Is Oss in 2050 energieneutraal?

In 2050 moet de gemeente Oss energieneutraal zijn, net als de rest van Nederland. Uit recent onderzoek dat wij onder inwoners hebben gedaan, bleek dat zij het belangrijk vinden om energie te besparen, maar dat ze niet goed bekend zijn met het grote aanbod aan duurzame initiatieven en regelingen. Met het lanceren van dit platform, Oss Schakelt Door, komt daar met ingang van vandaag verandering in.

Tijd om door te schakelen!

Er moet nog veel gebeuren om in 2050 energieneutraal te zijn. Dan moet de gemeente Oss 53% energie besparen. In 2030 is al de eerstvolgende mijlpaal: 11% energie besparen. Alles wat we nu met elkaar besparen, hoeven we later niet op te wekken (met o.a. zonneparken en windmolens). In Oss doen we al veel op het gebied van energiebesparing en heeft elke Ossenaar tot nu toe gemiddeld 0,5% energie bespaard. Maar om de doelstellingen in 2030 en 2050 te halen, moet iedereen 1% per jaar besparen. Tijd om door te schakelen dus!

Besparingskalender

Vanaf deze maand tonen we op Oss Schakelt Door één jaar lang een kalender  met iedere maand een besparingsthema. Daarmee kun je zien dat energie besparen op drie vlakken voordeel biedt: een lagere energierekening, comfortabeler wonen én een duurzaam steentje bijdragen aan het milieu. Oss Schakelt Door biedt overzicht, inzicht en advies. Het thema van juni 2020 is ‘Weet jij wat jouw huishouden verbruikt? Meten is weten!’

Meedoen aan de challenge

In eerste instantie richt Oss Schakelt Door zich op bewoners (huiseigenaren en huurders). Ook het bedrijfsleven en vervoer zullen later aandacht krijgen. Maandelijks ontvang je als inwoner informatie, tips en inspiratie over thema’s als isoleren, energiegebruik verminderen of anders verwarmen. Om alle Ossenaren te stimuleren mee te doen, organiseert Oss Schakelt Door ook een maandelijkse challenge. Doe je mee, dan maak je kans op duurzame prijzen als je laat zien hoe je energie bespaart. Alleen of samen met je  buurt.

Voor deze maand (juni) dagen we je uit om te meten wat jouw huishouden verbruikt. Want als je dat weet, dan kun je (beter) besparen. Daarvoor bestaan twee slimme tooltjes: de Energiecheck en de Quickscan van Brabant Woont Slim. In een handomdraai ontvang je een duidelijk overzicht! Meer weten over de challenge van juni 2020? Lees dan hier verder.

Ossschakeltdoor.nl

Het platform Oss Schakelt Door is een initiatief van de gemeente Oss. Je vindt hier diverse activiteiten van duurzame partners die er in de gemeente te vinden zijn, zoals Brabant Woont Slim. “Het verduurzamen van je eigen woning? Houd het simpel. Wij kennen de juiste weg dus vraag ons om advies.” aldus Erwin van Geyn, coach bij Brabant Woont Slim.