Een zonneboiler zorgt voor warm water met zonne-energie. Milieucentraal heeft uitgerekend dat je daar de helft van je energiegebruik mee bespaart.

Zonneboiler

De zonneboiler installatie bestaat uit zonnecollectoren en een zonneboiler. Met een zonneboiler wek je zelf warmte op. Zoals je met zonnepanelen stroom opwekt.

Zonnecollectoren

Collectoren verzamelen zonne-energie. Er zijn twee typen zonnecollectoren: Vacuümbuizen ook wel heatpipes genoemd en vlakke plaatcollectoren (zoals zonnepanelen).

De zonnecollectoren staan op het dak en vangen zonnestraling op. Door de zonnecollectoren stroomt vloeistof. De zonne-energie verwarmt die vloeistof. Deze opgewarmde vloeistof gaat naar de zonneboiler. Via een spiraal in de zonneboiler verwarmt de vloeistof het water in de boiler verwarmd.

Kosten zonneboiler

De kosten zijn minimaal €2.000,- tot €5.000,- maar de ISDE subsidie kan daarbij een handje helpen.

Zonneboiler voor warm water

Stand-alone en mono-functionele systemen zijn een gesloten systeem tussen zonnecollectoren en zonneboiler. De warmte die je opwekt gaat naar de HR-ketel. Er zijn geen andere warmtebronnen die je op deze zonneboiler kunt aansluiten. Je wekt zo de warmte op voor warm tapwater. Je ondersteunt je HR-ketel wel en niet je verwarming.

 

 

Zonneboiler voor verwarming

Wanneer je een volledig geïntegreerd systeem hebt kun je verschillende warmtebronnen aansluiten. Denk hierbij aan zonnecollectoren in combinatie met een warmtepomp en een bio-vergasser. Maar bijvoorbeeld ook een pellethaard of -kachel, warmte koudeopslag, een gecombineerde aansluiting op het warmtenet en /of een warmte-element dat zonnestroom die over is omzet in warm water.

De zonneboilers van de geïntegreerde systemen hebben vaak twee spiralen voor de warmte-uitwisseling. Een voor warm water uit de kraan. En een om de zonnestroom die over is direct om te zetten in warmte.

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel), duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp) en voor aansluiting op een warmtenet.

Bron: www.brabantwoontslim.nl

Warmte opslaan met zonneboilers

Bij het uitgebreide systeem zijn er ook meer boilervaten mogelijk, met grote inhoud om warmte op grotere schaal op te slaan. Eigenlijk zoals je stroom in de accu van je laptop opslaat.

Voordelen van zonneboilers

  • Het is een oneindige bron van warmte, wanneer de zon schijnt. Zonnestralen raken nooit op, fossiele brandstoffen, zoals olie en gas wel.
  • De zonnecollectoren zijn in oost-westopstelling te plaatsen. Zo heb je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds voordeel van de zon.
  • Op het moment dat de vloeistof in de zonneboiler afkoelt, wordt deze weer automatisch door de zonnecollector gepompt om weer warm te worden.
  • Ook in de winter heeft een zonneboiler nog nut. Er is een hoog rendement is en het werkt al bij minimaal zonlicht.
  • Op dit moment is er een ISDE subsidie beschikbaar voor het kopen van zonneboilers.

Nadelen van zonneboilers

  • Een zonneboiler kan geen bestaande hr-ketel in uw woning vervangen. Het is dus nodig deze te houden of een andere warmtebron te laten installeren.
  • Een zonneboilersysteem laten installeren betekent dat je zonnecollectoren op het dak krijgt. Niet altijd mooi  en ze nemen best wat ruimte in.
  • De kosten zijn best hoog, maar daar kan de subsidie bij helpen.

Snel naar