Staat jouw CV op de eco-stand? Nee? Zet dan de eco-knop aan. Nu is je gasrekening hoger dan nodig. Peet Ceelen van Kemkens: “Om te zorgen dat je snel warm water uit de kraan krijgt, houden HR-ketels een kleine hoeveelheid warm water vast. Dat is de comfort-stand.”

Meer eco en iets minder comfort

“Die kleine hoeveelheid water warm houden kost extra energie. De meeste cv-ketels nu hebben een eco-stand. Met de eco-functie verwarmt het toestel pas water als je de kraan opent. Dat kost wel iets meer water, omdat het iets langer duurt voordat het water warm is. Je bespaart er wel energie mee!”

Alleen voor tapwater

Je CV verwarmt twee dingen. Het water voor je verwarming en het water voor je kranen en douche (tapwater). De eco-knop geldt alleen voor je tapwater. Wil je ook besparen op de verwarming? Dan lees je hier meer. Dan weet je meteen hoe je het waterzijdig inregelen van je verwarming t.w.v. minstens €150,- kunt winnen.

En het is makkelijk!

Peet: “De eco-knop zit bij iedere ketel ergens anders, maar een ketel heeft vaak maar een paar knopjes. Kijk goed in je handleiding! Ben je de handleiding kwijt, ze zijn via Google goed te vinden.”

De eco-knop kun je meestal aanzetten zonder moeilijke toetsencombinaties. In veel gevallen lukt het waarschijnlijk ook nog wel zónder de handleiding te raadplegen.

Wat levert de eco-stand op?

Peet: “Je water uit de kraan wordt dus iets later warm dan bij de comfort-stand. Het is bij iedere ketel anders hoeveel seconden het scheelt. Dit weten we zeker: Met de eco-stand verbruik je minder gas dan de comfort-stand.”

Hoeveel dat is hangt er onder andere vanaf hoe vaak je warm water gebruikt. Het kan zo €15,- per jaar zijn, als je de warme kraan overdag niet gebruikt. Dat is over de levensduur van je ketel (laten we zeggen 15 jaar) toch €225,-. Mooi meegenomen toch? (bron: hier.nu)