Gemeente Oss en het Regionaal energieloket hebben in oktober een inkoopactie voor isolatie. Ook glasisolatie is mogelijk binnen deze actie!

HR++ glas

De meeste woningen in Nederland hebben wel dubbel glas, maar slechts een klein deel hiervan is hoogrendementsglas (HR-glas). HR++ glas wordt op dit moment het meeste gebruikt vanwege de hoge isolatiewaarde.

Er bestaat ook ‘triple glas’ met een nog hogere isolatiewaarde. Maar dit type HR-glas past meestal niet in de bestaande kozijnen. In deze actie wordt daarom HR++ glas aangeboden. Bij HR++ glas is de lucht tussen de glasplaten vervangen door een edelgas. En het glas voorzien van een warmte reflecterende coating.

“HR++ glas blijft op koude dagen veel warmer aan de binnenkant dan het ouderwetse dubbel glas. Hierdoor ontstaat er minder ‘koudeval’ en dus minder tocht. We horen daarom vaak dat mensen die HR++ glas hebben laten plaatsen veel meer comfort ervaren in de woning.”

Reinier Schneider – Adviseur Regionaal Energieloket

Voor- en nadelen HR++ glas

Glasisolatie heeft veel effect op je wooncomfort en het is gemakkelijk aan te brengen. HR++ glas isoleert ongeveer 2,5x beter dan het ouderwetse dubbel glas. Het moet wel in je bestaande kozijnen passen, anders moet je die ook nieuw kopen. Als uw kozijnen in goede staat zijn, kan het glas vaak eenvoudig worden vervangen. De glaszetter in deze actie kijkt tijdens het adviesgesprek of uw kozijnen geschikt zijn.

Samen isoleren in gemeente Oss

Om een handje te helpen bij isolatie organiseren gemeente Oss en Regionaal Energieloket een isolatieactie voor haar inwoners. Samen inkopen bespaart een hoop uitzoekwerk. Hier lees je meer!

Meer informatie

Meld je ook een voor de online informatiebijeenkomst Doe je dat al in april, dan maak je kans op een cadeaubon van het Spahuys Oss t.w.v. € 50,-. Dat is pas comfortabel!

Welke type glas heb je nu in huis?

Weet je niet precies welk type glas je nu hebt? Er zijn vier soorten glas: enkel, dubbel en HR++ en tegenwoordig ook triple glas. Een makkelijke  manier om erachter te komen welk glas in je woning zit, is door het op te zoeken van informatie hierover in:
· Documenten over je huis, zoals een aan- of verkoopbrochure.
· Het bouwkundig rapport of taxatierapport dat je bij aankoop van je huis hebt laten opstellen.
· De factuur van een verbouwing waarin duidelijk staat welk glas in je ramen is geplaatst.
Heb je geen van bovenstaande documenten, dan kun je zelf checken welk glas je hebt.

Zelf je glas checken

– Enkel glas is makkelijk te herkennen. Dit bestaat uit één glasplaat.
– Dubbel glas herken je aan een aluminium strip tussen twee glasplaten.
– Dubbel glas en HR++-glas lijken erg op elkaar. Beide soorten glas hebben een aluminium strip
tussen twee glasplaten. HR++-glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. Je
kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de
glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar
geen HR: dan is het meestal dubbel glas.

Twijfel je nog, dan zijn er twee testen om erachter te komen of je HR-glas hebt.

  • Test 1: Via de codes die je in de aluminium strip kunt zien, kun je achterhalen of het om gewoon dubbel glas of om HR++-glas gaat. Vul deze codes in op een zoekmachine op internet en je vindt op de site van de fabrikant meer informatie over het soort glas.
  • Test 2: Doe een check met een aansteker/lucifer/ledlampje. Houd een brandende aansteker of lucifer voor het glas en kijk schuin op het glas. Als het goed is, zie je vier vlammetjes in het glas gespiegeld. Hebben alle vier de vlammetjes dezelfde kleur, dan is het dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een iets andere kleur? Dan is het HR++-glas. Je kunt ook proberen om met de zaklamp op je telefoon te checken of je dubbel glas of HR-glas heeft. Dit is helaas niet in alle gevallen goed te zien. Gebruik in ieder geval geen gewone zaklamp met led, deze heeft te weinig lichtbereik om de kleuren goed weer te kunnen geven.
  • Bij triple glas zitten er twee aluminium strips met isolerende folie tussen drie glasplaten.