Je cv-installatie in balans 

“Het best bewaarde geheim voor energiebesparing is om met waterzijdig inregelen je cv-installatie in balans te brengen. Daarmee kun je zo’n vijftien procent besparen op energieverbruik.” Peet Ceelen – Kemkens

Flink besparen met goed afgestelde radiatoren

Met waterzijdig inregelen breng je je cv-installatie in balans. Het warme water wordt dan beter verdeeld over alle radiatoren, waardoor alle ruimtes in de woning even snel verwarmd worden. De cv-installatie is zuiniger in gebruik waardoor je zo’n 15% kunt besparen op je energieverbruik.

Bij heel veel woningen is de cv-installatie niet optimaal ingesteld. Dit is nadelig voor het energieverbruik en comfort. Een betere doorstroming van het water in de radiatoren verbetert de warmteafgifte. Ook de warmteverdeling tussen de radiatoren wordt beter. Bij een slechte verdeling zijn bepaalde kamers te warm of te koud ten opzichte van de rest van het huis.

De oplossing: waterzijdig inregelen

Een betere oplossing heet ‘waterzijdig inregelen’. Een installateur kan dit voor je doen. Het warme water raakt dan beter verdeeld over het gehele verwarmingssysteem. Een voorwaarde om te kunnen inregelen is dat elke radiator een instelbare kraan heeft.

Peet: “Waterzijdig inregelen betekent dat het warme water op de goede manier over radiatoren wordt verdeeld zodat je de volledige capaciteit benut. Resultaat: je verhoogt het comfort in huis én bespaart energie! Dit betreft een éénmalige handeling en hoeft alleen opnieuw uitgevoerd te worden als de installatie wijzigt. Aan de hand van het type en de locatie van de radiatoren bepaalt een monteur aan de hand van omrekentabellen hoeveel water er door de radiator moet stromen. Je kunt dit bij de aanschaf van een nieuwe ketel laten doen, maar ook daarna.”

Waarom waterzijdig inregelen?

Waarom zou jij je voor waterzijdig inregelen moeten kiezen? In 80% van de gebouwen is de cv-installatie niet ingeregeld.

Dit betekent dat de warmte van de cv-ketel niet gelijkmatig verspreid wordt over de verwarmingselementen (dat zijn radiatoren, convectoren of vloerverwarming). Dit heeft twee negatieve gevolgen:

  • Het kost je geld. De cv-ketel moet meer gas gebruiken om jouw woning te verwarmen, en dat resulteert in een hogere energierekening.
  • Je levert in op comfort, omdat de verschillende ruimtes in je woning niet gelijktijdig op temperatuur komen. Wellicht is het je al opgevallen dat sommige ruimtes traag of onvoldoende opwarmen. Niet prettig.

Waterzijdig inregelen vermindert deze problemen, waardoor je geld bespaart en comfortabeler woont.

Dit is waterzijdig inregelen

Het principe van ‘waterzijdig inregelen’ is uit te leggen met behulp van een voorbeeld. Stel je een kraan voor met daaraan een horizontale leiding. Deze leiding heeft twee openingen naast elkaar. Onder beide openingen staat een emmer. Wanneer je de kraan openzet, zal de emmer die het dichtste bij de kraan staat het snelst gevuld zijn. De tweede emmer raakt pas later vol, terwijl de eerste emmer al overstroomt. Om de emmers even snel gevuld te krijgen, moet de doorstroom veranderen.

Ditzelfde geldt voor het warme water dat vanuit jouw cv naar bijv. jouw radiatoren gaat. Waterzijdig inregelen stelt de radiatoren zo af dat ze ongeveer even snel warm worden. Zo heb je ook een comfortabelere leefomgeving. Dit is voor veel mensen een belangrijke reden om hun cv af te laten stellen.

Wat kost waterzijdig inregelen?

De kosten van het waterzijdig inregelen van jouw cv-installatie zijn situatieafhankelijk en variëren per aanbieder. Het hangt ook af van het aantal radiatoren, of er vloerverwarming is en of er dubbel instelbare radiatorkranen zijn. Gemiddeld kost waterzijdig inregelen tussen de € 300,- en € 500,- per woning.