“Ik ging van G naar A. Heb ik nu nog A?”
In oktober 2019 sprak Duurzaam Oss met Ronnie Hauwé. Zijn jaren ’20 woning had een energielabel G toen hij het kocht. Hij verbouwde het naar label A. Nu zijn de regels om een energielabel vast te stellen veranderd. Samen met Oss Schakelt Door en Toevast kijkt Ronnie of hij nog steeds label A heeft. Ronnie: “Ik ga mijn huis nu niet verkopen, maar ik ben wel heel erg nieuwsgierig.”
Win een advies op maat t.w.v. € 375,-
Wil jij meer weten over hoe je huis kunt aanpassen vòòr je een energielabel aanvraagt? Start met een gratis keukentafelgesprek met een energiecoach van Brabant Woont Slim, het energieloket van gemeente Oss. Maak deze maand een afspraak en maak kans op een Advies op Maat t.w.v. €375,-.
Energielabel A voor mijn huis
“We kochten het huis op 18 januari 2018. Zwaar verouderd, kun je wel zeggen. Het huis is in 1929 gebouwd, en in de jaren ’70 voor het laatst gemoderniseerd. Voor ons zou het alleen interessant zijn als we het helemaal zouden verbouwen. En als we dat dan toch deden, konden we het net zo goed verduurzamen.”
Ronnie pakte het meteen goed aan:
- HR++-glas
- Een geïsoleerd dak
- Geïsoleerde spouwmuren
- Een nieuwe vloer
- Infraroodpanelen (voor de verwarming boven)
- Een warmtepomp (voor de verwarming beneden)
- Een pelletkachel (voor als de warmtepomp niet snel genoeg is)
- Zestien zonnepanelen
- Het gas eruit…
“We zijn van energielabel G naar A gegaan. Iets waar ik heel trots op ben.”
Anders energielabel huis bepalen
Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel voor gebouwen. Dit label geeft beter inzicht in hoe energiezuinig het gebouw is. De energielabelletter blijft bestaan, maar hoe dit wordt bepaald verandert.
Toevast heeft de goede certificaten en ervaring om te bepalen wat het energielabel is van Ronnie’s huis. We spreken Willem Louwers de eigenaar van Toevast. “Sinds 2015 is een eigenaar verplicht een energielabel te hebben bij verhuur of verkoop van een woning. En sinds 2021 moet dit volgens de nieuwe NTA8800 richtlijnen, door een gecertificeerd bedrijf. Wij zijn als bedrijf gecertificeerd en onze medewerkers ook.”
Lees hier meer over hoe een energielabel wordt vastgesteld
Heeft Ronnies huis nog steeds energielabel A?
“Ik heb sinds het vorige interview alleen een airco toegevoegd. Ook daarbij lette ik goed op de duurzaamheid,” zegt Ronnie. Ik verwacht nog steeds label A te hebben, misschien met een +-je erbij. Die bestonden nog niet toen ik het label aanvroeg in 2019.”
“Het verbruik dit jaar ligt nog steeds best hoog. Deze winter. Ja, die is eigenlijk pas net voorbij, dus de warmtepomp heeft er flink aan moeten trekken dit jaar. Ik heb best wat energie moeten gebruiken om bij te verwarmen dit jaar. De waterpomp heb ik nu op 20ºC staan. Vanaf de vloer blijft het huis lekker koel nu het 30ºC buiten is.”
Praat met je hypotheekverstrekker
Als laatste tip wil Ronnie meegeven dat het de moeite waard is om op zoek te gaan naar potjes met geld. Financiering met een duurzaamheidslening of korting op je hypotheek helpt. “Dus koop je een huis met label G en je gaat verduurzamen, dan is het tijd om een goed gesprek te voeren met je hypotheekverstrekker.”
De uitslag A++
A++! Dat is de uitslag van de scan bij Ronnie. “Twee! plusjes had ik niet verwacht. Ik ging uit van A en hoopte op een plusje. Met twee ben ik wel echt heel erg blij. Dat laat echt zien dat we drie jaar geleden echt de goede beslissingen hebben genomen. Bij het oude energielabel had ik al een beetje mijn twijfels. Je kon wel heel makkelijk A krijgen. Ik heb echt verbouwd door goed te kijken naar hoe het het beste ingericht kon worden. Wat hebben we waar nodig. We hebben nagedacht hoe het ons en de natuur het meeste oplevert. Dat vertaalt zich nu wel echt terug in dit label. Het is een bevestiging dat ik drie jaar geleden echt goede keuzes heb gemaakt. Daar ben ik erg blij mee en trots op!”