“Aan welke stad denkt u bij het begrip een “groene stad”? Daar begon Lot Jansen haar presentatie mee bij Speak Up! van Gobal Goals Oss. En toen liet ze de satelliet foto zien van het centrum van Oss en dat Oss van boven nog best groener kan.

Haar onderwerp kwam vanuit huis. “Mijn ouders dachten na om op het dak van ons tuinhuis een groen dak te plaatsen. Ik kende het idee van een groen dak al van het dak van De Binnenhof van het TBL. Ik vond het een leuk idee, maar ik zag niet meteen het nut er erg van in. Ik ben er toen meer over gaan lezen en besefte ik me dat dit een goed onderwerp was voor de Speak Up! wedstrijd.” 

Global Goals en groene daken

Groene daken dragen bij aan verschillende Global Goals. Naast biodiversiteit en verduurzaming van de omgeving, bespaar je ook energie met groende daken. Lot gaf het al aan tijdens haar speech: “Groene daken hebben meerdere manieren waarop ze energie kunnen besparen.”

“Groene daken werken ten eerste isolerend. In de winter betekent dit dat de warmte van de verwarming meer in je huis blijft. In de zomer betekent dit dat de koelte van de airco meer in je huis blijft. Je bent dus minder energie kwijt aan het verwarmen en verkoelen van je huis. Daarnaast zorgen groene daken door het absorberen van zonlicht en verdampen van water voor een koelere omgeving. Dit kan het rendement van zonnepanelen verhogen tot wel 10%.“

Aanmoediging

Lot Jansen won de wedstrijd niet, maar kreeg wel de aanmoedigingsprijs! Met name het feit dat zonnepanelen efficiënter werken wanneer ze op een groen dak staan was nieuws voor de jury. “Na de uitzending  kwamen een paar juryleden naar mij toe om mij te complimenteren over mijn speech. Ik heb zelfs nog het visitekaartje gekregen van Jack van Lieshout, omdat hij nog graag in contact wilde komen met mij. Dat ik hier dan ook nog de aanmoedigingsprijs bij kreeg, was eigenlijk een kers op de taart.”

Lot Jansen bij SpeakUp van Global Goals Oss

“Mijn lerares Nederlands vertelde aan onze klas dat je mee kon doen aan de Speak-up wedstrijd. Een speech insturen gaf ons 0,5 punt bonus op het schoolexamen. En een heel punt bonus als je in de finale zou komen. Ik wil graag in Engeland gaan studeren. Om toegelaten te worden moet ik hoge cijfers halen en dit beetje helpt!

Ik verwachtte niet dat ik uitgekozen zou worden voor de finale. Maar toen ik het mailtje kreeg was ik toch wel erg blij. Ik krijg nu een heel punt bonus op mijn schoolexamen aan het einde van het jaar.”

Lot wilde meer weten (en vertellen!) over Groene daken

“Eerst deed ik dus vooral mee aan de wedstrijd om het punt voor mijn schoolexamen te verhogen. Maar hoe meer ik las hoe enthousiaster ik werd. Ik vond verschillende sites met informatie en bijkomende voordelen van groene daken. Zelf wist ik niet dat groene daken zo veel voordelen hadden. Veel andere mensen ook niet, merkte ik. Extra reden voor mij om met mijn speech zo duidelijk mogelijk te maken wat groene daken allemaal te bieden hebben!”

En dan ook echt speechen over Groene daken   

“Ik vond het al heel tof dat ik was uitgekozen om mee te doen in de finale. Ik denk dat het een ervaring is waar ik veel van heb geleerd. Ik heb namelijk nog nooit echt gespeecht. En ik ben tijdens het speechen niets vergeten en niet over mijn woorden gestruikeld. Dat was voor mij al een win. Ik was blij met de fijne feedback van de jury. Op naar een Oss vol groene daken!”