Van oriënteren naar doen

Hopelijk ben je er inmiddels van overtuigd dat isolatie een belangrijk onderdeel is om energie te besparen, of zoals Martin Noorlander van Isolatie Platform Nederland verduidelijkt: “Je kunt nog zoveel zonnepanelen op je dak leggen of een warmtepomp laten installeren, daar zal je nooit het optimale rendement uit halen als je je woning niet eerst isoleert.” En toch blijft het bij veel mensen bij oriënteren, informatie opvragen en offertes vergelijken. Maar concreet tot actie overgaan, blijkt lastig in de praktijk. Hoe komt dat?  

Een oerwoud aan informatie

“Dat komt door de enorme hoeveelheid informatie die er is, offline en online. Informatie over de soorten isolatiematerialen bijvoorbeeld, de technieken, de kosten en de leveranciers. Ik kan me voorstellen dat het voor de meeste mensen een oerwoud moet zijn, dus hoe weet je dan dat je het juiste kiest?”, aldus Martin. Volgens hem zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten als je je woning gaat isoleren:

“Je haalt niet het optimale rendement uit andere maatregelen – zoals zonnepanelen en warmtepompen – als je niet eerst geïsoleerd hebt.”

1. Bepaal welk koopmotief leidend is
Martin: “Dat je gaat isoleren is sowieso al goed voor je woning en je energierekening. Maar daarbinnen zijn variaties mogelijk. Bepaal van tevoren wat voor jou persoonlijk een leidend koopmotief is: de prijs, de producteigenschappen of het milieu. Je kunt natuurlijk voor het product met de beste isolatiewaarde kiezen, maar misschien is dat niet het beste voor je portemonnee. En misschien ga je voor het product dat het minst schadelijk is voor het milieu, maar is dat niet optimaal isolerend. Kortom, jouw persoonlijke koopmotieven moet je van tevoren goed in kaart brengen. Maar nogmaals, dát je gaat isoleren is natuurlijk al winst.”

2. Kies voor een leverancier die gecertificeerd is
Er zijn in Nederland twee certificerende instanties waar isolatiebedrijven zich kunnen aansluiten: SKG-IKOB en Insula. Bedrijven die hierbij aangesloten zijn, worden periodiek gecontroleerd. Martin: “Maar let op! Een bedrijf dient voor ieder isolatieproduct waarmee hij werkt een apart certificaat te halen. Een logo van een van beide certificerende instanties op de website van de leverancier is dus niet per definitie een garantie dat die leverancier voor álle producten waarmee hij werkt gecertificeerd is. Check dus op de website van SKG-IKOB of Insula voor welk product of welke producten het bedrijf, waarmee jij in zee wil gaan, gecertificeerd is.

Of je met een professionele partij te maken hebt, kun je ook al snel ontdekken door de manier waarop ze jouw woning inspecteren. Iemand die van boven af een blik in de kruipruimte werpt of slechts één gaatje in de spouwmuur boort, daar moet je je vraagtekens bij plaatsen. Een goede voorinspectie betekent dat de expert ín de kruipruimte kruipt en inspecteert. En dat hij meerdere punten in alle gevels aanboort en controleert. Ook foto’s maken hoort bij zo’n voorinspectie.”

“Wij werken vaak voor andere opdrachtgevende isolatiebedrijven. Met deze bedrijven hebben we afgesproken dat wij, nadat de overeenkomst met hun klant gesloten is, de voorinspectie doen in de kruipruimte en op een nader te bepalen tijdstip. We snappen namelijk dat de medewerker (van het opdrachtgevende isolatiebedrijf) liever niet de kruipruimte ingaat als hij die dag nog andere afspraken heeft. Dan kom je liever niet al te stoffig binnen. Mochten er bijzonderheden uit de voorinspectie komen, dan bespreken we dit altijd met onze opdrachtgever. En onze opdrachtgever bespreekt dit weer met de betreffende klant, zodat de klant op de hoogte is en weet dat er een goede inspectie is uitgevoerd.

“Een goede voorinspectie betekent dat we ín de kruipruimte kruipen, meerdere punten in alle gevels aanboren en foto’s maken.”  

3. Kies een isolatiebedrijf dat meerdere isolatieopties aanbiedt
Martin: “Daarmee bedoel ik alle soorten van isolatie, zoals dak, vloer en spouw. Maar óók de verschillende soorten materialen met hun verschillende soorten isolatiewaardes. Waarom? Omdat het ene huis niet het andere huis is. De omstandigheden zijn telkens anders, dus kun je ook niet overal hetzelfde product gebruiken. Sommige producten zijn bijvoorbeeld minder geschikt om te gebruiken in vochtige kruipruimtes. Laat je daarover goed voorlichten (zie ook punt 5).”

4. Kies bij voorkeur voor producten die niet schadelijk zijn voor mens en milieu
Als je de mogelijkheid hebt, kies dan voor een isolatieproduct dat niet schadelijk is voor de omgeving en een gunstige levenscyclus kent. Zo werken wij bijvoorbeeld met reflectiefolie. Dat is milieuvriendelijk, want het is 100% recyclebaar. Ook is het voor de monteurs een gezonder product om mee te werken en het geeft minder rommel. Al met al, als we kijken naar bijvoorbeeld vloerisolatie, dan is het gemiddeld een halve dag werk, of je nu kiest voor folie of schuim. En dat is inclusief koffiepauze. Valt best mee toch?”

“Vloerisolatie is gemiddeld een halve dag werk, inclusief koffiepauze. Valt best mee toch?”

5. Laat je adviseren door een onafhankelijk expert energiebesparing
Als je na al je voorbereidende werkzaamheden nog steeds door de bomen het bos niet ziet, schakel dan een adviseur in. Vraag bijvoorbeeld een keukentafelgesprek of Duurzaam Wonen Spreekuur aan bij Brabant Woont Slim aan. Brabant Woont Slim is het energieloket van de gemeente Oss.

Meer weten over financieringsmogelijkheden en subsidies?

Lees dan nog eens onze themamaand september na. Daar vind je informatie over alle vormen van isoleren, hoe je dat kunt financieren met lokale en/of lokale middelen én hoe je deskundig (1 op 1 én gratis) advies kunt inwinnen via bijvoorbeeld het Keukentafelgesprek.