In mei hebben we Ruud Megens al een keer gesproken. Hij is goed bezig, maar was nog niet klaar. Deze maand vragen we hem: “Hoe is het nu met je plannen om uit te breiden met zonnepanelen?”

Kan ik elektrisch rijden op zonnepanelen?

Ruud: “Ik ben nu aan het uitrekenen of ik mijn elektrische auto kan opladen met zonnepanelen.” Om te meten of Ruud dit kan doen moet hij eerst weten wat hij nodig heeft om dit voor elkaar te krijgen.

“Ik rij ongeveer 25.000 km per jaar. En mijn elektrische auto kan ik met een volle batterij, van 100 kWh, ca. 500 km rijden. Dat betekent dat ik de batterij 50 keer moet opladen. Ik heb dus in totaal 5000 kWh nodig.”

Terugverdientijd

Normaal gesproken (direct uit het stopcontact) kost een kWh ongeveer 23 cent. 5000 kWh is dus € 1150,- per jaar om de auto op te laden. Uit de zonnepanelen die Ruud gebruikt haalt hij zo’n 300 kWh.

“Ik heb dus bijna 17 panelen nodig heb op mijn carport. En dat kost me ongeveer € 6000,-.”

Dus wanneer Ruud een keer 6000,- investeert, in plaats van €1150,- per jaar, dan is de terugverdientijd minder dan 6 jaar.

Vergelijken met de benzineauto

Ruud heeft nu een elektrische auto, maar hij reed een benzineauto. Als hij gaat vergelijken met die kosten, komt hij op deze rekensom.

“Bij 25000 km per jaar en een verbruik van 1 op 12, dan heb ik ca. 2083 liter Eurobenzine nodig. De prijs is nu € 1,55 per liter. Dat betekent €3230,-. Dan heb ik dan de investering in panelen in minder dan 2 jaar terugverdiend.”

Natuurlijk zijn er meer factoren:

Het is niet alleen de brandstof waar je rekening mee moet houden. Je kunt nog meer dingen uitrekenen. Ruud heeft met zonnepanelen zijn tankstation thuis, dus hoeft niet naar een tankstation te rijden. Wel moet hij over 20 a 25 jaar weer investeren in zijn eigen tankstation. “Maar we verwachten ook dat de prijs van benzine behoorlijk gaat stijgen.”

Er is nu geen wegenbelasting, de auto was wel duurder, maar het onderhoud is weer goedkoper.

Gratis online spreekuur

Ben jij zelf aan het rekenen? En wil jij dat er iemand met je meekijkt? Plan dan een gratis online spreekuur met en energieadviseur van Brabant Woont Slim