“Het meest voorkomende is een groendak van Sedum. Sedum is een algemene naam. Zo heb je sedum Acre, sedum lydium, sedum telephium. Een groendak van sedum bestaat vaak uit 10 tot 12 verschillende soorten, vaak de laagblijvende. Met deze soorten staat er de hele zomer iets in bloei. Maar je kan een groendak ook plaatsen met kruiden of grassen.” zegt Marcel Stokebrook van Art2Grow. Hij is specialist in tuinen die duurzaam en biodivers zijn. Wie kan ons beter helpen met vragen over groene daken.

Hoe werkt een groendak?

“Een groendak vangt water op. Het verschilt met de planten en grond, maar dit is tussen de 20 en 30 liter per vierkante meter. Zo gebruik je het regenwater voor de planten èn voor de verkoeling van de omgeving. Water wat ‘over’ is, gaat via de regenpijp weg. Het werkt ook als een isolerende laag wat soms wel tot 4 graden onder het dak kan schelen. De planten zorgen weer dat bijen, vlinders en andere beestjes een huis en voeding hebben.”

Kan een groendak op ieder dak?

“Je dak moet dat gewicht kunnen dragen en dus een gewicht aankunnen van 80 kg per m². De meeste uitbouwen en goed gebouwde schuren zijn geschikt. Maar om er zeker van te zijn schakel je een bouwkundige in,“ adviseert Marcel.

Bereken of jouw dak een groendak kan dragen

Minimale balkmaat  overspanning van (muur tot muur ) om een groendak te kunnen dragen:

  • 2 meter overspanning  > 3,8 cm dik  en 14,5 cm hoog
  • 2,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 14,5 cm hoog
  • 3 meter overspanning >  5,8 cm dik en 17 cm hoog
  • 3,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 19,50   cm hoog

Hierbij gaan wij ervan uit dat er nog dakplaten op de balken liggen van ca 18 mm en dakbedekking. En de hart op hart afstand tussen de balken mag maximaal 61 cm zijn.

Marcel geeft aan: “Als je bovenstaande hebt dan kan een dak vaak 80 kg gewicht dragen per m2. Let op: Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Om 100% zekerheid te hebben vraag je ook het advies van een constructeur of aannemer. De draagkracht staat meestal ook genoemd op bouwtekeningen. Deze zijn vaak nog op te vragen bij het gemeente archief.”

Dakbedekking onder groen dak

Ook de dakbedekking speelt een grote rol. Is je dak van EPDM of Bitumen dan kan het groendak er zo op. Zo niet dan moet er een wortelwerende folie op.

Hoe leg je een groen dak aan?

“Voor een kleine oppervlakte werk je met kant en klare sedum cassettes. Hier zitten 10 tot 12 verschillende soorten in en de cassettes koppel je aan elkaar. Aan de buitenrand maak je een rand grind tussen de 20 en 30 cm.”

“Voor grote oppervlaktes maken we van aluminium een kantopsluiting. Deze ligt 30 cm vanaf de rand van het dak. In die 30 cm komt grind. Dan brengen we een laag van 6 tot 8 cm lichtgewicht substraat (grond) aan. Daarna komen er vegetatiematten op. Dit zijn matten waar weer die 10 tot 12 verschillende sedum soorten al in zitten. Deze matten gaan wortelen in het substraat.

  • Het grind voorkomt dat de planten tussen het dak gaan groeien en zorgt voor een betere waterafvoer.
  • 2 x per jaar gaat er speciale bemesting over om de planten in topconditie te houden.