Bijvullen en ontluchten; voor je je huis gaat verwarmen

Het is belangrijk dat er voldoende water en geen lucht in je cv-installatie zit. Dan krijg je je huis sneller en beter warm. Peet Ceelen van Kemkens legt het zo uit: ”Het advies is om minimaal één keer per jaar je cv-installatie bij te vullen en te ontluchten. Maakt de verwarming borrelende geluiden of warmen de radiatoren niet meer goed op? Dan is het sowieso tijd om de cv-installatie te ontluchten en bij te vullen. Maar doe het in ieder geval voor het stookseizoen start! Je kunt het zelf.”

Handleiding bijvullen en ontluchten

Peet: “Na het bijvullen en ontluchten is het sneller warm. Dat scheelt energie, omdat je minder hard hoeft te stoken.”

Download de gratis handleiding in augustus 2021. Dan maak je kans op het waterzijdig inregelen van je cv-installatie. Dat hoeft over het algemeen maar 1 keer en bespaar je tot wel 15% van je energierekening mee.

Wat is ontluchten?

Peet: “De belangrijkste reden om een verwarming te ontluchten, is omdat de radiatoren minder snel warm worden als er veel lucht in de leidingen zit. Lucht geleidt niet, waardoor de cv-ketel heel veel energie nodig heeft om het warme water bij uw radiatoren te krijgen.”

“Met ontluchten draai je met een ontluchtingssleutel de ontluchtingspunten van de radiatoren één voor één open tot er water uit komt. Het ontluchtingspunt zit in de buurt van de knop van de radiator. Hoor je bij het opendraaien gesis? Dat is de lucht die ontsnapt uit de leidingen.” Gebruik deze handleiding

Na het ontluchten is je woning sneller warm en dat scheelt energie. Je hoeft namelijk minder hard te stoken. Na het ontluchten controleer je meteen of de waterdruk op orde is. Dan weet je ook of je moet bijvullen of niet.

Wat is bijvullen?

Peet: “Het kan zijn dat de waterdruk is verlaagd door het ontluchten. De druk op het water in de verwarming is namelijk verminderd door minder lucht. Er moet tussen de 1,5 en 2 bar druk op de ketel staan. Je kunt de waterdruk van uw cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Pak anders de handleiding van je ketel.”

Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan. Je moet bijvullen tot de 1,5 – 2 bar. Gebruik deze handleiding

Is de druk hoger dan 2 bar, dan slijt de pomp te snel. Bij meer dan 3 bar kan er lekkage ontstaan doordat een veiligheidsventiel opent. Het is dus belangrijk dat je de waterdruk goed in de gaten te houdt.

Bekijk de video’s op de website van Kemkens

Download hier de handleiding of bekijk de video’s op de website van Kemkens.
Bijvullen

Ontluchten