Vaak wordt een ventilator of airco aangezet wanneer de warmte in de zomer toch in huis komt. Wanneer de zomer start, komt ook de warmte. Je kunt deze buiten houden met o.a. zonwering. Maar is de warmte toch in je huis? Hoe krijg je het dan energiezuinig weer koel?

Wat kost de ventilator of de airco? In je portemonnee? Het effect op het klimaat? En wat werkt het beste?

Milieucentraal over de airco en ventilator

“Een airco of ventilator zorgt op warme dagen voor een koel huis. Maar een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator en bevat schadelijk koudemiddel.” Geheel artikel

Hoe krijg je je huis weer koel?

Wat kun je dan dus het beste doen? Wil je energiezuinig koelen en ga je kiezen tussen een airco of een ventilator? Dan moet je rekening houden met drie elementen

  • Effect op het klimaat
  • Kosten in gebruik
  • Welke airco en hoe gebruik je deze?

Heb je zelf tips over het koel houden in de zomer? Deel ze met ons en maak kans op een schaduwdoek!

Effect op het klimaat van een Airco of ventilator

Milieucentraal: “Airco’s hebben gevolgen voor het klimaat doordat ze stroom verbruiken en koudemiddel bevatten. Een vaste airco waarmee je één kamer koelt (single split) en die je 200 uur gebruikt, verbruikt 150 kWh aan stroom. Dat is 15 keer zoveel als een ventilator die 200 uur aanstaat: die verbruikt maar 10 kWh aan stroom!

En de totale klimaatimpact van de single split airco is nóg hoger, omdat er ook koudemiddel in zit. Het koudemiddel heeft een groot effect op het klimaat en er lekt gemiddeld een paar procent van weg (dat komt dus in de lucht).” Doordat een airco ook koudemiddel bevat, is de impact op het klimaat zelfs 20 keer zo hoog.

Een ventilator zorgt niet voor koelere lucht, maar verkoelt wel. Dat komt door de luchtstroom waardoor je lichaamswarmte sneller wordt afgevoerd en zweet beter verdampt. Daardoor voelt het koeler aan (de gevoelstemperatuur wordt lager).

DIY airco

Bespaarveteraan Marion heeft tips hoe je met een ventilator toch de lucht kunt koelen!

Kosten in gebruik van een airco of een ventilator

Een ventilator verbruikt veel minder stroom dan een airco. Als je hem 200 uur gebruikt, kost dat 10 kWh aan stroom (€ 2). Ter vergelijking: een split airco waarmee je 1 ruimte koelt en die 200 uur aanstaat, verbruikt in een jaar 150 kWh (€ 30): dat is 15 keer zoveel. Soorten en versies van beide worden uitgebreid besproken in het artikel van Milieucentraal.

Let op als je een airco koopt

  • Ga voor een koudemiddel met een zo laag mogelijke klimaatimpact. Voor nieuwe mobiele airco’s is een natuurlijk koudemiddel verplicht, die hebben een lage klimaatimpact.
  • Kies een airco met energielabel A+++ en een laag energieverbruik in kWh per jaar
  • Laat een split-airco installeren door een bedrijf met het STEK-logo: dan weet je zeker dat het deskundig gebeurt.

Let ook op het geluid dat de buitenunit maakt: met een stille buitenunit doe je de buren een plezier.

Gebruik je airco zo zuinig mogelijk de tips van Milieucentraal

Heb je zelf tips over het koel houden in de zomer? Deel ze met ons en maak kans op een schaduwdoek!

  • Hou de ramen en zonwering overdag dicht en zet de airco alleen aan als het echt nodig is, bijvoorbeeld als het binnen warmer is dan 25 graden is.
  • Zet de airco alleen aan in ruimtes die je wilt koelen (dus niet in kamers die je niet gebruikt) en hou de deuren in huis dicht. Blijf wel ventileren (bijvoorbeeld met de roosters) voor gezonde lucht in huis.
  • Zet de temperatuur van de airco niet te laag: een paar graden lager dan de buitentemperatuur voelt vaak al prettig genoeg aan.
  • Isoleer bij een split airco de leidingen waar het koudemiddel doorheen loopt (binnen zijn dat leidingen die warm aanvoelen, buiten de leidingen die koud aanvoelen).
  • Maak de buitenunit regelmatig schoon, dan werkt hij efficiënter en maakt hij minder geluid.
  • Mobiele airco: gebruik een afdichtset voor het raam waar de afvoerslang doorheen hangt: zo komt er minder warme lucht de kamer in. Meer over de keuze voor een mobiele airco of een split systeem en de verschillende splitsystemen lees je in het artikel van Milieucentraal

Heb je zelf tips over het koel houden in de zomer? Deel ze met ons en maak kans op een schaduwdoek!