De pastorie in Deursen-Dennenburg is nu het kantoor De Kleijn Energy Consultants & Engineers. Maarten Smeding, operationeel manager bij De Kleijn: “We hebben hard gewerkt aan de renovatie en verduurzaming van het monument. Het eindresultaat is dat wij werken in een bijzonder monument. Het komt helemaal tot zijn recht in de nieuwe functie van fijn kantoor met sfeer.”

Monumentale onderdelen

Het bouwjaar van de pastorie is niet precies bekend. De eerste registratie dateert uit 1880. In 1920 is er grootschalig verbouwd, waarbij onder andere de karakteristieke kap is geplaatst. De pastorie is gebouwd op de terp van het Brabantse kerkdorp. Het gebouw heeft veel historie: de houten kapconstructies, origineel glas-in-lood en ornamentenplafonds.

Renovatie nodig, duurzaamheid ook

Het gebouw was voor de renovatie al voor een deel in gebruik als kantoor. De renovatie was echter noodzakelijk. “Er was achterstallig onderhoud. En het gebouw verloor in de loop der jaren zijn waarde,” geeft Maarten aan. “Daarnaast hebben wij een ‘Zero Ambition’. Vanaf 1995 zijn we als bedrijf actief bezig met energie en energiebesparing in de industrie. We hebben een natuurlijke passie voor techniek en innovatie. En… Omdat we een hekel aan verspilling hebben! Dan kan ons eigen kantoor niet achterblijven.”

Klaar voor de toekomst

De pastorie is nu technisch (en energetisch) toekomstbestendig. Zo is het monumentale pand nu een fijn kantoor. Architectenbureau BiermanHenket maakte voor De Kleijn het ontwerp. De monumentale onderdelen laten de geschiedenis van het pand nog steeds zien. Je kunt zien dat ze er zijn zoals ze waren, of zijn hersteld. Het monument is nu helemaal duurzaam.

  • Een warmtepomp zorgt voor een duurzame energieopwekking, voor de verwarming op lage temperaturen en de koeling.
  • Beneden heeft het gebouw vloerisolatie en vloerverwarming, behalve de originele terrazzovloer in de karakteristieke entreehal.
  • De kap heeft dakisolatie aan de binnenkant en afgewerkt met houten delen, die passen bij het monument. De spanten en het historische schoon metselwerk blijven zo zichtbaar.
  • Een in 1985 gebouwde niet-monumentale aanbouw is nu de kantine en extra ruimte om te vergaderen. Ook daar zijn nu karakteristieke elementen zichtbaar.
  • Achter deze aanbouw zit nog een monumentaal deel, waar zonnepanelen mooi in het dak liggen.

Met gevoel voor de geschiedenis

“Naast de verduurzaming van het monument, hebben we een nieuw kleurenplan ontworpen. Het pand heeft een neoclassicistische architectuur ontwerp. Voor de kleuren hebben we ons laten inspireren door kleurenonderzoek en het kleurgebruik van schilderijen uit die periode. De kleuren zitten nu op vloer, wand en plafond. De geornamenteerde gipsplafonds, historische architraven en de originele houten traponderdelen komen daarmee optimaal tot hun recht,” licht architect Joep van As toe.