In huis zit vocht. Het vocht zit in de lucht. Een aantal procent van de lucht in je huis bestaat uit vocht. Dat is luchtvochtigheid. De relatieve luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in de lucht (…%) ten opzichte van de hoeveelheid waterdamp die er in de lucht kan zitten (100%).

Gezond in je huis wonen

De beste relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% voor een gezond binnenklimaat. De temperatuur in huis en de luchtdruk hebben invloed op de luchtvochtigheid in huis. In warme lucht zit meer vocht dan in koude lucht. Warme lucht heeft daardoor een hogere relatieve luchtvochtigheid dan koude lucht. 

Vocht ontstaat in jouw huis

Waterdamp ontstaat bij koken, wassen, drogen, ademen, douchen en meer. Dat vocht moet iedere dag weg. Een gemiddeld huishouden produceert 7 tot 10 liter water per dag. Kijk je dan naar ventilatie kun je de volgende regel aanhouden. Daar waar vocht geproduceerd wordt moet je ventileren.

Altijd ventileren

In de zomer zijn we vaak buiten en wanneer we thuis zijn zetten we snel een raam of deur open. In de winter zitten we meer binnen en willen we het thuis lekker warm hebben. Dan blijven de ramen vaak dicht en de verwarming gaat aan.

Je huis ventileren in de winter is daarom juist goed. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, je kan juist energie besparen door frisse buitenlucht naar binnen te halen. Het verwarmen van vochtige lucht is namelijk veel lastiger dan het verwarmen van droge lucht. Bron: https://groenerwonen.com/je-huis-ventileren-in-de-winter/