Gemeente Oss en het regionaal energieloket organiseren een inkoopactie voor muur-, dak- en vloerisolatie.
Spouwmuurisolatie is één van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. En het levert veel voordelen op: een warmer huis, een lagere energierekening en een beter milieu. Een aanrader dus!
Wat is een spouw?
Woningen gebouwd tussen 1920 en 1988 hebben over het algemeen een spouw. De spouw is de ruimte (lucht) tussen de binnen- en buitenmuur. Die is bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Hierdoor gaat veel warmte verloren, bijvoorbeeld via de buitenmuren.
Spouwmuurisolatie
Voor veel woningen is er gelukkig een makkelijke oplossing. Deze luchtspouw kan van buitenaf makkelijk gevuld worden met een isolatiemateriaal. Dit noemen we ‘spouwmuurisolatie’. Spouwmuurisolatie kan als de spouw nog niet (helemaal) geïsoleerd is.
Voor- en nadelen van spouwmuurisolatie:
1. Lagere stookkosten
2. Comfortverhoging in huis
3. Goed voor het milieu
4. Makkelijk uit te voeren
5. Snel terugverdiend
Maar de nadelen zijn dat het beperkte isolatiewaarde heeft en het is niet altijd mogelijk om de spouwen te isoleren.
Samen isoleren in gemeente Oss
Wil jij ook jouw huis isoleren? Gemeente Oss en het regionaal energieloket organiseren een inkoopactie voor muur-, dak- en vloerisolatie.
Deelnemers aan de informatiebijeenkomst maken ook nog eens kans op een cadeaubon van het Spahuys t.w.v. €50,-
“Omdat de spouw vaak maar een paar cm breed is, is de isolatiewaarde van spouwmuurisolatie niet zaligmakend. Maar als je de kosten en wat het oplevert naast elkaar zet, is het wel heel voordelig. Spouwmuurisolatie verdient u vaak al binnen 3 tot 4 jaar terug. Is het later nodig om extra te isoleren, dan kan dat nog via de binnen- of buitenkant van de buitenmuur.”
Theodoor Koelewijn Technisch adviseur – Regionaal Energieloket
Heeft mijn huis een spouw?
Is jouw huis vóór 1920 gebouwd? Dan heeft het waarschijnlijk geen spouwmuur. Zonder spouw geen spouwmuurisolatie, maar er zijn ook andere manieren om je buitenmuren te isoleren. Is jouw huis na 1920 gebouwd? Dan is de kans groot dat het bij de bouw buitenmuren met een spouw heeft gekregen.
Aan de dikte van de buitenmuur kun je vaak zien of jouw woning een spouw heeft. Ga naar de voor- of achterdeur en meet hoe dik de buitenmuur is. Is dat minder dan 24 centimeter? Dan heb je zeker geen spouwmuur. Is de muur 24 centimeter of dikker, dan heb je waarschijnlijk wel een spouw.
Heeft mijn spouwmuur al (matige) isolatie heeft?
Is jouw huis tussen 1920 en 1975 gebouwd? Grote kans dat het bij de bouw buitenmuren met een spouw heeft gekregen, maar nog zonder isolatie. De spouwmuur kan wel na-geïsoleerd zijn.
Is jouw huis tussen 1975 en 1991 gebouwd? In deze periode werden buitenmuren bijna altijd geïsoleerd, meestal in de spouw. Maar de isolatiewaarde van deze huizen kan beter. Na-isoleren kan met een voorzetwand aan de binnenkant of extra isolatie aan de buitenkant, maar soms ook met extra isolatiemateriaal in de spouwmuur.
Is jouw huis na 1991 gebouwd? Dan heeft het al goede gevelisolatie (Rc van 2,5 of hoger) en dat hoef je niet verder te verbeteren.
Is er na-isolatie geweest?
Dat zie je bij de ventilatieroosters in je buitenmuur. Zijn die dicht dan heb je isolatie. Zijn ze open dan kun je met een pen controleren of je isolatiemateriaal vindt.
Samen isoleren in gemeente Oss
Wil jij ook jouw huis isoleren? Gemeente Oss en het regionaal energieloket organiseren een inkoopactie voor muur-, dak- en vloerisolatie.
Deelnemers aan de informatiebijeenkomst maken ook nog eens kans op een cadeaubon van het Spahuys t.w.v. €50,-