Vorig jaar deed Chinouk mee aan het onderzoek ‘Energiebesparing in gemeente Oss’. “We hebben al veel gedaan aan energiebesparing. Ik heb het er veel over in mijn omgeving en laat graag zien wat we doen en waarom. Meedoen aan het onderzoek is voor mij dan ook best logisch.”

Keuzes bij energiebesparing

Chinouk heeft keuzes gemaakt in zelf doen of uitbesteden, welke volgorde ze haar huis ging verduurzamen i.c.m. wat mogelijk was en welke materialen ze daarbij wilde gebruiken. “Voor ons is het belangrijk dat we zo circulair mogelijk ons huis verduurzamen. We hebben dan ook heel specifieke keuzes in onder andere isolatiematerialen gemaakt”

Opent in website Moventem

Geldzaken bij energiebesparing

In eerder onderzoek kwam naar voren dat veel inwoners veel interesse hadden in informatie over subsidies en leningen. Chinouk: “De regelingen van de subsidies waren voor ons een reden om te kijken òf we het wel wilden uitbesteden. Wat zijn de kosten wanneer je het zelf doet en dus geen subsidie krijgt. En wat levert het op wanneer we een aannemer aannemen en wel gebruik maken van de subsidie? Voor ons bleek het zelf doen voordeliger.”

“Het is wel heel fijn dat we handige mensen in onze omgeving hebben en zelf ook wel een beetje handig zijn.”

Chinouk

Wat werkt voor jou bij energiebesparing

Advies krijgen bij energiebesparing, stond vorig jaar ook hoog op de lijst. Bijvoorbeeld de volgorde bepalen van het verduurzamen van je woning. Bij Chinouk bleek dat het dak isoleren het meeste op zou brengen en financieel ook goed haalbaar is. “En dat kun je ook redelijk goed zelf doen, van binnenuit. Daar zijn we dan ook mee aan de slag gegaan. En dat is goed gelukt. En circulair!”

”Met de huidige hitte is goed merkbaar dat de zolder aangenaam blijft maar ook in de winter blijft het lang warm. En dat is te merken op de energierekening.”

Chinouk

Opent in website Moventem

Op de hoogte blijven

Tijdens het onderzoek kun je ook aangeven of je op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rondom energiebesparing in de gemeente. Dat kan bijvoorbeeld via de nieuwsbrief van Oss Schakelt Door. Maar Chinouk gaf ook aan dat ze graag mee wilde praten en denken.

Chinouk: “In de denktank energiebesparing praten we over verschillende plannen van de gemeente. We hebben nu drie bijeenkomsten gehad en bijvoorbeeld veel over communicatie gesproken. Het is fijn dat we in de denktank elkaars meningen en ervaringen kunnen delen. Zo geven we de gemeente handvaten en steken we er zelf ook nog iets van op.”

Opent in website Moventem