1 maart nieuwe energielabels.

Het energielabel voor wasmachines heeft vanaf 1 maart 2021 de opties A tot G. De zuinigste wasmachines hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten. https://www.energielabel.nl/apparaten/wasmachine/

Een zuinige wasmachine

Een zuinige wasmachine is in de winkel vaak duurder dan een minder zuinig apparaat. Maar in gebruik zijn zuinige wasmachines goedkoper omdat ze minder stroom gebruiken. Bedenk dat een wasmachine lang mee gaat: zo’n 15 jaar.

Bespaar €40,- iedere 100 wassen

Volgens de consumentenbond gebruikt een wasmachine ieder jaar bijna €60 aan stroom en water. Hierbij rekenen ze 4 wasbeurten per week. Het katoenprogramma, 3 keer voor 80% gevuld en 1 keer het programma voor synthetische was, voor 40% gevuld.

Er zitten grote verschillen tussen de machines. Met een zuinige machine was je de katoenwas voor zo’n €0,13. De minst zuinige kost bijna €0,50. 37 cent verschil per wasbeurt. Dat is bij 100 wassen dus bijna €40,-. De helft van die kosten is voor stroom en de andere helft voor water.

* Let op: door de prijsstijgingen zijn de kosten voor iedereen anders. Lees dit artikel op Milieucentraal.nl, wat er nu bij jouw energierekening verandert!

Plan een gratis keukentafelgesprek

Wil jij deze en meer mogelijkheden voor jouw huis bespreken? Plan een gratis keukentafelgesprek met een vrijwilliger energiecoach! Aan je eigen keukentafel bespaaradvies. Plan in maart ’22 en maak kans op het Osse Monopolyspel.

Deze apparaten* gebruiken veel stroom:

  • Koelkast plus losse vriezer: 500 kWh/jaar (€ 110)
  • Lampen: 390 kWh/jaar (€ 90)
  • Televisie en stereo met randapparatuur: 350 kWh/jaar (€ 80)
  • Computer met randapparatuur: 310 kWh/jaar (€ 70)
  • Wasdroger: 290 kWh/jaar (€ 60)
  • CV-ketel: 280 kWh/jaar (€ 60)
  • Vaatwasser: 240 kWh/jaar (€ 50)
  • Wasmachine: 130 kWh/jaar (€ 30)

*De meest doorsnee apparaten wat betreft zuinigheid en leeftijd, 22 cent per kWh, 2021

Let op: door de prijsstijgingen zijn de kosten voor iedereen anders. Lees dit artikel op Milieucentraal.nl, wat er nu bij jouw energierekening verandert!

kWh op het energielabel

Let op: de oude energielabels worden nog gebruikt. Kijk goed of je dezelfde apparaten met elkaar vergelijkt. Je moet het kWh weten om te kijken welk apparaat voor jou het beste werkt. Milieucentraal heeft een overzicht van veel apparaten. www.energielabel.nl/apparaten/

Bereken het energiegebruik van apparaten

Het aantal minuten gebruik van het apparaat per dag x aantal dagen gebruik per jaar. Deel dat getal door 60 minuten en doe dat keer het aantal kilowattuur dat het apparaat verbruikt (2500 watt = 2,5 kilowatt per uur) x stroomtarief = jaarlijkse energiekosten van het apparaat.

“Wist je dat de wasdroger ongeveer 1,20 euro per droogbeurt kost?”

Bron: Milieucentraal

Bij waterkokers zie je dus dat een hoog vermogen duurzamer is. Een hoog vermogen waterkoker van 2500 watt doet ongeveer 2,5 minuut over het koken van 1 liter water. Eentje met een lager vermogen van 1800 watt doet er zo’n 4 minuten over. Dus een waterkoker met een laag vermogen verbruikt meer kilowattuur.

Alle apparaten en energielabels vind je op energielabels.nl