Het wordt kouder en kouder, dus wordt het steeds meer een uitdaging om jezelf warm te houden. De oplossing? De verwarming lekker extra hoog stoken! Tja, dat kan. Maar ook je stookkosten worden dan ook een stuk hoger. En dat is dan weer minder ‘lekker’ voor je portemonnee. Daar krijg je het dan vanzelf ook wel weer warm van 😉 Handiger is het om te weten hoe je zelf warm kunt blijven. Best lastig, want wij mensen zijn verwend geworden: we zetten de verwarming te hoog en we douchen te heet bijvoorbeeld. Hieronder een paar tips om warm de koude winter door te komen, terwijl je de thermostaat een graadje lager zet. Succes!
Wist je dat…. 1 graad lager stoken 7% op de totale stookkosten scheelt?
Blijf in beweging
Je spieren geven warmte af wanneer je ze beweegt. Dus… maak een paar burpees, ga touwtje springen, doe mee met ‘Nederland in Beweging’, zet een swingend muziekje op en dans de woonkamer rond, buig een paar keer door de knieën of ga de trap op en af lopen. Krijg je het waarschijnlijk warm van en natuurlijk hoort beweging bij een gezonde leefstijl.
Liever een panda of een schaap?
Kunststof kleding, bijvoorbeeld polyester, houdt je lichaam niet warm. Natuurlijk materiaal, zoals katoen, is beter. Tenzij dat katoen nat wordt. Dan voelt het weer koud. Nog beter is het dan om te kiezen voor kleding die gemaakt is van bamboe of wol. Zacht én warm!
En deze tip heb je waarschijnlijk wel eens gehoord: 20% van alle warmte verlies je via je hoofd. Dus zet een (wollen) muts op als je naar buiten gaat! En misschien kun je je muts zelfs wel binnen dragen ?. Hoe dan ook, houd je je hoofd warm, dan kan je lichaam de rest van je lichaam warm houden.
Imiteer een ui
Je lichaam vindt het prettig als je meerdere kledinglagen over elkaar draagt. Het houdt de warmte van je lichaam beter vast. En heb je het warm? Dan doe je een laagje uit. Zie het als een ui die je laag voor laag afpelt.
Dikke sok of suffe slof
Klinkt simpel, maar als je binnen op blote voeten loopt, dan moet je het wel heel warm stoken (of vloerverwarming hebben) om warm te blijven. Dus….draag dikke sokken. En misschien zelfs van die leuke fashionable sloffen. Scheelt een slok op een borrel.
Over borrels gesproken….
Glaasje minder
Alcohol maakt je lichaam eerst wat warmer – vandaar de rode konen die je dan voelt – en lijkt dus misschien wel een goed idee. Maar, door alcohol worden je bloedvaten wijder, daardoor koelt je bloed ook weer snel af en daardoor koel jij weer snel(ler) af. Dus, easy on the booz.
Blaas jezelf een warme neus
Je lijf heeft niet per se warme dranken nodig om op te warmen. Maar een kop thee of bouillon (en misschien zelfs wel een cheeky glühwein) kan je aanzienlijk verkwikken en opwarmen. Vooral als je de beker tussen je handen houdt tijdens het drinken en even de stoom tegen je neus opblaast.
Haal warmte uit je voeding
Voeding die langzaam verteert, zorgt voor langdurige verwarming. Kies je voor korte koolhydraten, zoals suikers (bijvoorbeeld snoep of witbrood), dan verbrandt je lichaam die voeding erg snel en krijg je het daarna al gauw weer kouder. En het kan zorgen voor overgewicht, maar dat terzijde. Kies daarom voor langzame (gezonde) koolhydraten. Die haal je uit gezonde voeding en ingrediënten. En daar krijg je het dan vanzelf weer warm van. Denk bijvoorbeeld aan boerenkool, peulvruchten, verse pompoensoep, rode pepers, gember, kaneel, nootmuskaat en peper. Een warm ontbijt, met pap van havermout of boekweit, laat het inwendige vuurtje ook een tijdje branden.
Afvallen door koukleumen?
We zijn luxe paardjes geworden. Een beetje kou op z’n tijd kan geen kwaad. Kou spreekt namelijk je bruine vet aan. Bruin vet?! Nog nooit van gehoord? Jij hebt het. Ieder mens heeft het. Het is een vetweefsel dat energie omzet in warmte (het verbrandt calorieën). Het bruine vet wordt actief als het lichaam het koud heeft en zorgt er dan door verbranding voor dat de lichaamstemperatuur op peil blijft. Oftewel, iets koudere temperaturen kunnen helpen bij afvallen. En als je dat aanvult met een goed voedingspatroon en meer bewegen….dan raak je allicht een paar kilo’s kwijt.
En isoleren, natuurlijk
En net zoals je jezelf kunt isoleren, door je goed te kleden bijvoorbeeld, zo kun je je woning óók goed isoleren. Zonde natuurlijk, dat de warmte die je stookt door de kieren, slecht geïsoleerde muren en het dak naar buiten vliegt. “We stoken toch niet voor de buitenwacht”, zei ons oma vroeger al, niet? Over dat isoleren van je woning hebben we je de afgelopen weken al veel verteld. Nog een keertje nalezen? Lees dan hier. Of hier. En hier.
Subsidie voor isoleren
Wist je dat woningeigenaren die vanaf 15 augustus 2019 minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen hebben laten uitvoeren in aanmerking komen voor een tijdelijke subsidie? Je komt voor deze tijdelijke (en tijdelijk verhoogde) subsidie in aanmerking als minstens één van de minimaal 2 isolatiemaatregelen (spouw, dak, gevel, vloer of glas) ná 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald.
Het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020. Dus was je al van plan je huis te isoleren? Wees er dan snel bij en vraag de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan. Het Osse Buurkracht-team Ussen Loovelt kan jou trouwens alles vertellen over isolatie. Ben je inwoner van de gemeente Oss, doe dan mee met hun Project Isolatie. Dat is samen slim de krachten bundelen als het over isoleren gaat.
Ben je huurder? Neem dan contact op met je verhuurder en vraag wat diens plannen zijn om jouw woning, en die van je buren, (bij) te isoleren. Voor zover dat niet al gebeurd is natuurlijk.