Water besparen betekent ook energie besparen

Het besparingsthema van deze maand is water besparen, zoals onze vlogger Stijn al verklapt had. Maar Oss Schakelt Door gaat toch over energie besparen? Hoort water besparen daar dan wel bij? Jazeker. Want als je water bespaart – en daar bedoelen we kraanwater mee – dan bespaar je óók energie. Hoe dat zit, leggen we hieronder uit.

Van de bron naar de kraan

Maar eerst wat uitleg over water. Je draait de kraan open en er komt water uit. Maar voor dat mogelijk is, vinden er nog wel wat stappen plaats: het water legt een route af van natuurbron naar de waterproductiebedrijven van Brabant Water. Het water dat in Oss uit de kraan komt, is voornamelijk afkomstig van waterproductiebedrijf Loosbroek (en deels van Lith – Maren-Kessel -). Het waterproductiebedrijf maakt er het drinkwater van dat jij thuis uit de kraan tapt. Dat gebeurt via een nauwgezet proces van zuiveren. Gelukkig is het water dat in Brabant uit de grond gepompt wordt al heel schoon en van hoge kwaliteit. Als we er met ons allen zuinig op zijn en de waterbronnen goed beschermen, kan dat nog eeuwen zo blijven. Brabant Water voegt niets toe aan het water dat ze uit de grond pompen, alleen een beetje zuurstof. Daardoor is het water langer houdbaar én smaakt het lekkerder. Na het zuiveren pompt Loosbroek dagelijks gemiddeld zo’n 25 miljoen liter water via 18.000 kilometer waterleiding naar jouw kraan, thuis of op het werk.

6

De kraan opendraaien kost energie

Het zuiveringsproces gebeurt dus in het waterproductiebedrijf. Dat proces kost energie (oppompen, ontharden, transport etc.). “Iedere keer dat jij thuis de kraan opendraait, kost dat ons energie”, aldus Toon Schellekens, Teamleider Bedrijfsvoering bij Brabant Water. “Dus logisch dat als je minder vaak de kraan opendraait, je meehelpt ons helpt mínder energie te verbruiken.”

“Iedere keer dat je de kraan opendraait, kost dat energie.”

De vraag naar water groeit

De drinkwatervoorziening komt in de toekomst onder druk te staan, omdat de vraag groeit. Dat heeft enerzijds te maken met die warme, droge zomers van de afgelopen jaren als gevolg van het veranderende klimaat. Daardoor gebruiken we in de zomer meer water. Denk aan vaker douchen, de tuin sproeien en een zwembadje opzetten. Anderzijds heeft het ook te maken met de bevolkingsgroei en groeiende welvaart. Toon: “We willen allemaal luxe producten, zoals een tweede toilet, regendouche, cooker en vaatwasser. De vraag wordt groter, de kraan gaat dus vaker open en dat kost meer energie.” Reden te meer om – in en om je huis – water te besparen, want dat is goed voor het milieu én de portemonnee.

Besparen goed voor milieu én portemonnee

In de badkamer kun je besparen door een minuutje korter te douchen én door gebruik te maken van een waterbesparende douchekop. Als je je regendouche inruilt voor een waterbesparende douchekop bespaar je 60 procent! Installeer daarnaast een thermostaatkraan, dan is je douchewater sneller op de gewenste temperatuur. In de keuken kun je besparen door te kiezen voor een waterkoker in plaats van een cooker en een waterbesparend mondstuk op je kraan te zetten. En heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (niet beneden de 60 graden) en zet de boiler uit als je weg bent tijdens de vakanties.

Zowel Brabant Water als ook jouw huishouden profiteren ervan als we drinkwater besparen. Drinkwater blijft dan – ook in de toekomst – betaalbaar. En de energierekening gaat naar beneden, wat natuurlijk mooi meegenomen is. “Minder water gebruiken, is de grootste winst die we kunnen behalen. Want als we in de toekomst onze kinderen en kleinkinderen ook nog wat wereld willen nalaten, dan moeten we echt nú beginnen met besparen”, aldus Toon.

“Minder water gebruiken, is de grootste winst die we kunnen behalen.”

Tips van Toon

Energie besparen door water besparen? Hoe dan? Toon geeft je zijn drie belangrijkste tips:

  • Ga slim en bewust om met drinkwater! Een minuutje minder douchen scheelt al snel 8 liter. En wist je dat je met het sproeien van de tuin 200 liter per half uur gebruikt? Reken maar uit hoeveel je bespaart als je hier slimme keuzes in maakt.
  • Kijk of je je water kunt hergebruiken. Of kijk of je regenwater kunt gebruiken. De ramen lappen met regenwater kan namelijk prima. En je plantjes maak je blij met water uit de regenton.
  • Meet je watergebruik regelmatig! Want als je weet wat je gebruikt, krijg je meer inzicht en kun je je gebruik beter sturen.

Challenge water besparen

Doe mee met de challenge van juli 2020: water besparen. Dan maak je kans op een slimme watermeter voor op je tuinslang. Zo weet je precies hoeveel je gebruikt. Deze mooie prijs wordt beschikbaar gesteld door onze duurzame partner Brabant Water.