De winnaar van de challenge van december is bekend. Pieter Keijzer gaf niet één, maar twee duurzame kerstbomen door met de #ossschakeltdoor. En ook al was één daarvan geen boom, de sfeer was deze kerst bij het gezin niet minder. “De kinderen zijn al blij wanneer er lichtjes in huis zijn en het erg gezellig uitziet.”

Kerstboom met kluit

“We hebben met onze vorige boom 5 jaar gedaan. Uiteindelijk hebben we dit jaar weer een nieuwe boom met kluit gekocht. We hopen die weer jaren te recyclen. Hij staat al weer in de tuin.”

Alles wat plant is kan versierd worden

De tweede duurzame ‘kerstboom’ die Pieter deelde was een rij planten met kerstverlichting. En dat past wel bij dit gezin, ze hebben namelijk een plantenasiel.

Plantenasiel

Pieter legt uit wat een plantenasiel is: “Het is een plek waar mensen planten kunnen ophalen, maar ook achterlaten als ze er geen plek meer voor hebben. Een plek om planten uit te wisselen dus eigenlijk.”

Het gezin vindt het jammer om planten weg te gooien terwijl andere mensen ze graag oplappen. “In de zomer kunnen ze hier voor de deur ruilen.” De afgelopen tijd is er begonnen met stekken en het ruilen van stekjes. En er logeren nu zelfs planten van mensen die in een verhuizing zitten.

Niet alleen in december duurzaam

Het hele jaar door zetten het gezin stappen om nog groener te worden. Pieter is architect. “Het is het leuk om ons huis, en de tuin, naar onze smaak in te richten. Zo hebben we gekozen voor twee groene daken op onze bijgebouwen. Dat is een mooie manier om het in de omgeving te laten passen en een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit.” 

“Onze meubels bijna allemaal ’tijdloos’ maatwerk of tweedehands. We bezoeken regelmatig de kringloopwinkels of nemen lokaal spullen over. Voor onze deur staat ook een buitenbieb, een plaats waar boeken en andere spullen geruild worden. Ook leuk om te merken dat er zo enthousiast gebruik van wordt gemaakt.”

“We kijken ook naar wat we kunnen maken van wat we al hebben. Zo maakten we zelf o.a. onze kattenkrabpaal, het kwartelhok en een lamp.”

Het groen van de familie Keijzer staat niet alleen bij het plantenasiel. Ze hebben een eigen moestuintje, een abonnement op een lokaal biologisch groente pakket en sinds kort een wormenbak, die zo van afval weer mest maakt voor de groentetuin.

“We eten onze eigen kwarteleitjes van onze kwartels. Onze koffieprut, en eierschalen zijn voeding voor de tuin. Ook onze planten binnen krijgen voornamelijk regenwater. We proberen steeds meer te letten op hoe we afval of verspilling kunnen voorkomen. Onze groenteresten zijn weer voor een deel voer voor de kwartels.“

Groene voornemens

Het gezin blijft openstaan voor ideeën om hun leven duurzaam te verbeteren. Plannen voor 2021 bevatten o.a. het uitbreiden van de groentetuin. Ook is er bij Zonopjedak.nu een gesprek aangevraagd wat de mogelijkheden en kosten zijn qua zonnepanelen en eventueel een warmtepomp voor ons huis.

Slimme thermostaat

De prijs van Kemkens, de Slimme Thermostaat met installatie en energiecheck, moet helaas even op zich laten wachten door de strenge coronaregels, maar zodra het kan wordt de afspraak ingepland.