Je woning isoleren vraagt natuurlijk om een investering, maar het bied je vooral veel voordelen. ‘Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik er veel voordeel van ervaar en ik hoor van anderen ook goede verhalen’, aldus energieadviseur Ruud Megens 

Tijdens de duurzaam wonen spreekuren van Brabant Woont Slim geeft hij inwoners van de gemeente Oss advies over onder andere isoleren. ‘Daarbij benadruk ik dat mensen zelf bedenken welke voordelen het voor henzelf oplevert.’ De belangrijkste zet hij hieronder voor je op een rijtje. 

Wooncomfort in winter en zomer

Isoleren zorgt voor comfort zowel in de winter- als in de zomerperiode. Maar hoe dan? ‘In de winter worden de oppervlakten die geïsoleerd zijn aan de binnenkant warmer, waardoor de binnentemperatuur meer constant blijft. Dat zorgt voor een aangenaam gevoel.’

Daarnaast zijn er ook voordelen in de zomer. ‘Door isolatie blijft de temperatuur in huis lager, waardoor geen extra koeling nodig is om het toch aangenaam te hebben.’

Een vraag die Ruud vaak krijgt is hoe het zit met de vochthuishouding binnen. ‘Een belangrijk punt. Bij een niet-geïsoleerde woning kan vocht ongestoord naar binnen dringen. Daardoor kan er tocht en condens ontstaan. En dit kan zelfs leiden tot ongedierte en schimmel.’ Door goede isolatie worden de wanden en vloeren warmer en droger, waardoor schimmel minder kans krijgt.

Wel is het belangrijk goed te ventileren. Omdat je door het isoleren ook alle kieren en gaten afsluit. Dat heeft trouwens ook een voordeel: geluidsoverlast wordt ook minder doordat er minder geluid door de kieren, wanden en vloeren komt. 

Een lagere energierekening

‘Gas wordt alsmaar duurder. Als je je woning isoleert, pak je de kosten van de duurste energievorm aan. Want door een goed geïsoleerde woning blijft de kou langer buiten en wordt de warmte beter vastgehouden.’

Daarnaast gaat er ook minder warmte verloren en dat scheelt. Een goed geïsoleerde spouwmuur en vloer leidt gemiddeld tot 33% lagere stookkosten. En in de zomer heb je geen extra koeling nodig, waarmee je elektriciteit bespaart.

Wil je graag energiekosten besparen maar heb je nu een dunne portemonnee? Dan bieden de subsidies en financieringsmogelijkheden zeker een uitkomst!   

Goed voor het milieu

Minder stookkosten betekent ook minder CO2-uitstoot. Woningisolatie is dus een goede keuze voor het milieu. Want om onze huizen te verwarmen gebruiken we nog overwegend fossiele brandstoffen en dat veroorzaakt een snelle opwarming van de aarde. Om dat tegen te gaan moeten we in 2050 energieneutraal zijn.

Dat betekent dat we in heel Nederland dan net zoveel energie verbruiken als duurzaam opwekken. Isoleren is belangrijk omdat we spaarzamer met energie moeten omgaan. Want dan hoeven we minder op te wekken. 

Je huis wordt toekomstbestendig

Om te zorgen dat we energieneutraal zijn in 2050 moeten in Nederland ruim zeven miljoen woningen van het aardgas af en anders worden verwarmd. ‘Dat kan pas bij goede isolatie. Bovendien verhoog je daarmee je energielabel en dat kan de waarde van je huis verhogen.’ Maar er is nog werk aan de winkel, want volgens Milieu Centraal is pas een kwart van alle woningen goed geïsoleerd. 

Na-isoleren

‘Veel huizen zijn wel geïsoleerd, maar niet goed genoeg. In de spouwmuur kan het zo zijn dat de isolatie is ingezakt. Bijna iedereen denkt dat daar niks meer aan te doen is. Veel isolatiebedrijven zeggen dat ook, omdat dit met glaswol en parels niet gaat. Maar na-isolatie is altijd mogelijk. Daarbij is Enverifoam een van de isolatiematerialen die altijd toegepast kan worden. Hen adviseer ik altijd dat te gebruiken.’ 

‘Veel huizen zijn wel geïsoleerd, maar niet goed genoeg. Bijna iedereen denkt dat daar niks meer aan te doen is. Veel isolatiebedrijven zeggen dat ook, omdat dit met glaswol en parels niet gaat. Maar na-isolatie is altijd mogelijk’

Ruud Megens – energieadviseur

‘Voor de ramen geef ik het advies om dubbelglas te vervangen door HR ++ glas. Dat isoleert drie keer beter, maar vraagt wel om een behoorlijke investering.’ UIteindelijk zorgt het er voor dat je huis toekomstbestendig wordt.

Want zoals Martin Noorlander van Isolatieplatform Nederland zegt “Je kunt nog zoveel zonnepanelen op je dak leggen of een warmtepomp laten installeren, daar zal je nooit het optimale rendement uit halen als je je woning niet eerst isoleert.” In het interview met Oss Schakelt Door geeft hij vijf tips bij het isoleren van je huis. Dus… aan de slag!