Ieder huis is anders en ieder huishouden is anders. Dus ventilatie en isolatie zijn ook bij ieder huis en huishouden anders. Waar je in een oude woning met slechte isolatie vaak ‘op de tocht zit’, moet en bij beter geïsoleerde woningen actief geventileerd worden. Ga je isoleren? Kijk dan naar waar je isoleer en het type ventilatiesysteem.

Spouwmuur

De spouw muur is de lege ruimte tussen je binnen- en buitenmuur. Deze ruimte is vaak leeg gelaten bij huizen gebouwd tussen 1920 en 1975. De lege spouw houdt doorslaand vocht tegen. Het zorgt er ook voor dat je muren geventileerd worden. Bakstenen muren zijn poreus en trekken vocht aan als een spons. Door de spouw kan dit vocht beter worden afgevoerd en ontstaan er dus geen problemen met schimmel in je muren.

Spouwmuurisolatie

Wanneer je de spouw vult met een (isolatie)materiaal, dan vermindert het ventileren via de muren. En dat terwijl ventilatie juist zorgde voor frisse lucht en tegen vochtproblemen werkte. Je doet je woning eigenlijk een dikke winterjas aan. Je hebt het warm, maar je deze draagt zonder ventilatiegaatjes, dan ga jij ook zweten.

Ventilatie en isolatie

Na spouwmuurisolatie is het verstandig om te investeren in een ventilatiesysteem. Een paar ventilatieroosters doen ook al wonderen. Een ventilatiesysteem is beter, want dan gaat er minder warmte verloren uit je huis. En het verlies van warmte is natuurlijk jammer als je net geld hebt uitgegeven om dit juist te behouden.

Glasisolatie

Er kunnen altijd ventilatieroosters geplaatst worden in je ramen. Ga je glasisolatie aanbrengen dan is het verstandig om tegelijkertijd ventilatieroosters te plaatsen bij het vervangen van glas. Voorbeelden van ventilatieroosters zijn:

  • Eenvoudige ventilatieroosters met een schuifje;
  • Winddruk gestuurde ventilatieroosters;
  • CO2 gestuurde ventilatieroosters;

Ook bestaan er speciale suskasten die geluid van buiten tegenhouden. Je kunt dit ook doen wanneer je denkt aan nieuwe kozijnen.

Maar let op: Plaats alleen roosters wanneer er natuurlijke ventilatie is of mechanische afvoer met natuurlijke toevoer. Het plaatsen van roosters bij balansventilatie (met en zonder warmteterugwinning) is niet gewenst.