Van je was buiten ophangen, naar de slingers ophangen

Het besparingsthema van deze maand is hang je was buiten en laat je buren zien wat jij hebt ‘hangen’. Kun je met je wasgoed buiten ophangen energie besparen dan? Ja natuurlijk. Want die elektrische wasdroger is best een flinke energieslurper. Wat minder vaak gebruiken, bespaart geld: gemiddeld 1,20 euro per droogbeurt. Stel dat je de wasdroger twee keer per week gebruikt, dan bespaar je toch al snel 120 euro per jaar. Mooi meegenomen, niet?!

“Wist je dat de wasdroger ongeveer 1,20 euro per droogbeurt kost?”


Voordelen van wasgoed buiten ophangen

Maar het gaat hopelijk niet alleen om geld besparen. De wasdroger minder vaak gebruiken, is ook beter voor het milieu, want je bespaart elektriciteit. En het is beter voor je kledingstukken, want die slijten minder snel. Maar laten we – heel praktisch – alle voordelen op een rijtje zetten…

  • Je kleding ruikt lekker fris, wordt zachter door de wind én de zon werkt antibacterieel;
  • Je was droogt veel sneller dan wanneer je de wasdroger gebruikt;
  • Zoals gezegd, je mooie kleding blijft langer goed;
  • De zon bleekt (hardnekkige) vlekken;
  • Je wasgoed komt minder gekreukt van de waslijn dan uit de droger;
  • Ja, het is dus beter voor het milieu. Het scheelt met gemak 400 kWh elektriciteit per jaar;
  • En het is sociaal, want zo kun je nog eens een praatje aanknopen met je buren. En van het een komt het ander: voor je het weet hangen jullie de slingers op…

EnergyParty samen met de buurt

De slingers ophangen? Juist. Want al pratende aan de keukentafel kom je samen met je buren misschien ook wel op het onderwerp duurzaamheid uit: “Is jullie energierekening ook zo hoog?” Of: “Hoe bevallen die zonnepanelen eigenlijk?” Misschien zelfs wel: “Gaan jullie de muren nog isoleren?” Waarom niet de koppen bij elkaar steken en ervaringen en tips uitwisselen. Je hoeft namelijk niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden.

Duurzaamheid en energie besparen hoeft niet saai te zijn. Sterker nog, je kunt er een feestje van maken. Een EnergyParty onder leiding van een ervaren, deskundige én gezellige gespreksleider (bijvoorbeeld onze eigen vlogger Stijn) van Buurkracht. Daarover binnenkort meer.

Vlogger Stijn gaat op drogerdieet

Onze vlogger Stijn gaat deze maand op drogerdieet. Hij vertelt hoe hij dat doet én gaat op bezoek bij Arend Jan, inwoner uit de gemeente Oss, die ook besloten heeft op drogerdieet te gaan en een energyparty te organiseren. Volg je Stijn trouwens al? Misschien heb je zelf wel slimme oplossingen en wil je daarmee anderen inspireren. Nodig Stijn, net als Arend Jan, bij jou thuis uit op de koffie.

“Het gaat niet om de temperatuur. Vooral de wind is belangrijk. Des te meer wind, des te sneller droog.”

Bijna altijd buitenweer

Terug naar de was buiten ophangen. “Ja, maar in Nederland is het altijd koud en regent het zo vaak.” We horen het je zeggen. We nemen meteen het argument temperatuur weg, want het hoeft niet warm of zonnig te zijn. Wind, dát is een fijne droogfactor. Des te meer wind, des te sneller droog. En is het wél zonnig, dan gaat het droogproces nóg sneller. Binnen drie kwartier klaar! En regen? Dat werkt inderdaad niet mee. Maar tegenwoordig kunnen we allemaal Buienradar checken en daarmee voorkom je regenongelukjes.

Win een droogmolen

Hebben we je overtuigd om wat vaker de was buiten op te hangen? Dan is de volgende stap een waslijn spannen, de droogmolen uitklappen of een wasrek neerzetten. Heb je die niet? Dan nodigen we je van harte uit om mee te doen aan de challenge van deze maand. Want één van de te winnen prijzen is een droogmolen! En een andere prijs is een pakket vol lekkernijen, die je tijdens een EnergyParty kunt oppeuzelen. Maar daarvoor moet je wel eerst een EnergyParty hosten ?.