In de week van 23 november zijn 100 leerlingen van het Mondriaancollege aan de slag gegaan met de Energy Challenge. Het begon met een gave kick-off, waarin de leerlingen alle energielekken in de school bekeken.

Aan het einde van die week pitchten de leerlingen hun oplossingen aan wethouder Johan van der Schoot, Richard van Ommen van de Talentencampus Oss, directeur Erik Jan Bakker en docenten van het Mondriaan College.

Nu wil Oss Schakelt Door natuurlijk weten hoe het is met de  leerlingen die de Energy Challenge wonnen! We praten even bij met Kiki, Suus, Esmee, Kengee, Sam en Moesa 

Maar eerst dit:

Wil je meer tips? De ‘challenge’ van de maand januari is jezelf aanmelden voor het EnergyWebinar van Buurkracht. Hier lees je meer Je maakt kans op een pakket met kleine energiebesparende maatregelen t.w.v. €130,-.

Wat vonden jullie van de Challenge?

“De week begon met het inspecteren van het Ketelhuis” zeggen de leerlingen. Ze leerden daar dat de verwarming in de school in de weekenden harder loeit dan doordeweeks. Dit komt omdat er dan niemand in school is. Hierdoor moet de verwarming flink bijstoken. Ook hebben ze geleerd wat enkel- en dubbelglas is en wanneer lampen oud zijn. Erg interessant dus.

Gewonnen met afvalbakken

“We hadden al heel snel het idee voor ons project” zegt Esmee. Een week lang hebben ze gewerkt aan een 3D-prototype van een reeks afvalbakken waarin duidelijk is aangegeven wat waarin moet. Met het terugdringen van restafval wordt er veel CO² bespaard. Het idee werd gekozen als beste oplossing van alle leerlingen. De directeur vond het idee goed uitgedacht en overweegt om het te toe te passen in de school.

Waarom is dit idee voor het Mondriaancollege zo geschikt?

Sam legt het probleem haarfijn uit: “Nu staan er verschillende bakken door de hele aula verspreid. Niemand loopt eerst alle bakken af om afval te scheiden”. “Daarom gooit iedereen al het afval in één bak, of het nou plastic is of niet” vult Suus aan. Met deze oplossing is het veel gemakkelijker om je afval in de goede bak te gooien. Want waarom zou je dit wél thuis doen, maar niet op school?

Hebben jullie na deze week iets in jullie dagelijkse leven veranderd?

“Nou het is wel zo dat je nu meer bezig bent met hoe je energie verspilt, bijvoorbeeld in de school. Ook nu je veel thuis bent let je er wel op dat de verwarming ’s avonds uitstaat.” 

Ook Kiki is ermee aan de slag gegaan: “Ik let in elk geval op om de lichten in mijn kamer uit te doen, ook al ben je maar een kwartier weg”.

Hebben jullie ook met jullie ouders gepraat over dit project, of jullie ouders gestimuleerd om meer energie te gaan besparen?

“Nee” zeggen ze in koor. “Wij doen al best wel veel aan besparing, vind ik” zegt Kiki, “we scheiden afval en als we het koud hebben doen we gewoon een dikke trui aan”. Maar niet bij iedereen is dat zo: “Mijn vader zegt ‘doe maar lekker de verwarming aan’ (…) Maar ik zet ‘m nooit té warm” zegt Sam. 

Hebben jullie nog tips om energie te besparen?

“Het is simpel, maar als je iets van een apparaat in je stopcontact hebt en je gebruikt het niet, moet je het gelijk eruit halen. Want het brand veroorzaken en het verbruikt natuurlijk heel veel energie.” Daarop volgt er een tweede mooie tip: “Als je laptop bijvoorbeeld op 100% staat, haal het er dan ook gewoon uit en doe hem erin als het weer nodig is.”

Waar praat je over dingen als energiebesparing?

Oss Schakelt Door praat graag met leerlingen over energiebesparing. Kan dat ook online?  “Maak iets van een Instagram account aan ofzo.” Haha! Nou, laten we die nou al hebben!

Join us!

Volg ons ook op Instagram en Facebook voor meer tips en tricks over energie besparen! #ossschakeltdoor