Isolatie? Samen taken verdelen en elkaar helpen

Energie besparen doe je omdat je een lagere energierekening wil. Of meer wooncomfort. En natuurlijk ook voor het milieu. Maar in je eentje hiermee bezig zijn, kan soms best wel uitdagend zijn. De duurzame berg lijkt hoog, de materie ingewikkeld en het ‘gedoe’ van dingen regelen kan ook demotiverend werken. Zeker als je daarnaast nog een drukke baan, gezin en sociaal leven hebt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk(er) kan? Hoe? Samen doen! Met je buren bijvoorbeeld. Samen informatie inwinnen, bijvoorbeeld over isoleren. Samen offertes van leveranciers vergelijken. Samen de mouwen opstropen. Samen de taken verdelen en elkaar zo helpen. Zo is ook Buurkracht team Ussen Loovelt uit Oss ontstaan.

Project isoleren

Ussen Loovelt is een Buurkracht-team dat bestaat uit bewoners uit de Osse wijk Ussen. Dit team is met hulp van het landelijke Buurkracht-initiatief diverse duurzame projecten in hun wijk opgestart. De bewoners hebben elkaar als vrijwilliger gevonden om samen te zoeken naar mogelijkheden om energie te besparen.

Een van de teamleden is Harry Lutgerink (lees zijn verhaal van 1 september jl.): “Het eerste Buurkracht-initiatief waar we twee jaar geleden in onze buurt mee begonnen zijn, was een zonnepanelenproject. Diverse buren hebben inmiddels zonnepanelen op hun dak. Dat project is afgelopen en nu zijn we bezig met een nieuw project: Isolatie. En dat is wel nodig hoor! Veel huizen verliezen ‘s winters warmte, omdat ze niet goed geïsoleerd zijn. En ’s zomers is het dan weer enorm heet in huis. De oplossing? Bijvoorbeeld de spouwmuur aanpakken. De spouw in het type huis waarin ik zelf woon (bouwjaar 1981), was al geïsoleerd, maar niet voldoende. Bij-isoleren was de oplossing. Ook het dak of de vloer kun je isoleren. En wat te denken van HR-glas? Als je daar mee aan de slag gaat, kijk dan meteen of je je kozijnen moet vervangen.”

“Sommige isolatiemaatregelen kun je goed zelf doen. Anderen kun je beter aan een professionele leverancier overlaten.”

Volgens Harry kun je enkele isolerende maatregelen, bijvoorbeeld dakisolatie, heel goed zelf doen. Anderen kun je beter aan een professionele leverancier overlaten. “En dan komt het van pas dat ons team inmiddels veel kennis en ervaring heeft. Veel mensen zetten geen stappen om hun huis te verduurzamen, omdat ze het lastig vinden om keuzes te maken. Bijvoorbeeld over welke leverancier en welke materialen nou het beste zijn voor hun specifieke situatie. Ons team legt de basis. We maken afspraken met leveranciers, we vergelijken offertes en onderhandelen over tarieven en kortingen. Na publicaties in lokale media en ook flyeren in de wijk regelen we een informatieavond. Ook verzorgen we de informatie op de Buurkracht-app/website en op onze eigen website van het Buurtteam, noem maar op. Dat is natuurlijk een stuk aantrekkelijker dan alles in je eentje uitzoeken. Ook over de investering krijgen we vaak vragen. Want wat levert isolatie eigenlijk op? En betaalt de investering zich terug? Liever geven mensen hun centjes uit aan bijvoorbeeld een nieuwe luxe keuken of auto. Maar isolatie? Tja, dat zie je niet hè? Uiteindelijk heb je er wél voordeel van: meer comfort, waardevermeerdering van je huis door een hoger energielabel en een lagere energierekening. Wie wil dat nou niet?”

Project verlengd, subsidie verlengd

Het team begon eind 2019 met het verspreiden van 1.500 flyers om zo deelnemers voor het project Isolatie te werven. De bedoeling was om nog ruim voor de zomervakantie van 2020 de werkzaamheden af te ronden. Corona gooide echter roet in het eten, waardoor te weinig deelnemers zich inschreven. Daarom heeft het team besloten de mogelijkheid tot inschrijven te verlengen tot eind 2020. Dat komt mooi uit, want de landelijke subsidieregeling Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is óók verlengd. Woningeigenaren die vanaf 15 augustus 2019 energiebesparende isolatiemaatregelen hebben laten uitvoeren, komen in aanmerking voor deze tijdelijke subsidie. Harry: “Je komt voor deze tijdelijk verhoogde subsidiebedragen in aanmerking als je minstens één van de minimaal 2 isolatiemaatregelen (spouw, dak, gevel, vloer of glas) ná 1 juni 2020 hebt uitgevoerd en betaald.” Het tijdelijk tot ongeveer 30% verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020. De overige voorwaarden voor de SEEH-subsidie blijven ongewijzigd.

Woon je in een huurwoning? Vraag dan aan jouw woningcorporatie wat er de komende jaren op de rol staat om jouw woning (verder) te isoleren.

“Iedereen kan meedoen, als je maar binnen de gemeente Oss woont.”

Iedereen kan meedoen in de gemeente Oss

Het team Ussen Loovelt is druk doende om de buurtbewoners enthousiast te krijgen om hun huis (bij) te isoleren. Dat doen ze door in de eigen wijk met elkaar het gesprek aan te gaan. Soms zelfs letterlijk op straat. Daarnaast wordt geadverteerd in het gemeentekatern van Weekblad Oss, wijkkrantjes en andere media. Bewoners van buiten de wijk Ussen mogen trouwens óók meedoen met dit project. “Iedereen kan meedoen, mits ze maar binnen de gemeente Oss wonen. Op die manier kunnen meerdere mensen profiteren van onze kennis, hulp en contacten met isolatieleveranciers. Een win-win-situatie voor iedereen”, aldus Harry.