Energiezuinig verkoelen in de zomer

Energie besparen tijdens de zomer is heel anders dan de rest van het jaar. Bijna andersom juist! Want waar we de rest van het jaar het lekker warm in huis willen hebben, willen we het nu lekker koel houden!

In de winter hou je je huis, zo energiezuinig mogelijk, op 19 graden. In de zomer probeer je hetzelfde! Warmer dan 25 graden in huis zorgt ervoor dat het niet meer lekker leeft voor veel mensen.

Hoe hou je je huis energiezuinig koel?

  • Met een groene omgeving
  • Met zonwering (het liefst aan de buitenkant)
  • De warmte weer naar buiten!

Een groene omgeving zorgt voor veel verkoeling in de zomer!

Heb je wel eens gemerkt hoeveel koeler het is in een groene omgeving? In je tuin, tegen je huis in je huis… en allemaal zonder energie te gebruiken! De schaduw en de verdamping van planten zorgt er voor dat jij een net wat koelere zomer hebt.

Gemeente Oss helpt graag bij vergroenen! Hier, op de website van Aa en Maas lees je meer over subsidie voor o.a. groendak en meer klimaatbestendige mogelijkheden.

Hou de warmte buiten!

Om lekker binnen te leven in de zomer, wil je de warmte buiten houden. Zonwering die buiten staat werkt dan het beste! Rolluiken, een parasol of een schaduwdoek. Lukt dat niet kijk wat je aan de binnenkant kunt doen. Bedek je ramen en deuren en hou ze dicht. Allemaal mogelijk zonder energie te gebruiken. Maar niet altijd even goed te doen! Soms wordt het toch gewoon warm in huis.

Is het warm geworden in jouw huis deze zomer?

Wil je een airco? Of gebruik je een ventilator? Hier lees je wat beide jou (en het klimaat) kosten.

En we hebben onze bespaarveteraan Marion natuurlijk om tips gevraagd. Lees haar blog met onder andere een DIY airco.