Hallo bewoners van de gemeente Oss,

Wij hebben de sneeuwklokjes en krokussen bij ons in de tuin al volop in bloei staan. En de voorjaarszon voelt lekker warm aan in het gezicht. Eindelijk, onze zonnepanelen wekken weer goed stroom op en we gaan weer naar de dagen toe dat de zon harder gaat schijnen.

Ja, we hebben zonnepanelen. Maar we hebben flink wat uitgezocht voordat we wisten wat we nu weten over zonnepanelen, resultaat, omvormers, waar ze moeten liggen, schaduw, BTW-teruggave enz.

In deze blog wil ik met jullie delen wat we zijn tegengekomen. Omdat dat best veel is, maak ik even linkjes naar die hoofdstukken. Gebruik het gerust als checklist voor jouw keuze, of kies voor de optie bij het laatste hoofdstuk.

Waarom zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn, bij ons, het sluitstuk bij de verduurzaming van het huis. Dit hebben jullie ook kunnen lezen in mijn blog van oktober 2020. Wij wilden eerst weten wat we nodig hebben aan energie nadat we onze energiebesparende maatregelen hadden gedaan. Toen wisten we hoeveel panelen we nodig hadden.

Wil je duurzaam bezig te zijn? Of wil je je complete stroombehoefte zelf opwekken? Of wil je extra verdienen door meer op te wekken dan je nodig hebt? Er zijn meer antwoorden mogelijk is en er is geen goed of fout.

De keuze die je maakt heeft de nodige (financiële) gevolgen. Dat hangt namelijk vooral samen met het aantal panelen. En het kost al snel duizenden euro’s, maar levert ook het nodige op.

Wat kost het en wat levert het op?

Door de boot genomen kosten panelen bij een rekenvoorbeeld van 12 zonnepanelen tussen €240,- en €260,- per paneel ex. BTW en ex. installatie. Voor het installeren reken je op minimaal tussen de €80,- en €95,- per paneel extra. Dat is dus € 4.150,- incl. installatie en ex. BTW voor een zonnepanelen installatie van 12 panelen van in totaal 3600 Wattpiek. Gangbare zonnepanelen zijn 300 Wattpiek (wattpiek is de maat waar zonnepanelenfabrikanten en installateurs mee werken). De BTW kun je zoals gezegd terugvragen.

Hoeveel zonnepanelen?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt af van je doel, maar ook van je omgeving. Zijn er bijvoorbeeld veel zonne-uren, wat is de invalshoek en temperatuur. Binnen Nederland kun je over het algemeen stellen dat 1 Wattpiek gelijk staat aan circa 0,85 kWh per jaar.

Als rekenvoorbeeld; stel je jaarverbruik is 2.500 kWh. Dan kun je met 10 panelen van ieder 300 Wattpiek dat gebruik opvangen.
2.500/0,85*100= 2.941 Wattpiek
10×300 Wp = 3.000 Wattpiek
Bijna gelijk aan elkaar.

We hebben een elektrische auto met een accupakket van 60 kWh. Wij hebben bewust gekozen voor 20 hoogrendementspanelen van ieder 370 Wattpiek. Ook hebben we iets van schaduw door hoge bomen. Met deze zonnepaneleninstallatie wekken wij een groot gedeelte van ons gebruik op (ongeveer 5.850 kWh per jaar). Mochten we in de toekomst een warmtepomp plaatsen of een tweede elektrische auto nemen, kunnen we de panelen verdubbelen.

Veel verschillen tussen zonnepanelen

Wanneer je op online gaat zoeken, vind je veel aanbieders van zonnepanelen, van verschillende merken en prijzen. De grootste verschillen zijn er tussen A-merken en goedkope aanbieders. A-merken kun je herkennen aan:

  1. Lange garantie; product- èn vermogensopbrengstgarantie
  2. TIER 1-fabrikanten zijn financieel gezond en voldoen aan de strenge voorwaarden
  3. Panelen die altijd hoog rendement leveren
  4. Panelen van hoge kwaliteit met 1 of meer keurmerken, zoals TUV

Omvormers (string-  of micro omvormers)

De spanning die een zonnepanelen installatie levert moet worden omgevormd tot stroom dat je in huis kunt gebruiken of terugleveren. Dat wordt gedaan door een omvormer. Let bij omvormers vooral op hoe lang ze kunt gebruiken (levensduur en de garantie daarop) en de efficiëntie van de omvormer. Er zijn twee typen omvormers:

String-omvormers
Bij string-omvormers worden de panelen in serie aan elkaar verbonden. Deze worden met stroomkabels over het dak aan één omvormer vastgemaakt. Deze hangt ergens centraal binnen in huis. Bekende fabrikanten van string-omvormers zijn SolarEdge, Growatt, Trannergy, SMA, Firmer en ABB.

Micro-omvormers
Bij micro-omvormers heeft elk paneel zijn eigen omvormer. Deze zijn allemaal direct aangesloten op het stroomnet. Hierdoor is de efficiency van micro-omvormers het hoogste, je hebt nauwelijks verlies en je kunt van ieder paneel los zien wat het oplevert.* Je systeem heeft wel meer onderdelen en is dus gevoeliger voor storingen. Omdat ze buiten zijn, zijn de omvormers in zwaardere omstandigheden en zijn ze moeilijker te bereiken en te vervangen. Bekende fabrikanten van micro-omvormers zijn Enphase, AP Systems, Deye en Hoymiles

*Er zijn ook nog hybride systemen van string-omvormers op de markt. Deze werken met power optimizers. Hierdoor, kun je wel de opwekking van de losse panelen uitlezen.

Panelen verouderen

Je moet ook letten op het langzaam verouderen van zonnepanelen. De opbrengst van de panelen gaat bij een bepaalde hoeveelheid zonlicht na enkele jaren met zo’n 0,5% per jaar achteruit. Fabrikanten van A-merken geven vaak op niet-defecte panelen een vermogensgarantie; dat deze na 20 tot 30 jaar nog minstens 80 tot 90% ten opzichte van nieuwstaat opleveren.

Merknaam

Voorbeelden van A-merken zijn Sunpower, LG, Longi Solar, HT Solar, JA Solar, Canadian Solar, Amerisolar, Jinko Solar, BenQ, Trina Solar en Growatt. Goedkopere merkloze zonnepanelen hebben een minder hoge opbrengst, gaan sneller achteruit en gaan minder lang mee. Meer informatie over en tests van A-merken is te vinden op bijvoorbeeld Zonnenpanelen.net

Een installateur in de buurt

Omdat er veel keuze is stel ik voor dat je een aantal offertes aanvraagt voor precies hetzelfde (merk, aantal, omvormers, enz.). Anders vergelijk je appels met peren. Wij hebben gekozen voor offertes van lokale partijen, zodat ze snel langs konden komen. En handig wanneer de jaarlijkse schoonmaakbeurt van de panelen uitgevoerd moet worden. Het is druk bij zonnepanelen aanbieders en installateurs. Soms krijg je ‘nee’ te horen, of dat ze geen tijd hebben of pas een late reactie. Dat kan ook vertraging geven bij het installeren. Dat kan best afschrikken, maar de aanhouder wint.

Ligging, schaduw en vuil

Zonnepanelen geven het beste resultaat met een hellingshoek van 35 of 36 graden. En wanneer ze op het zuiden gericht staan. Dit hangt natuurlijk samen met het dak en hoe jouw huis staat. Vraag daarom bij de offertes ook het legplan op.

De omliggende begroeiing, zoals bomen, heeft invloed op de opbrengst van de panelen. In de schaduw wekken panelen minder stroom op, tot wel 10 tot 20% minder. Ook het vuil van de bomen zorgt al snel voor enkele procenten minder per jaar. Laat daarom het vuil 1x per jaar van de zonnepanelen afhalen door een erkend schoonmaker. Of doe het zelf 1x per jaar met lauwwarm water zonder schoonmaakmiddelen en met een zachte spons.

Al met al hebben we veel uitgezocht!

Ben je er nog? En heb ik nog je aandacht? Zoals je leest is het een hele zoektocht om de juiste zonnepanelen installatie samen te stellen. Panelen, omvormer(s), kabels, stellages, montagematerialen, enz. en een partij te vinden die het levert en installeert. En vraag dan ook zeker de BTW terug!

Met gemak Zon op je Dak

Dit allemaal uitzoeken kan heel leerzaam en leuk zijn. Ga vooral je gang, ik heb het ook gedaan. Maar ik snap het wanneer je er geen zin in hebt en toch wilt genieten van de zonne-energie.

Gemeente Oss biedt je met ‘Zon Op je Dak’ een totaalaanbod voor zonnepanelen. Daarbij zitten A-merk zonnepanelen, omvormer(s), een gunstige lening met 0,5% rente (mocht je dat willen), een opbrengstgarantie van de zonnepanelen installatie en ze regelen ook nog de BTW-teruggave voor je. Een prima alternatief, dat er toen bij ons helaas nog niet was.

Tot de volgende blog!

David