Financieringsmogelijkheden en subsidies
Wil je je woning graag verduurzamen en energie besparen, maar heb je niet voldoende financiële middelen? Of ben je benieuwd in hoeverre er mogelijkheden bestaan je investering later terug te betalen? Door de landelijke en lokale overheid worden er verschillende subsidies verstrekt. Ook zijn er allerlei fondsen met duurzaamheidsleningen.
“Grijp die kans aan, zolang het nog kan”
Subsidie isolatiemaatregelen tijdelijk verhoogd
Woningeigenaren die vanaf 15 augustus 2019 twee energiebesparende isolatiemaatregelen [LINK = kalender] (spouw, dak, gevel, vloer of glas) hebben laten uitvoeren krijgen (tijdelijk) subsidie. Voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas kun je ongeveer twintig procent subsidie krijgen. Voorwaarde is dat je ten minste twee isolatiemaatregelen laat uitvoeren. “Grijp die kans aan, zolang het nog kan”, aldus Alex van der Heijden.
Tijdelijk zijn de subsidiebedragen verhoogd tot ongeveer dertig procent. Daarvoor kom je in aanmerking als minstens één van de minimaal twee isolatiemaatregelen ná 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald. Het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020. De overige voorwaarden voor de SEEH-subsidie blijven ongewijzigd. Dus ben je dit nog van plan? Wees er dan op tijd bij en vraag de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aan. Dit doe je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je isolatiebedrijf kan je helpen de benodigde gegevens in te vullen. En, extra gunstig: voor het aanbrengen van isolatie (arbeidskosten) geldt het lage Btw-tarief van 9 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent.
Energiebesparende maatregelen via de hypotheek
Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek, zoals spouwmuur-, dak, vloer en glasisolatie, maar bijvoorbeeld ook zonnepanelen of een warmtepomp. huizenkopers die willen verduurzamen, kunnen tot 106 % van de woningwaarde lenen. De bank zet het extra hypotheekbedrag in een depot en controleert of je het daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Bovendien zal de bank je vragen om aankoopnota’s.
Weet je nog niet wat je wil doen?
Sluit je binnenkort een hypotheek af voor de aankoop van je huis? Of wil je je hypotheek verhogen voor een verbouwing of onderhoud? En weet je nog niet welke energiebesparende maatregelen je wil nemen? Kies dan voor het Energiebespaarbudget. Als je jouw keuze hebt gemaakt en de energiebesparende maatregelen hebt laten uitvoeren, dan stuur je de factuur naar de hypotheekverstrekker. Die controleert of de maatregel binnen je energiebespaarbudget past. En daarna wordt de factuur betaald. Je kunt maximaal 6 % van de marktwaarde meefinancieren voor verduurzaming en later uitzoeken wat de beste maatregelen zijn. Kijk wel eerst of jouw geldverstrekker deze mogelijkheid biedt.
Rentekorting bij duurzaam huis
Bij sommige banken krijg je een korting op de hypotheekrente als je door investeringen de energiezuinigheid je woning hebt verbeterd. Ook als het energielabel van je huis omhoog gaat na het nemen van energiebesparende maatregelen, kun je in aanmerking komen voor korting op de rente.
Geld lenen voor energiebesparing
Je kunt ook geld lenen voor energiebesparende maatregelen op de volgende manieren:
- Duurzaamheidslening: bij de gemeente Oss kun je een duurzaamheidslening afsluiten om je woning energiezuinig te maken. Je kunt minimaal € 2.500 en maximaal € 15.000 lenen. Het leenbedrag wordt bepaald op basis van de kosten voor de duurzaamheidsmaatregelen, exclusief BTW en eventuele subsidies.
- Energiebespaarlening: lening van het Nationaal Warmtefonds waarbij huiseigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie en isolatieglas. Je kunt minimaal 2.500 euro en maximaal 65.000 euro lenen met een looptijd van 7, 10, 15 en 20 jaar, afhankelijk van de hoogte van je lening.
- Groene lening: diverse banken bieden duurzame leningen aan voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. Meer informatie vind je bijvoorbeeld via: https://www.eigenhuis.nl/energie/financieel/geld-lenen-voor-energiebesparing#/
Een VvE?
Is jouw huis onderdeel van een Vereniging van Eigenaren? Dan komt jouw huis onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor subsidies en leningen. Zo kan je als VvE ook aanspraak maken op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis bij het uitvoeren van twee of meer isolatiemaatregelen. Daarnaast wordt ook subsidie verstrekt aan VvE’s voor energieadvies en begeleiding om te bepalen welke energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn voor je gebouw. Geld lenen als VvE is ook mogelijk. De VvE Energiebespaarlening is een regeling waarbij Verenigingen van Eigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, isolatieglas. Huist de VvE in een rijksmonumentaal pand? Dan zijn daar speciale leningen voor.
Meer weten?
Meer weten over de financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van je VvE of woonhuis? Kijk dan op: https://brabantwoontslim.nl/financiering-subsidies/ en zoek op het onderwerp waar jij financiële hulp bij nodig hebt. Woon je in een huurwoning? Vraag dan aan jouw verhuurder wat er de komende jaren op de planning staat om jouw woning (verder) te verduurzamen.