Aan de keukentafel in gesprek over energie besparen

De gemeente Oss is niet de enige gemeente die hard aan de weg timmert om in 2050 energieneutraal te zijn. Meerdere gemeenten zijn druk bezig met de uitdagende vraagstukken op het gebied van energie besparen. Hoe doen zíj dat? Tijd om eens een blik in de keuken van een andere gemeente te werpen.

In gesprek over besparen

Over keukens gesproken, veel gesprekken over energie besparen vinden aan de keukentafel plaats. “Vandaar de naam keukentafelgesprek, ook al noemen we dat hier formeel woonwensenscan”, aldus Johan van Rhenen, wooncoach bij Energieloket Midden Gelderland (ELMG), het energieloket voor de gemeente Arnhem, Rheden, Renkum en Rozendaal. “In deze gemeenten geven we advies en begeleiding aan mensen die hun woning willen verbeteren op het gebied van comfort, energie en duurzaamheid. En daar nemen we meteen gezondheid, veiligheid en levensloop in mee. Misschien is dat ook een vervolgstap voor de gemeente Oss.” Als we kijken naar het onderwerp energie en duurzaamheid, wat wordt er dan zoal aan de keukentafel besproken? “Het gaat vaak om laagdrempelige, kleine besparingen waar wij bewoners over adviseren. Het hoeft namelijk niet altijd groots te zijn wat je doet. Denk bijvoorbeeld aan zuiniger apparaten in huis nemen. Of apparaten niet stand-by laten staan. Dat soort tips kunnen voor zowel huiseigenaren als huurders een slok op een borrel schelen op hun energierekening.”

Keukentafelgesprek

Ook de gemeente Oss heeft een energieloket: Brabant Woont Slim. Via dit loket kun je een gratis Keukentafelgesprek aanvragen. Een energiecoach komt langs om te praten over de mogelijkheden om in huis energie te besparen. Vanzelfsprekend neemt de energiecoach daarbij de RIVM-richtlijnen in acht in verband met het Corona-virus. Aan het einde van het gesprek laat de coach het boekje ‘Winstwonen’ achter. Daarin staan nog meer tips om te verduurzamen.

“Het hoeft niet altijd groots te zijn wat je thuis doet om energie te besparen”

Warmtewandeling

Net als het ELMG gaat energieloket Brabant Woont Slim dit najaar warmtewandelingen aanbieden aan de bewoners van de gemeente Oss. Johan: “Echt super interessant om daar aan deel te nemen. Ik kan het iedereen aanraden! In een klein groepje van buurtbewoners ga je met een energiecoach op pad. De coach neemt een infraroodcamera mee, waardoor je goed kunt zien waar de warmte jouw woning, en die van je buren, verlaat. Daarmee word je je bewust van energielekken. Ook krijg je advies over welke maatregelen je kunt nemen om die lekken te stoppen.” Een warmtewandeling kan alleen plaatsvinden bij koudere temperaturen, vandaar dat je je pas na de zomervakantie kan inschrijven. Oss Schakelt Door houdt jou op de hoogte, dus stay tuned!