Je hebt het idee dat je energie kunt besparen. Je weet dat het goed is voor de aarde en voor je portemonnee. Maar hoe ga je dat doen. Welk doel stel je voor jezelf? Een doel betekent dat je een begin hebt en ergens naar toe werkt. Je gaat iets meten om te weten wat het resultaat is.
Maar wat ga je meten. Hier lees je drie mogelijke meetinstrumenten.
kWH
Het staat op je energierekening, maar hoe bespaar je op je kWh? Als je naar kWh kijkt, kijk je naar de hoeveelheid energie die je gebruikt. Hoe minder je gebruikt, hoe beter voor de aarde.
“Een kilowattuur (kWh) is de eenheid voor elektrische energie. Om 1 kWh te verbruiken moet een machine met een constant vermogen van 1kW (kilowatt) 1 uur werken. Een wasmachine met energielabel A+ verbruikt tijdens één wasprogramma op 40 graden rond 0,5 kWh. Met diezelfde hoeveelheid energie kun je een felle ledlamp van 10 watt 50 uur laten branden. Of 5 keer een liter water koken in de waterkoker.”
Bron: Consumentenbond
Wat kun je nog veranderen?
Euro’s
Je kunt ook uitrekenen hoeveel geld je kunt (en wilt!) uitgeven aan energie. JIj betaalt (gemiddeld) 22 cent voor een kWh. Dat is niet alleen de energie. Wat je betaalt aan euro’s staat op je energierekening. In dit artikel leggen we uit wat er allemaal op je rekening staat en waar je op kunt besparen.
Vergelijk
Je kunt natuurlijk ook meten door te vergelijken. Doe ik het beter dan vorig jaar? Of ga ‘gluren bij de buren’ en kijk hoe goed je het doet in verhouding tot anderen. Wat wordt er verbruikt in mijn eigen straat of wat wordt er verbruikt in vergelijkbare huizen en huishoudingen.
Doe je het goed of denk je dat je het goed doet en wil je het zeker weten? De energieadviseur van Brabant Woont Slim weet wat er gemiddeld gebruikt wordt in een soortgelijke woning. Plan een online spreekuur
En dan? Besparen!
Hoe je je doel ook stelt. De besparing komt o.a. door eigen energiegebruik, de apparaten die je gebruikt en hoe je je huis inzet (isolatie bijvoorbeeld). Wat bij jou past kun je vragen tijdens het online spreekuur van het energieloket van de gemeente, Brabant Woont Slim. Maak een afspraak!
Resultaat
Hoe kijk je naar je resultaat? Wil je het iedere maand iets beter doen? Ieder kwartaal? Ieder jaar? Wanneer je een apparaat hebt vervangen?
Een slimme meter met bijpassende app van jouw leverancier helpt je daar bij. Je kunt het ook zelf uitrekenen, maar dit is makkelijker…
Als je een slimme meter hebt, kun je ook zien op welk moment van de dag je de meeste energie gebruikt en dus vaak zien welk apparaat de ‘boosdoener’ is. De energieadviseur van het gemeentelijk energieloket, Brabant Woont Slim kan je hier ook in adviseren.