Ik heb 5 jaar in een jaren ’20 woning gewoond. En wat heb je nou in een echt oude woning? Enkelglas. Oude kozijnen. Tocht. Niet overal verwarming. Direct zicht op het dak. Muren niet geïsoleerd. Maar vaak ook, kleine ramen en kleine ruimtes.

Een oud huis met enkel glas met tochtige kozijnen

Omdat we enkelglas hadden hebben we overal rolluiken geplaatst. Aan de binnenkant hingen dikke velourse gordijnen. Die hingen ook bij de voor- en achterdeur. Tégen het raam aan hebben we nog extra zonwerende/isolerende rolgordijnen gehangen. En tegen de tocht lag er een leuke tochtslang op de vensterbank. Daar waar we konden hebben we de tocht gestopt met kit.

Wij plaatsten rolluiken. Ik heb ook wel eens luiken of grote jaloezieën aan de buitenkant gezien. In de winter of op dagen met harde wind scheelde ons dit enorm in de tocht en kou. En in de zomer houdt het natuurlijk de hitte buiten.

Wat natuurlijk het beste werkt is de kozijnen vervangen door kunststof houten kozijnen met 2-3 dubbele isolatie. Maar wij wisten dat we er niet jarenlang zouden blijven wonen. De kosten waren, voor ons, te groot. Maar je kan natuurlijk ook wél hiervoor kiezen.

Een koud toilet

Op het toilet bevroor je vast in de winter. Ons huis had daar twee raampjes en geen verwarming. Daarom hebben we isolerende folie op het raam geplakt. In de herfst/winter hingen we een dik doorzichtig folie voor het raam. De folie niette we op een bezemsteel, die we aan haken voor het raam hingen. Je kon het oprollen en dan bij mooi weer het (val)raam open doen. Voor ons… een hele fijne oplossing.

Zo trekt de kou niet door

De gang was ook erg koud. We wilden voorkomen dat de kou (of warmte) van beneden naar boven zou trekken. Daarom hebben we een dik velours gordijn voor de trap naar boven gehangen. Als dit niet beneden onderaan de trap kan, kan het misschien boven aan de trap. Voor de trap naar de zolder hing ook een gordijn. Zo bleef de warmte dáár hangen waar het nodig was. Bij alle beneden deuren en bij de voordeur hebben we een tochtstrip onder aan de deur gehangen.

Kleine ruimtes efficiënt verwarmen

Boven op de slaapkamers hadden we elektrische kacheltjes staan. Alleen indien écht nodig ging de CV beneden en/of boven aan. Achter de radiatoren hadden we vochtwerend, isolerend folie geplaatst wat we over hadden van de ondervloer. Maar als je dit niet hebt kan je ook 2-3 dubbele aluminiumfolie achter de verwarming plakken. Zo weerkaatst de warmte de kamer in en komt er minder kou via de muur naar binnen.

Op de slaapkamers die we niet gebruikten, ging het bij koud weer het rolluik naar beneden. En er hing dan dik plastic folie voor de ramen. Onder alle deuren zaten tochtstrippen zodat er geen kou onder de deur door kon. Op de vensterbanken lagen tochtslangen.

Kasten tegen de (k)oude muren

Ons huis had een dubbele spouwmuur en mocht niet worden geïsoleerd. Alle muren door heel het huis hadden we behangen met (isolerende) glasvezelbehang. Dat hebben we overgeschilderd in een mooie kleur. Wij hadden een hoekhuis en tegen de koudste muren hadden we kasten geplaatst.

Zolder en dak

De zolder was niet geïsoleerd. We hebben het met tempex platen gedaan, door deze eenvoudig aan de (schuine)wand te bevestigen. Op het raam hebben we isolerende folie op het raam geplakt. Ook hing er een isolerend rolgordijn en nog een dik gordijn voor.

Bijzonder wonen

Ik vind het wel heel bijzonder om in zo’n oud huis te wonen. Het heeft uitdagingen, maar zoals je weet vind ik altijd wel een oplossing. Heerlijk , wanneer het dan werkt om mijn energierekening laag te houden en toch comfortabel te wonen. Ik denk dat ik maar lekker wat inspiratie op ga doen bij de Open Monumentendag. www.openmonumentendagoss.nl

Open monumentendag 2022

10 en 11 september is het Open Monumentendag met het thema duurzaamheid! Een oud pand wat duurzaam is? Kan dat dan? Nou, ga het maar eens vragen! Wedden dat jij er iets van kan leren? Bekijk waar je langs kunt gaan op www.openmonumentendagoss.nl

Blijf op de hoogte van energiebesparing in Oss

Meer leren over energiebesparing? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Oss Schakelt Door. 1 september ontvang je dan het programma van Open Monumentendag. Meld je je voor 1 september aan? Dan maak je kans op een historisch fotoboek van Leo van den Bergh.

TIP:

Heb je nog een schoorsteen? Stook beneden op hout. En plaats een elektrisch kacheltje in de ruimtes waar persé verwarmd moet worden.

TIP:

Soms zit er subsidie op het isoleren van oude huizen of op de materialen. Mogelijk loont het om hier gebruik van te maken.

TIP:

Bekijk goed aan welke kant de zon wel/niet komt. Waar is de koude (wind) kant? En doe hier zéker iets mee zodat je je niet arm hoeft te stoken.