via ventilatieroosters en (kiep)ramen vanzelf naar binnen. Dit heeft nog steeds als nadeel dat koude lucht de woning in komt.
Met balansventilatie regelt u niet alleen de afvoer, maar ook de aanvoer van lucht mechanisch. Ook kunt u bij balansventilatie gebruik maken van zogenaamde warmteterugwinning. Daarmee wint u 85% tot 90% van de warmte die aanwezig is in de afvoerlucht terug. Deze warmte wordt dan overgedragen aan de inkomende verse lucht. Op die manier hoeft u minder te stoken en kunt u energie besparen en het comfort in huis verhogen.
Tocht en je huis laten luchten
In principe is tocht ook ventilatie. Er komt frisse lucht binnen (toevoer) en er gaat ‘vieze’ lucht naar buiten (afvoer). Alleen bepaal je niet zelf waar de lucht naar binnenkomt en ‘zit je op de tocht’. Met goede ventilatie heb je invloed op die luchtstromen.
Met luchten zet je vaak ‘even’ alles open om frisse lucht binnen te halen. Er komt frisse lucht binnen en er gaat ‘vieze’ lucht naar buiten. Met ventilatie wordt er bedoelt dat er altijd frisse lucht binnenkomt en altijd vieze lucht naar buiten gaat. De hele dag door. Als je de deuren en ramen weer dicht doet is het effect van het ‘luchten’ binnen een uur weer weg.
Energieadvies aan je eigen keukentafel
Wil jij een persoonlijk gesprek met een energiecoach aan je eigen keukentafel? Plan dan een keukentafel in bij hèt energieloket van gemeente Oss.
Gemeente Oss biedt je dit keukentafelgesprek gratis aan. Het besparen van energie begint vaak met meer informatie krijgen over energiebesparing. Daarom is dit hét gesprek waar jij informatie krijgt en je jouw vragen gratis kan stellen.