“Het begon als een grap!” Hoeveel echte goede ideeën zijn zo al gestart? Veel. En dan denk je vaak: “Waarom ben ik hier niet opgekomen?!”

Ik plaats sensoren in plaats van lichtschakelaars!

We vroegen in mei jouw tip om energie en dus ook geld te besparen. René Vincken gaf zijn tip deels als grap aan ons door. Hij zit zijn gezinsleden vaak achter de broek om de lampen uit te doen. Hij grapt altijd dat hij sensoren gaat plaatsen, zodat de lampen vanzelf uitgaan. Met deze tip won hij het Osse Monoplyspel.

Werkt deze tip? Ja.*

We deden onderzoek naar deze tip. Je bespaart inderdaad energie (en geld!) met het plaatsen van een bewegingsmelder in plaats van een schakelaar:

  • In ruimtes waar veel doorloop is (wc’s of de gang bijvoorbeeld) is het de moeite waard om een sensor te plaatsen
  • In ruimtes waar je langere tijd niet komt (garage of zoldering bijvoorbeeld)
  • Een sensor heb je al voor een paar tientjes
  • Afhankelijk van het gebruik bespaar je meer of minder energie, maar het werkt wel

*bron: Milieucentraal

Nu is het moment

Zoals zo vaak zit er een kern van waarheid achter de grap. René: “Ik heb in de garage al een sensor hangen. Misschien is dit nu wel het moment om ook op de andere plekken aan de slag te gaan. Ik ben eigenlijk altijd wel bezig met kijken hoe ik kan verbeteren, dus de kans is wel heel groot dat ik dit ga doen.”

Monopoly

Over het Osse Monoplyspel: “Mijn kinderen zeiden dat het een collectorsitem is en waren erg blij! Dus ik ben heel blij met de prijs!”