Wat is een energielabel voor een huis?
We vragen Toevast uit Oss wat een energielabel nou eigenlijk is. Willem Louwers is eigenaar van Toevast en kan ons alles vertellen. “We kijken grofweg naar twee dingen. De oppervlaktes van een huis waar je energie kunt verliezen. Dat zijn bijvoorbeeld de vloeren, gevels en daken. En alle onderdelen er in. Ook kijken wij naar de installaties. Dus bijvoorbeeld de CV-ketel, radiatoren, vloerverwarming, zonnepanelen en ventilatie.”
Win een Energieadvies op Maat t.w.v. €375,-
Wil je weten wat je aan je woning kunt veranderen vòòr je een energielabel aanvraagt? Of heb je net een huis gekocht en wil je verduurzamen? Start met een gratis keukentafelgesprek. Een energiecoach van Brabant Woont Slim bespreekt je hele huis met je. Vraag je deze maand een gesprek aan dan maak je ook nog eens kans op een Energieadvies op Maat t.w.v. €375,-.
Huis verkopen = energielabel laten zien
Als je je huis gaat verkopen, dan moet je laten zien welk energielabel de woning heeft. Je moet de labelklasse (A++++ t/m G) noemen in advertenties waarin je je huis te koop aanbiedt. Bijvoorbeeld op Funda of Facebook. Omdat het zo druk is handhaaft de overheid tot 01-01-2022 niet op deze advertentieplicht. Als je een label hebt moet je het aan de koper geven op het moment van overdracht bij de notaris. Doe je dat laatste niet, dan kun je een boete krijgen. Hier lees je welke vragen je aan je makelaar moet stellen.
Huis kopen = energielabel vragen
Ben je op zoek naar een huis, dan geeft een energielabel informatie over hoe duurzaam het huis is. Dus wat kost het aan energie om hier te wonen. Of wat moet je nog veranderen om duurzaam te wonen.
Vanaf 2021 andere regels
Willem: “Sinds 2015 is een eigenaar verplicht een energielabel te hebben bij verhuur of verkoop van een woning. En sinds 2021 moet dit gedaan worden, volgens de nieuwe NTA8800 richtlijnen, door een gecertificeerd bedrijf. En alleen een gecertificeerd bedrijf mag een energielabel geven. Wij zijn als bedrijf gecertificeerd en onze medewerkers ook.”
De oude energielabels
Voor 2021 kon je makkelijker een energielabel aanvragen. Het (voor en na 2021) label is 10 jaar geldig vanaf het moment dat je het hebt gekregen. Heb je in de tussentijd een aanpassing gedaan? Dan kan het de moeite waard zijn om de nieuwe manier ook te doen. Lees meer over hoe het energielabel wordt gemeten.
Wat kost een energielabel
Er staan verschillende bedragen op verschillende websites. We vragen Willem hoe hij de kosten vaststelt. “Vaak staan er op die websites bedragen van ‘bulkacties’. Zoals wanneer een woningcorporatie een rij huizen laat onderzoeken. Dan zijn er minder reiskosten, meer van dezelfde onderzoeken en rapporten. Dan ben je minder tijd kwijt. Wij gaan ook naar verschillende huizen die verder uit elkaar liggen. Die onderzoeken zijn echt uniek. Dat kost meer tijd en meer specialisme van mijn medewerkers. En we willen het ook echt goed doen, omdat we beseffen dat het veel geld is. Bij ons liggen de prijzen voor particulieren tussen 295,- en 325,- incl. btw..“
Begin op tijd met aanvragen
Als we Willem vragen om een tip: “Er is op dit moment veel vraag naar energielabels. De energieadviseurs hebben het dus erg druk. Begin daarom op tijd met aanvragen: de doorlooptijd kan een paar weken duren.”
Adviseur kiezen en energielabel vaststellen
Je mag zelf een adviseur kiezen. Dat kan bijvoorbeeld via de website van Centraal Register Techniek of woninglabel.nl. Of vraag het na bij je makelaar.