De laatste maand van het jaar al weer! Een feestelijke maand, waarin we altijd veel binnen zijn. Gezellig met elkaar warmte, verbinding en gezelligheid opzoeken. Dat was altijd al zo, maar in dit bijzondere jaar gaan we het extra gezellig maken.
Meer lichtjes in die kerstboom! De thermostaat een graadje hoger! De heteluchtoven dagelijks aan om te bakken. Wat langer douchen, als je het koud hebt. Binnen overal de lampjes aan en vooruit….het huis aan de buitenzijde bekleden met honderden lichtjes. Gezellig!
Maar kan december ook duurzaam? Kun je energie besparen tijdens de feestmaand? We hebben een aantal tips op een rijtje gezet .
Tip 1: Meer plant, minder hamsteren
Wist je dat eten en drinken voor 20 tot 30 % van de milieubelasting zorgt? Je kunt bijdragen door minder vlees te eten. Vleesproductie zorgt voor een hoge uitstoot van broeikasgassen en voor verzuring van de bodem en lucht. Wissel eens een dagje vlees eten in voor een dagje plantaardig eten (vegetarisch).
Nog een tip: ga zo vlak voor de feestdagen niet hamsteren als je niet zeker weet dat je al die etenswaren gaat nuttigen. Of je eet te veel, of je gooit eten weg. Allebei zonde. Oftewel, verspilling is zonde voor je portemonnee, het milieu én de lijn ?.
Hou je toch wat over? Maak daar heerlijke, verrassende maaltijden mee. Fruit over? Maak een smoothie. Groenten over? Maak een soepje. Zet je creatieve brein aan en introduceer een kliekjesdag.
Tip 2: Weg met die insluipers!
Sommige apparaten gebruiken ook energie, terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Dit noemen we ‘sluipgebruik’. Bij sommige apparaten kun je daar niks aan doen, want die doen het gewoon niet zonder de stand-by stand. Denk bijvoorbeeld aan je cv-ketel en de elektronische deurbel. Maar er zijn ook apparaten waar je wél de stand-by stand en dus sluipgebruik kunt voorkomen. Wat te doen?
- Heeft het apparaat een aan/uit-knop. Gebruik die dan in plaats van de stand-by knop.
- Trek de stekker eruit als je de televisie of computer een tijd niet gebruikt
- Steek de stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar (juist, met zo’n rood knopje) en schakel die stekkerdoos na gebruik uit (bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat)
Tip 3: Bespaarstekker of schakelklok
Als het niet mogelijk is om een apparaat helemaal uit te zetten (bijvoorbeeld omdat je niet telkens achter de bank of het dressoir wil kruipen om de stekker eruit te trekken), gebruik dan een bespaarstekker of schakelklok. Die plaats je tussen het apparaat en het stopcontact. Deze stekker of klok schakelt de stand-by stand volledig uit.
Tip 4: Led it shine met energiezuinige lichtjes
Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme keuze. Okay, de aanschafprijs is iets hoger, maar een ledlamp is wél 90% zuiniger (gaat dus veeel langer mee) dan een gloeilamp. En verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.
En dat ledlampen ‘ongezellig hard licht’ geven is al lang niet meer zo. Ze zijn er inmiddels in alle soorten, maten en tinten. Je kunt zelfs je kerstboom optuigen met prachtige led-kerstverlichting. Dus hup, naar het tuincentrum en inslaan die led-lampjes. Led it be Christmas!
Tip 5: Kaarsje opsteken
Het ultieme licht is natuurlijk kaarslicht. Niet alleen sfeervol, maar geeft ook veel warmte af. En daardoor kun jij de thermostaat weer een graadje lager zetten. Steek je kaarsen aan? Zorg er dan voor dat het niet tocht (wapperende gordijnen en kaarslicht… slechte combinatie), dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen en je ze snel kunt uitdoen.
Tip 6: Beetje bomen over bomen
De meningen zijn verdeeld of een nepboom nou zoveel duurzamer is dan een ‘echte’. Als je voor géén boom kiest, is dat natuurlijk de meest duurzame optie. Maar ja, dat is natuurlijk niet zo gezellig. Maar wat dan? Echt of nep?
Volgens Milieucentraal stoot het kweken, transporteren en uiteindelijk verbranden van een echte boom zo’n 3 kilo CO2 uit. De productie van een nepboom stoot 48 kilo CO2 uit. Maar ja, een nepboom haal je ieder seizoen weer van zolder en gaat – als je er zuinig mee omgaat – jaren mee.
Koop je een echte en wil je ‘m niet afdanken? Kies dan voor een boom met kluit. Kun je de boom na de feestdagen in de tuin planten en hem volgende jaar opnieuw gebruiken.
Tip 7: Offline activiteiten
Bedenk eens activiteiten waarbij je geen stroom hoeft te verbruiken. Bijvoorbeeld gezellig met elkaar wandelen in het winterzonnetje. Schaken, dammen, ganzenborden of welk ander bordspel dan ook. Dat boek lezen dat al maanden ligt te verstoffen op je nachtkastje. Of een ouderwets potje Twister.
Bron: Milieucentraal