Open Monumentendag met thema Duurzaamheid

Met het thema duurzaamheid denk je misschien niet meteen aan een monument. Toch kunnen we veel leren van monumenten. 10 en 11 september is het Open Monumentendag. Oss Schakelt Door besteedt in augustus aandacht aan wat je kunt leren van monumenten over energiebesparing.

Energiegebruik

Waar we nu grote ramen in onze doorzonwoningen hebben, hebben monumenten vaak kleine ramen. Energiebesparend. Waar we nu koelkasten hebben, gebruiken monumenten nog steeds hun kelder. Ook energiebesparend.

Herbestemmen

Maar ook hoe monumenten zich klaarmaken voor de toekomst is vaak al zichtbaar. Oss Schakelt Door geeft voorbeelden van monumenten die een herbestemming hebben gekregen. Tijdens de renovatie is ook naar duurzaamheid keken.

Een monument heeft vaak al veel verschillende rollen gehad door de tijd. Een klooster wat nu een winkel is. Een fabriek die nu een restaurant is en tussendoor misschien wel een woning was.

Blijven leren over energiebesparing

De energiebesparingscampagne van gemeente Oss, Oss Schakelt Door, heeft een maandelijkse nieuwsbrief. Abonnees blijven leren over energiebesparing in gemeente Oss. 1 september wordt onder de abonnees het historische fotoboek van Leo van den Bergh verloot. Je kunt je nog altijd aanmelden op onze contactpagina; www.ossschakeltdoor.nl/contact