Hallo bewoners van de gemeente Oss,

Ik ben David, de vaste blogger voor Oss Schakelt Door. Ik neem jullie de komende maanden mee in wat ik tijdens mijn werkzaamheden als energiecoach bij mensen thuis aan de keukentafel meemaak en hoor over energie besparen en verduurzamen.

David? David? Wie is dat dan? Die ken ik niet.

Even kort voorstellen: Ik ben David, 38 jaar oud, woon in de wijk de Ruwaard in Oss samen met mijn vriendin en zoontje (en nummer twee op komst) en ik ben vrijwillig energiecoach in opleiding.

Ik kom uit het vastgoed, de projectontwikkeling in het specifiek, en ben nauw betrokken geweest bij onder andere de ontwikkeling van Batavia Stad Fashion Outlet, Rosda Factory Outlet, diverse woonboulevards in Nederland en nog een aantal andere factory outlet centers en winkelcentrumprojecten in binnen- en buitenland. Ook op het gebied van het verduurzamen ervan. Tijdens de vorige crisis, in 2013, ben ik geswitcht naar zelfstandig ondernemerschap en ben ik een technologie startup begonnen om online kleding te kunnen passen, zodat je direct de goede maat kunt bestellen. Dit om de enorme aantallen kledingstukken die retour worden gestuurd in te perken. Want man man man… wat wordt er een hoop kleding teruggestuurd (en zelfs vernietigd) bij de Zalando’s en Wehkampen van deze wereld. Daar valt nog een hoop te winnen.

Ook heb ik een aantal jaren meegewerkt in het bedrijf van mijn partner en dat doe ik nog steeds. Zij heeft een adviesbureau voor verduurzaming. Dit heeft mijn duurzaamheidsvirus behoorlijk verder aangewakkerd. Samen zijn wij 5 jaar geleden ook de webwinkel Thuisafvalscheiden begonnen om het scheiden van afval thuis te stimuleren. We zitten dus niet stil als het gaat om initiatieven rondom verduurzaming.

Energie besparen is voor mij een sport

Voor mij begon duurzaamheid, waaronder energiebesparing, echt een sport te worden toen wij 2015 en begin 2016 met de energiecoöperatie Oss meededen aan de wedstrijd ‘Klimaatstraatfeest’ en deze in 2016 landelijk wonnen met de titel ‘Duurzaamste straat van Nederland’ én een mooi prijzenpakket. Het was de sport om zoveel mogelijk energie te besparen, samen met de bewoners in de straat, en zo zuinig mogelijk (spaarzaam) en duurzaam te leven.

Dat heeft ertoe geleid dat ik op zoek ben gegaan waar mijn hart ligt, wat mijn passie is en waar ik energie van krijg om dagelijks aan te werken. Inmiddels ben ik weer terug in de projectontwikkeling en houd ik me, met twee compagnons, als ondernemer bezig met het ontwikkelen en bouwen van duurzame, energieneutrale en vooral betaalbare woningen met hout. Hout in plaats van grotendeels met beton en steen is de volgende zeer verduurzamende stap voor de bouwsector en dat proberen wij te stimuleren. Dus combineer ik vastgoed en duurzaamheid en zit ik helemaal op mijn plek.

Verduurzamen, wat een onzin! Doen ze in China ook niet en dan gaan wij hier moeilijk zitten doen!?

Voordat ik daarop inga, wil ik ik toch even kort schetsen wat er veranderd is zonder nu een ideologisch verhaal af te gaan steken. Het klimaat is al sterk aan het veranderen. Niemand kan het ontgaan zijn: extreme hoosbuien (denk aan al die overstromingen, die voorbijkomen op het acht uur journaal), windhozen (weggewaaide tenten op festivals), lange periodes van warmte en droogte (we hebben vanaf maart eigenlijk al een voorzomer) en schaatsen op sloten en plassen? Tsja, hoe lang is dat geleden?? In Zwitserland en Oostenrijk sneeuwen ze in de winter steeds vaker in onder 3 meter sneeuw. Joh, het klimaat is helemaal van ‘t padje af. Daar hoef je geen geleerde voor te zijn om dat te zien. En nee, dat verandert niet en wordt er ook niet beter van als we blijven zeggen dat de buren of China nog veel meer CO2 uitstoten en vervuilen en wij ondertussen op dezelfde manier doorgaan als we nu doen.

Cactussen in Oss?

Energie van, bijvoorbeeld, de zon en wind is gratis. Dus voordat er alleen nog maar cactussen groeien in Oss, en we het idee hebben dat we permanent in de woestijn van Burgers Zoo lopen, is het dus wel degelijk zinvol om stappen te zetten. Ook al zijn het kleine stappen. En het maakt dan even niet uit of je het puur voor jezelf doet, voor je portemonnee of voor toekomstige generaties.

Wat heeft dit alles dan te maken met energie besparen en het verduurzamen van je huis?

Nou, als iedereen minder energie en water verbruikt, dan stoten we minder CO2 uit en dan gaan we die stapjes echt maken. Daarnaast levert besparen een lagere energie- en waterrekening op en dat voel je dus écht wel in je portemonnee. Besparen is eigenlijk best logisch en heel laagdrempelig. Sterker nog… het is gewoon leuk om te doen en het wordt vanzelf een sport om minder energie te verbruiken zonder op comfort in te leveren.

Wat kunnen jullie van mij verwachten in mijn komende blogs?

Later deze maand wil ik het met jullie hebben over water besparen. Want door water te besparen kun je óók energie besparen. Hoe kun je dat op een makkelijke en leuke manier zelf thuis doen? Ga ik je wat tips voor geven. Gewoon lekker concreet, zodat je makkelijk aan de slag kunt. Dus tot snel!

Wil jij David als energiecoach aan jouw keukentafel? Schrijf je dan nu in voor een keukentafelgesprek