Hallo bewoners van de gemeente Oss,

2020 was het jaar van het thuiswerken. Digitaal vergaderen heeft definitief zijn intrede gedaan. Dat is toch wel even anders. De hele dag aan je eigen bureau, achter de laptop of scherm.

Ik vroeg me ineens toch wel af of dat vele thuiswerken niet een ontzettend hogere stroomrekening geeft. Ik start mijn zoektocht naar het mogelijke verbruik van al die ‘thuiswerkapparaten’. In de loop van het jaar meet ik en zal daar verslag van doen.

Het aantal minuten gebruik van het apparaat per dag x aantal dagen gebruik per jaar. Deel dat getal door 60 minuten en doe dat keer het aantal kilowattuur dat het apparaat verbruikt (2500 watt = 2,5 kilowatt per uur) x stroomtarief = jaarlijkse energiekosten van het apparaat

Opladers van smartphones en adapters van laptops

Iedereen heeft ze thuis wel liggen. Opladers van smartphones en adapters van laptops. De website Onemorething.nl heeft het verbruik van 4 opladers en adapters van Samsung en Apple getest.

Sluimerverbruik
De conclusies is helder. Wanneer er geen apparaat is aangesloten, gebruikt een lader bijna geen energie. De meeste moderne laders gebruiken dan minder dan 1 watt per uur, wat we sluimerverbruik noemen.

Reken het uit
Als we dat omrekenen in euro’s met een gemiddelde stroomprijs van 23 cent per kilowattuur dan kom je uit op 0,3 en 0,5 cent aan kosten per dag, als je de lader van een IPhone in het stopcontact laat zitten zonder telefoon. Dat komt neer op € 1,- tot € 1,80 per jaar per oplader.

In een gemiddeld gezin met kinderen zijn er al gauw meer smartphoneopladers, laptop- of tabletadapters en adapters voor andere apparaten. Met dezelfde rekensom kom je al gauw aan 80 kilowattuur per jaar, omgerekend ongeveer € 20,- per jaar.

Laat je smartphones, tablets en laptops opladen tijdens dat je ze gebruikt, dan gaat het verbruik snel omhoog. Naar ongeveer 1.000 kilowattuur, met stroomkosten van €230,- per jaar. De moeite waard om op te letten.

Waterkoker en koffiezetapparaten

Het gebruik van de waterkoker en het koffiezetapparaat neemt natuurlijk ook toe wanneer je meer thuiswerkt. Het kopje koffie of thee wat je altijd pakt bij koffiehoek op kantoor zet je nu zelf thuis. Hoeveel het kost hangt natuurlijk af van het type waterkoker of koffiezetapparaat en hoeveel en hoe vaak je water kookt of koffie zet.

Hoog vermogen is minder verbruik
Gek genoeg is het bij waterkokers zo dat een hoog vermogen duurzamer is. Een waterkoker met een vermogen van 2500 watt is zuiniger dan een waterkoker met 1800 watt. Een hoog vermogen waterkoker van 2500 watt doet ongeveer 2,5 minuut over het koken van 1 liter water en eentje met een lager vermogen van 1800 watt doet er zo’n 4 minuten over. Dus een waterkoker met een laag vermogen verbruikt meer kilowattuur.

Reken het uit
We maken de rekensom weer even met een stroomtarief van 23 cent per kilowattuur. Stel dat je thuis in een jaar, 360 dagen, 5 keer per dag 1 liter water kookt met een hoog vermogen waterkoker. Dan zijn de kosten € 41,4 per jaar. Doe je dit met een laag vermogen waterkoker dan zijn de kosten € 49,7 per jaar. Bij een koffieapparaat van 1400 watt vermogen zijn de energiekosten € 115,92 per jaar.

Wil je zelf de kosten uitrekenen voor het gebruik van jouw waterkoker en of koffieapparaat? Je kunt de volgende formule gebruiken: Het totaal aantal minuten van het gebruik van het apparaat per dag x aantal dagen gebruik per jaar. Dan deel je dat getal door 60 minuten en doe dat keer  het aantal kilowattuur dat het apparaat verbruikt (2500 watt = 2,5 kilowatt per uur) x stroomtarief = jaarlijkse energiekosten van het apparaat

De verwarming thuis

De verwarming bij ons thuis staat nu langer aan en met een hogere temperatuur. Ieder huis is anders en de grootste besparing is te halen door goed te isoleren, zoals ik zei in mijn vorige blog. Er zijn ook een aantal bespaartips om goed op je gasverbruik te besparen, ook al ben je meer thuis

  1. Zet de thermostaat  een graadje lager, bijvoorbeeld op 19 graden, dat bespaart als snel zo’n €100,- per jaar
  2. Sluit alle deuren in huis (gebruik daarvoor bijvoorbeeld ook deurdrangers) en verwarm alleen de vertrekken waar je veel bent. De besparing die dit oplevert is ongeveer €250,- per jaar.
  3. Gebruik radiatorventilatoren in de woonkamer of op kantoor thuis, bijvoorbeeld die van Speedcomfort. Dit zorgt ervoor dat er een betere warme luchtstroming ontstaat en dat je de verwarming een 0,5 tot 1 graad lager kunt zetten. Dat bespaart ook al gauw  €75,- tot €100,- per jaar.

Conclusie

Er zijn een aantal dingen waarvan ik van de te voren had gedacht dat ze meer energie zouden verbruiken zoals opladers en adapters. Waar echter nog wel veel te besparen valt is in het gebruik van waterkokers en koffiezetapparaten. Het gebruik van de centrale verwarming thuis was ik persoonlijk al aardig in ingeburgerd. Maar ook daar kan ik nog grote slagen slaan. Werk aan de winkel dus en denk er eens over na in het nieuwe jaar hoe de situatie bij jou thuis is.

Meten is weten

In mijn volgende blog meet ik een aantal apparaten thuis met stroommeters. Wat verbruiken zij precies. Voor nu wens ik jullie een  gezond, coronavrij en energiezuinig 2021!

Groet,

David