Bespaar gemiddeld 17% warmte

In september informeerden wij je over het nut en de noodzaak van isoleren. Want een lagere energierekening, een beter milieu én meer wooncomfort begint met het isoleren van je huis. Daar bespaar je gemiddeld 17% warmte mee. In oktober gaan we verder met het thema isoleren, maar dan vooral hoe je dat concreet aanpakt.

En de winnaar is….

Maar voor nu blikken we nog heel even terug op september. En vooral naar de challenge ‘vraag een gratis Keukentafelgesprek aan’. Uit alle 22 aanmeldingen die bij Brabant Woont Slim binnengekomen zijn, hebben we een challengewinnaar gekozen. De winnaar – die graag anoniem wil blijven – wint een bouwmarktvoucher.

“Dat vind ik toch wel heel erg leuk”, is zijn reactie. “We zijn druk bezig te bepalen wat we in ons huis nog willen isoleren. Ik schreef me in voor het Keukentafelgesprek, omdat ik wilde weten wat er allemaal kan. Het gesprek heeft al plaatsgevonden en dat ging prima. Fijn dat iemand je vertelt wat voor jouw huis het beste is. Aan de hand van de placemat hebben de coach en ik alles nagelopen. De coach kwam met goedkope tips waar ik zelf niet eerder aan gedacht had, zoals radiatorfolie achter de verwarming. Daar ben ik nu druk mee bezig. Over andere zaken ben ik aan het nadenken, zoals het plaatsen van kunststof kozijnen. Dat is een behoorlijke investering. Die kosten halen we er niet meer uit, maar het is wel fijn voor ons eigen wooncomfort. Het is ook leuk om te horen dat ik al goede dingen gedaan heb, zoals het plaatsen van een brievenbusborstel en een tochtstrip. Ik ben achteraf heel blij dat ik het gedaan heb. Mijn kinderen adviseer ik ook een Keukentafelgesprek aan te vragen. Het volgende wat ik ga doen is een Warmtewandeling, samen met mensen uit de buurt.” 

Isoleer je huis en houd de warmte binnen

De volgende stap is ‘in actie komen’. Onder andere door de isolatiewaarde van je huis te onderzoeken én daadwerkelijk over te gaan tot het nemen van isolatiemaatregelen. En daar gaan we het in oktober over hebben inclusief – vanzelfsprekend – een bijpassende challenge: we dagen je uit je in te schrijven voor een Warmtewandeling (bekijk ook de vlog van Stijn die er binnenkort aankomt!) en deel te nemen aan het Project Isolatie van Buurkracht-team Ussen Loovelt. En ja, ook als je niet uit die Osse wijk komt, mag je daar gewoon aan deelnemen. Als je maar inwoner van de gemeente Oss bent. Maak gebruik van de expertise en ervaringen van dit Buurtteam, zodat je niet zelf het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Hoe handig is dat?!

Maak gebruik van tijdelijke subsidie

Wil je isoleren, maar heb je niet voldoende financiële middelen? Woningeigenaren die vanaf 15 augustus 2019 minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen hebben laten uitvoeren, komen in aanmerking voor een tijdelijke subsidie. Wees er snel bij en vraag de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan. Let op: de subsidiebedragen zijn tijdelijk verhoogd. Je komt voor deze tijdelijke verhoogde subsidiebedragen in aanmerking als minstens één van de minimaal 2 isolatiemaatregelen (spouw, dak, gevel, vloer of glas) ná 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald. Het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020. De overige voorwaarden voor de SEEH-subsidie blijven ongewijzigd.

Ben je huurder? Neem dan contact op met je verhuurder en vraag wat de isolatieplannen zijn.

Energiebesparingskalender

Voor het geval je het nog niet wist: we tonen een jaar op deze website een kalender met iedere maand een ander besparingsthema. Daar koppelen we iedere maand een bijpassende challenge aan. Op die manier willen we jou stimuleren om aan de slag te gaan met energie besparen. Doe je mee en schakel je door?