Ruim 11.000 mensen kennen Oss Schakelt Door al

In juni zijn we gestart met Oss Schakelt Door. Via dit platform informeren, inspireren en adviseren we bewoners in de gemeente Oss op het gebied van energie besparen, in en om het huis. Dat bewoners dat belangrijk vinden, blijkt wel uit het feit dat we al ruim 11.000 mensen bereikt hebben. Velen van hen weten ons te vinden met hun vragen. En zo’n vijftig inwoners namen deel aan onze challenge. We zijn daar enorm trots op!

En de winnaar is…

Een jaar lang tonen we op Oss Schakelt Door een kalender met iedere maand een ander besparingsthema. Daar koppelen we iedere maand een challenge aan. Op die manier willen we alle bewoners in de gemeente Oss stimuleren om aan de slag te gaan met energie besparen. Juni stond in het teken van meten wat jouw huishouden verbruikt. Want als je weet wat je verbruikt, weet je (beter) wat je kunt besparen. Om daar inzicht in te krijgen kon je de Quickscan van Brabant Woont Slim gebruiken. Dat deed ook Bas Griffioen (74) uit Ravenstein. Van de vijftig personen die de Quickscan uitgevoerd hebben, kreeg hij op dinsdag 30 juni jl. te horen dat hij de gelukkige winnaar geworden is van een maatwerk Energieadvies van Brabant Woont Slim.

In vijf jaar tijd de helft bespaard

“Energie besparen? Heb ik altijd al gedaan. Deels vanuit interesse door mijn loodgietersverleden, maar ook omdat ik het leuk vind”, aldus Bas. “Vijf jaar geleden kochten we dit huis. De meter stond toen op 1.400 kuub en nu op nog net geen 600 kuub.” Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? “Mijn vrouw en ik hebben allerlei duurzame maatregelen doorgevoerd, of laten uitvoeren. Zo is ons platte dak en de spouwmuur beter geïsoleerd. Zijn we in de keuken op inductie overgestapt. En hebben we een energiezuiniger HR-ketel geïnstalleerd. Ook heb ik een extra radiator in de woonkamer geplaatst. Daardoor kunnen we de temperatuur van de ketel lager stoken, van 70 graden terug naar 55 graden. Scheelt een slok op een borrel qua stookkosten! En ik vergeet bijna de 10 zonnepanelen die ik vijf jaar terug op het dak heb gelegd. We zijn nu wel redelijk klaar. Er kan natuurlijk altijd meer, maar gezien onze leeftijd denk ik dat het zo prima is.”

Dus doe je dit vooral voor de kick van minder verbruiken? “Zeker, is gewoon leuk om te doen. Maar we hebben wel degelijk aandacht voor wat de effecten van een duurzamer leven zijn voor te toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Die willen we ook ook nog wat ‘later’ geven.”

Op de vraag of hij – naast het investeren in maatregelen – ook wat tips heeft om op andere manieren te verduurzamen, antwoordt Bas: “Half uurtje voordat je naar bed gaat de thermostaat naar beneden draaien. Scheelt echt!”

“Ik bespaar omdat ik het leuk vind om de metertjes naar beneden te zien gaan. Maar doe het óók voor de toekomst van mijn kinderen en kleinkinderen”

In juli gaan we water besparen

Het besparingsthema van juli is water besparen. Dat het klimaat verandert, is je de afgelopen jaren wel duidelijk geworden met die warme, droge zomers. Ook de bevolkingsgroei en onze welvaart zorgen voor meer (drink)waterverbruik. Daardoor komt de drinkwatervoorziening in de toekomst onder druk te staan. Reden om – in en om je huis – water te besparen. Dat is goed voor het milieu én je portemonnee. Daarbij help je ook drinkwaterbedrijf Brabant Water. En als je minder warm water gebruikt, zoals tijdens het douchen, scheelt dat ook nog eens op je energierekening.

Doe je mee met de challenge van juli? Dan maak je ook nog eens kans op een slimme watermeter voor op je tuinslang.